Home  |  Królik  |  Papuga  |  Kanarek  |  Owczarek  |  Redakcja  |  Klub  |  Kontakt      
  • Home
  • Królik
  • Papuga
  • Kanarek
  • Gryzonie
  • Działka
  • Co nowego
  • Galeria  I
  • Galeria  II
  • Galeria  III
  • Mapa strony
  • Forum Trunia
  • Serwis Trunia
  • Zrób stronę
  • Przyjaciele
  • Literatura
  • Webcam
  • Zapytania
  • Redakcja
  • Lekarze
  • Ustawy
  • Banery
  • Humor
  • Ebook
  • Quiz
  • Linki
  • E-mail
  • Ludwinów
  • Ułani
  • Galeria Ułani
  • Galeria Ułani I
  • Album 1932
  • Historia rodu      Skorek
  • Biskupice rys
  • Biskupice główna
  •    

    CIEKAWOSTKI REGIONALNE



    Co wydarzyło się w okolicy dawno temu - informacje z gazet

    Michałowice - 1875 r.
    Między świętami Bożego Narodzenia, a nowym rokiem 1875, dwóch mężczyzn i kobieta z Michałowic powracając z Galicji z kontrabandą zostali zasypani przez zadymę śniegową. Znaleziono ich martwych, w niewielkiej odległości od domów. Mieli przy sobie okowitę. (Gazeta Kielecka 1875, R. 6, nr 1)

    Słomniki - 1876 r.
    W osadzie Słomnikach, w dniu 25 kwietnia piorun uderzył w komin w domu Gołdkorna, a dostawszy się do sieni zapalił stojące tam dwie beczki nafty wszczęty stąd pożar mieszkańcy zasypaniem beczek ziemią i nawozem stłumili (Gazeta Kielecka 1876, R. 7, nr 36).

    Słomniki - 1876 r.
    W dniu 3 sierpnia w Słomnikach, po zachodzie słońca, widziany był na niebie w stronie zachodniej krzyż blado-złotego koloru, na chmurze czarnej, na której niejako uwidoczniał się wizerunek jakby zbawiciela rozpiętego z zawieszoną głową na prawą stronę. Znak ten błyszczał parę minut. Zjawisko to najpierw spostrzegł Jan Kwieciński, mieszkaniec osady Słomniki, który ukazał je wielu osobom. (Gazeta Kielecka 1876, R. 7, nr 64).

    Cianowice - 1882 r.
    We wsi Cianowice (pow. olkuski), Eleonora Dudek, kopiąc ziemniaki, wykopała worek napełniony dawną srebrną i złotą monetą. Skarb ów składa się z kilku dukatów holenderskich z XV i XVI wieku, jednej złotej (podobno tureckiej) monety oraz ośmiuset kilkudziesięciu sztuk srebrnych rozmaitej wielkości (Gazeta Kielecka, 1882, R.13 nr 90).

    Minoga-Cianowice 1883 r.
    Plaga myszy. W olkuskiem pojawiła się istna plaga egipska, w postaci dziesiątków tysięcy myszy, które z nieubłaganą żarłocznością rzuciły się na kiełkujące oziminy, i literalnie do szczętu niszczyły parę tysięcy morgów obsianych łanów pszenicy, żyta i koniczyny. Plaga ta głównie szerzy się w gminach Cianowice i Minoga – a straty wyrządzone dotąd tak na gruntach dworskich jak i włościańskich szacuje się na pięć tysięcy rubli. (Gazeta Kielecka 1885, nr 93).

    Skała - 1898 r.
    W osadzie Skała, w parafialnym kościele odbywał się ślub młodej pary włościan. Przy wyjściu z kościoła po dopełnionym obrzędzie, brat panny młodej Wawrzyniec Wilk dla uczczenia uroczystości wyjął z kieszeni rewolwer i wypalił na wiwat. W tłoku jednak z tłumu ktoś trącił go w rękę więc kula zamiast poszybować wysoko, ugodziła w piersi jego rodzonego brata Wincentego, który na miejscu ducha wyzionął. (Gazeta Kielecka 1898 R. 29, nr 93).

    Michałowice - 1904 r.
    Samochody. Właściciel majątku Michałowice p. Henryk Młodecki, czyni w ministerium spraw wewnętrznych starania o pozwolenie zaprowadzenia komunikacji przy pomocy samochodów, między stacyją kolejową Miechów a komorą celną Michałowice. (Gazeta Kielecka 1904 R. 35, nr 29).

    Grodzisko - 1904 r.
    Starożytna pieczęć. Jeden z archeologów odszukał w klasztorze klarysek w Krakowie starożytną pieczęć od dwóch wieków już nie egzystującego klasztoru w Grodzisku pod Ojcowem, gdzie przebywała bł. Salomea. (Gazeta Kielecka 1904 R. 35, nr 35).

    Przemysł ludowy w 1905 r. W Ojcowie i okolicach wyrabia się mnóstwo pięknych rzeczy z drzewa: rozliczne zabawki dla dzieci jak: mebelki, stoliki, stołeczki, kanapki, komódki dla lalek, koneweczki, cebrzyczki, maśniczki, bąki, grzechotki, pukawki, piórniki, pudełka, laseczki, kałamarze, lalki w ubiorach krakowskich, i.t.p. oprócz tego dla dorosłych różne wyroby biurowe, przyciski, rozcinacze, laski, kosztury, ciupagi, talerze, tace, meble, wieszadła i ekrany, i.t.p. W Czajowicach robią skrzynie krakowskie, w Wielkiej Wsi kapelusze słomiane, w Sąspowie i Woli Kalinowskiej piękne wyroby bednarskie, w Białym Kościele rzeźby z kamienia i drzewa, w Prądniku łyżki, warzechy i.t.p. (Gazeta Kielecka 1905 R. 36 nr 10).

    Bębło - 1906 r.
    Przez granicę. Mieszkaniec wsi Bębło, pow. olkuskiego, Jan Wardęga został zabity przez strażników pogranicznych podczas przenoszenia kontrabandy przez granicę. Ośmiu było przemytników, lecz kule trafiły tylko Wardęgę (Gazeta Kielecka 1906, R. 37, nr 68).

    Giebułtów - 1919 r.
    Aresztowanie opryszków. Posterunek żandarmerii w Giebułtowie zatrzymał Albina Zabiegaja, Wojciecha Motykę i Henryka Ziołko, którzy w nocy 25 września 1919 roku obrabowali dom Stanisława Tomczyka i Wincentego Kaczmy w Smardzowicach. (Czas, 1919, nr 253)

    Skała - 1938 r.
    Samobójstwo notariusza. W Skale, pow. olkuskiego, tamtejszy notariusz Antoni Łukasiewicz pozbawił się życia, strzelając w skroń z pistoletu. Denat od dłuższego czasu cierpiał na ataki sercowe i astmę i to prawdopodobnie było przyczyną samobójstwa. (Gazeta Kielecka 1938, R. 69, nr 45).

    Minoga - 1938 r. Napad na plebanię i zamordowanie księdza. W dniu 30 maja r. b. o godz. 11-ej w nocy na plebanię w Minodze (pod Ojcowem) wtargnęło 3-ech uzbrojonych bandytów. Wszedłszy na plebanie strzelili kilkakrotnie do ks. proboszcza Franciszka Lewińskiego, poczem zabrawszy 200 zł gotówką, 3 kg srebrnych starych monet i złoty zegarek , zbiegli w stronę Miechowa. Ks. Franciszek Lewiński w drodze do szpitala krakowskiego zmarł. Policja zarządziła pościg za bandytami. (Gazeta Kielecka 1938, R. 69, nr 43).

    Fragmenty ze strony http://www.jurajskiostaniec.pl/


    Informacje z internetu >>> Paweł złodziej z Biskupic? <<<



    KUCHNIA REGIONALNA



    Jeżeli znamy przepis i jest zachowany jego zapis proszę i przesłanie wstawię w tym miejscu.


    ZACIERKA NA MLEKU

    Składniki:
    1 litr mleka,
    Zacierka (kluseczki targane w palcach)
    Ziemniaki


    Sposób przyrządzania:

    Najsmaczniejsza zacierka to ta do której kluseczki zrobione są własnoręcznie. Do przygotowania klusek potrzebna jest: mąka oraz jajka. Na stolnicy mieszamy mąkę z jajkiem i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być bardzo twarde, by można je było zetrzeć na tarce lub targać w palcach. Mając przygotowane ciasto gotujemy mleko. Na gotujące mleko wrzucamy podeschniętą zacierkę i gotujemy do miękkości. Do zacierki można ugotować ziemniaki i podać polane słoniną z podduszoną cebulą.
    autor: Ewa Małek

    FITKA (ZUPA ZIEMNIACZANA)

    Składniki:
    Ziemniaki,
    Marchew,
    Pietruszka,
    Odrobina selera,
    Cebula,
    Groszek zielony, fasolka szparagowa
    Smalec lub masło,
    Mąka na zasmażkę
    Przyprawy: sól, pieprz


    Sposób przyrządzania:

    Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki, resztę jarzyn (oprócz cebuli) oczyścić i włożyć do garnka z pozostałymi warzywami. Zalać wodą i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie smalcu ze skwarkami lub na maśle, gdy się zeszkli dodać łyżkę mąki. Cebulę jeszcze w zasmażce zrumienić i wlać do gotującej zupy, doprawić do smaku i chwilkę jeszcze pogotować.
    autor: Natalia Kubik

    BARSZCZ NA ZAKWASIE

    Składniki:

    Zakwas:
    2 kg buraków ćwikłowych,
    2-3 ząbki czosnku,
    3 litry wody,
    3 dag soli.

    Zupa:

    1/4kg-1/2kg mięsa (szponder, krzyżówka,
    biodrówka z kruchą kością)
    Włoszczyzna (1 pietruszka, marchew, kawałek selera)
    1 cebula podpieczona na blaszce pieca,
    Ziele angielskie, liść laurowy.

    Sposób przyrządzania:

    Buraki ćwikłowe umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry i ułożyć w garnku kamiennym. Między burakami włożyć 2-3 ząbki czosnku. Przegotować wodę z solą, ostudzić, letnią zalać buraki. Dla przyspieszania zakwaszania można włożyć do zalewy kromkę razowego chleba. Naczynie z burakami pozostawić na kilka dni w ciepłym miejscu do uzyskania właściwego aromatu i smaku. Pleśń zebrać, chleb wyrzucić, zamieszać i wynieść w chłodne miejsce. Mięso gotować 2-3 godz. pod przykryciem, aż do wrzenia, zbierać szumowiny następnie dać jarzyny i cebulę podpieczoną na posolić do smaku. Z 2 litrami wody będzie 1 litr rosołu. Gdy się rosół ugotuje wyjmujemy mięso i jarzyny i doprawiamy go kwasem burakowym ok. 1 litra, tyle aby był w miarę kwaśny. Barszcz delikatnie zagotować nie pod przykryciem, doprawić pieprzem. Gdyby był za kwaśny można go złagodzić cukrem, a gdyby był za łagodny można zaostrzyć octem. Aby barszcz miał ładny czerwony kolor wcześniej ugotować w łupinach buraki ćwikłowe, obrać je, poszatkować przed wydaniem zupy wrzucić do wazy i zlać w lekko ugotowany barszcz. Podać z ziemniakami lub grochem okrągłym.
    autor: Julia Stempień

    BIGOS

    Składniki:
    1 kg kiszonej kapusty,
    Średnia główka kapusty białej,
    0,5 kg kiełbasy,
    ½ kg mięsa wieprzowego, boczku,

    Przyprawy: cebula, grzyby suszone,
    śliwki suszone – lampka wina,
    3 łyżki przecieru pomidorowego.


    Sposób przyrządzania:

    Kapustę pokroić i zagotować. Odcedzić i połączyć z ugotowaną kiszoną. Kiełbasę podsmażyć, mięso zagotować i udusić z cebulą oraz boczkiem. Następnie dodać do kapusty. Grzyby zaparzyć, śliwki również i dodać do całości. Wsypać przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, czosnek, zioła prowansalskie). Wlać lampkę wina. Na koniec dodać przecier pomidorowy, zamieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz.
    autor: Kinga Jagiełka

    KLUSKI PALONE PRAŻUCHY

    Składniki:
    Mąka pszenna lub pszenna razowa,
    Woda,
    Sól,
    Słonina, ser biały

    Sposób przyrządzania:

    Mąkę zrumienić na dużej patelni na jasno złoty kolor, często mieszając. Wsypać mąkę do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle aby ciasto było gęste), pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty kuchennej na ½ godziny lub wstawić do piekarnika, aby „dogotowała się”. Słoninę pokroić w kosteczkę, stopić. Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu, wykrawać nią nieduże kluski i kłaść na półmisek. Z wierzchu okrasić słoniną ze skwarkami. Posypać pokruszonym serem twarogowym.
    autor: Jakub Chwastek

    źródło http://www.poskwitow.edu.pl/publikacje/tum.pdf


    Historia regionu   Galeria   Główna  

    8 Pułk Ułanów   Galeria ułanów   Album 1932   Historia rodu Skorek   Ludwinów