Home  |  Królik  |  Papuga  |  Kanarek  |  Owczarek  |  Redakcja  |  Klub  |  Kontakt       królik - lapin Królik - kaninchen Królik - Rabbit

  • Home
  • Królik
  • Papuga
  • Kanarek
  • Gryzonie
  • Działka
  • Co nowego
  • Galeria  I
  • Galeria  II
  • Galeria  III
  • Mapa strony
  • Forum Trunia
  • Serwis Trunia
  • Zrób stronę
  • Przyjaciele
  • Literatura
  • Webcam
  • Zapytania
  • Redakcja
  • Lekarze
  • Ustawy
  • Banery
  • Humor
  • Ebook
  • Quiz
  • Linki
  • E-mail
  •    
    Hodowla       Choroby       Słownik       Kalendarz      

    Żywienie kanarków kolorowych

    Podstawową karmą dla wszystkich kanarków są różne nasiona. Nie tylko kanarki, ale i inne ptaki egzotyczne przetrzymywane w warunkach domowych musiały oczywiście przystosować się do zjadania innych nasion niż w warunkach naturalnych. Nie oznacza to bynajmniej, aby hodowcy mieli dokonywać raptownych zmian w ustalonym już jadłospisie swoich ptaków. Oprócz jednak już ustalonych i opisanych wcześniej pokarmów można i powinno się z umiarem podawać naszym pupilom dodatkowe pokarmy, które mogą z powodzeniem wzbogacić mieszanki, jakie handel oferuje dla naszych ptaków.

    W spiżarniach domowych zalegają nierzadko zapomniane i przeterminowane pożywki dziecięce, różne kasze i sproszkowane mleko. Pomysłowy hodowca może te preparaty wykorzystać dodając je do karmy w stanie sypkim, lub odpowiednio je przyrządzać z innymi dodatkami i podawać jako karmę miękką. Recept na zagospodarowanie zbędnych artykułów żywnościowych jest tyle, ilu jest hodowców, nie zamierzam więc narzucać żadnych własnych przepisów. Najważniejszą rzeczą jest jednak umiar w tych innowacjach. Nie należy na siłę zmieniać już sprawdzonego menu naszych ptaków, ponieważ niektóre karmy chętnie zjadane przez ptaki są dla nich szkodliwe.

    Takim zdradliwym pokarmem jest zielona sałata. Podana w nadmiarze w ciągu jednego dnia może już naszego pupila doprowadzić do ciężkiej biegunki, która przeważnie kończy się tragicznie. Zanim więc zaczniemy urozmaicać jadłospis naszych skrzydlatych podopiecznych, zapoznajmy się dobrze z podstawowymi zasadami ich żywienia.


    Skład typowej mieszanki nasiennej dla kanarków (%) :

    - rzepik jary - 30
    - kanar - 20
    - konopie - 20
    - słonecznik - 10
    - owsik - 10
    - len - 5
    - mak - 5
    - proso - 5
    - sałata - 5

    Tabela na podstawie książki Paweł Pogodała "Ptaki egzotyczne" str. 203

    Typowa mieszanka dla kanarków zestaw II:

    -30% - rzepik
    -30% - kanar
    -5% - proso
    -5% - nasiona sałaty
    -5% - siemię lniane
    -5% - słonecznik (małe, czarne odmiany)
    -18% - owsik lub płatki owsiane
    -2% - mak

    Można dodawać także murzynek, który może zastępować 20% rzepiku. W celu wzbogacenia pokarmu o składniki mineralne należy wymieszać 20 g oleju słonecznikowego z 1 kg ziarna i posypać 10 g Roboranu H (zawiera on witaminy H, A, D3, K3, E, Bl, B2, B6, B12, niacynę, cholinę, wapń, fosfor). Słonecznikowy olej podajemy po to, aby witaminowe dodatki lepiej przylegały do ziarna. Urozmaiceniem diety kanarków są, nasiona i listki dziko rosnących roślin: gwiazdnicy pospolitej, mietlicy zbożowej, życicy trwałej, babki zwyczajnej, babki lancetowatej, mniszka lekarskiego, krwawnika pospolitego, tasznika pospolitego, rdestu ptasiego, lebiody. Ziarno skiełkowane w specjalnych kiełkownicach podajemy ptakom codziennie, zapewniając im w ten sposób lepsze wykorzystanie składników pokarmowych.

    Mieszanka o powyższym składzie gwarantuje ptakom pełne pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze potrzebne do normalnej egzystencji. Jedna łyżeczka karmy ziarnistej dziennie dla kanarka w zupełności wystarczy, jeśli dodatkowo podajemy kawałek biszkoptu lub mlecznej bułki. Każdy wypiek z pszennej mąki podany kanarkowi wzbogaca zestaw potrzebnych mu do życia składników pokarmowych. Jeśli opiekun zauważy, że ptak szczególnie zachłannie rzuca się na któryś pokarm, jest to sygnał, że z kanarkiem coś nie jest w porządku. Może to być objaw niedoboru niektórych mikroelementów, choć może też oznaczać, że ptak po prostu gustuje w podawanych mu smakołykach.

    W pierwszym przypadku opiekun może zwiększyć dzienną porcję chętnie zjadanej karmy i bacznie obserwować zachowanie swego pupila. Jeżeli ptak mimo zwiększonego apetytu był normalny, chętny do śpiewu i żwawy, a po zwiększeniu dawki karmy wykazuje taką samą lub większą aktywność, znaczy to. że mu to wyszło na dobre. Natomiast gdyby po podaniu większej ilości pokarmu stracił aktywność i zrobił się smutny, to znaczyłoby, że należy wrócić do poprzedniego jadłospisu. Spośród podawanych kanarkom nasion najbardziej zwiększają ich aktywność konopie, toteż w okresie poza lęgami należy z umiarem karmić nimi ptaki.

    Nasiona sałaty również działają pobudzająco na ptaki w czasie lęgów. Kanarkom kolorowym i wszystkim innym podajemy też tartą marchew karetkę zmieszaną z makiem. W klatkach i wolierach, gdzie przetrzymujemy większą liczbę kanarków w okresie wychowu młodych i pierzenia się, marchew wbijamy na stępione gwoździe wbite w żerdzie w odstępach 15 cm jeden od drugiego. Dzięki temu ptaki mogą same skubać marchew i zjadać jej tyle, na ile mają ochotę. Mak podajemy wówczas w odrębnym naczyniu.

    Umieszczenie marchwi na żerdziach ma duże zalety. Po pierwsze, skubanie jej jest dla ptaków frapującym zajęciem. Po drugie, oderwane przez nie cząstki są czyste i nie mogą im zaszkodzić. Wreszcie, kanarki tracą przy tym sporo energii i po najedzeniu się siedzą spokojnie, nie dokuczając sobie wzajemnie. Utartą marchew podaną w miseczce ptaki rozsypują po dnie klatki, a gdy jej w miseczce zabraknie, zjadają zabrudzone resztki z dna klatki, co może doprowadzić do ciężkich schorzeń przewodu pokarmowego. Kawałki marchwi karetki poza okresem pierzenia się można podawać kanarkom dwa razy w tygodniu, na przemian z jabłkiem. W okresie pierzenia się kanarkom kolorowym marchew trzeba podawać systematycznie. Zawarty w niej karoten jest im niezbędny do uzyskania właściwej barwy piór. Bogaty w karoten jest także szpinak, który można z powodzeniem podawać wszystkim ptakom podczas pierzenia się.

    Szpinakiem również dorosłe kanarki chętnie karmią swoje młode, jest on lekkostrawny i nie powoduje rozwolnienia. Zawiera on także wiele witamin i mikroelementów potrzebnych do rozwoju organizmu młodego ptaka. W okresie wegetacji roślin można kanarkom podawać także inne zielonki: pietruszkę, mlecz, rdest ptasi. W niektórych krajach przemysł farmaceutyczny wytwarza z marchwi preparaty odżywcze dla ptaków zawierające dużą ilość karotenu; mają one postać proszku i można je podawać wymieszane z karmą miękką lub jako dodatek do przegotowanej wody pitnej. Ten koncentrat karotenowy ma wiele zalet, przede wszystkim zaś tę, że podawany z umiarem nie powoduje u ptaków rozwolnienia. Preparat ten ma też jednak swoje wady. Najniebezpieczniejsze jest przekarmianie nim ptaków. Jest on poza tym dostępny przez cały rok.

    Ptaki takie łatwo poznać po ciemnoczerwonym ubarwieniu, którego nigdy nie osiągnęłyby, gdyby były żywione karetką; mogłyby wówczas uzyskać jedynie barwę ognistoczerwoną. Odchody tych ptaków są wodniste, brunatnoczerwone. Odchody niektórych osobników przekarmionych koncentratem karotenu mają czerwone zabarwienie jeszcze przez wiele tygodni po zmianie diety. Wszystkie koncentraty karotenowe mają określoną właściwą dawkę dzienną, której nie należy przekraczać. Kanarki kolorowe nie dokarmiane karotenem podczas pierzenia się nie mogły nigdy osiągnąć pełni ubarwienia uwarunkowanego genetycznie. Wprawdzie podawane im nasiona zawierają karoten, ale jest on słabo przyswajalny dla kanarków, a na skutek nie zawsze dobrej jakości ziarna może się stać całkowicie bezużyteczny dla organizmu ptaka. W okresie pierzenia się kanarków dojrzewają ogórki, bogate w sole mineralne; można je okresowo podawać w umiarkowanej ilości.

    Z dodatków mineralnych najlepsze, a zarazem najłatwiej dostępne, są: wapń ptasi, oferowany przez sklepy zoologiczne, oraz ossasepia. Zastępczo w okresie lęgów można ptakom podawać skorupki kurzych jaj, przy czym przedtem należy je pognieść i przegotować lub sparzyć wrzątkiem, aby zniszczyć szkodliwe bakterie. Czysty drobny piasek zawiera wiele mikroelementów oraz pierwiastków śladowych, poza tym jego ziarnka połykane przez kanarki ułatwiają mechaniczne trawienie twardej karmy w żołądku mięśniowym. W okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura w pomieszczeniach z kanarkami spada poniżej 18°C, żywienie ptaków ulega pewnym zmianom. Miękką karmę należy zastąpić drobno pokruszonym biszkoptem, w niższej temperaturze bowiem jest ona źle trawiona i może spowodować u kanarków ciężkie schorzenia żołądka i jelit.

    Kompletnie wypierzone już wówczas kanarki obywają się doskonale bez karmy miękkiej; wystarczy, jeśli dwa razy w tygodniu otrzymają kawałek biszkoptu, sucharka lub mlecznej bułki. Należy wtedy również ograniczyć do minimum podawanie zielonek. Karmienie samic podczas zimowania ich w dosyć niskiej temperaturze, tj. około 10°C, jest szczególnie ważne, ponieważ przyszłe reproduktorki muszą nabrać dużo sił, aby mogły wiosną wydać zdrowe potomstwo. Dobrze jest w tym okresie w mieszance zwiększyć udział konopi i słonecznika. Codziennie należy samiczkom podawać taką ilość karmy ziarnistej, aby zaspokajała ona w pełni ich apetyt, nie musiały się uganiać za pokarmem i tracić niepotrzebnie energii. Wskazane jest też podawanie im w okresie zimowania topionego łoju bydlęcego lub zawieszanie w klatkach kawałków nie solonej słoniny, którą mogłyby skubać.

    Wodę pitną powinno się im wzbogacać multiwitaminą (jedna tabletka na jeden litr wody dwa razy w tygodniu) lub paroma kroplami mieszanki witaminowej Vitazol, która jest do nabycia w każdej lecznicy weterynaryjnej. Wiosną, kiedy temperatura pomieszczenia hodowlanego wzrośnie ponad 18°C i wydłuża się dzień świetlny, karmienie kanarków przed zbliżającymi się lęgami stopniowo się zmienia.

    Ptakom można znów zacząć podawać nieco karmy miękkiej jajecznej sporządzonej w następujący sposób; do gotowanego przez 6 minut jaja kurzego rozdrobnionego widelcem, przeciskaczem do jaj lub przeciskaczem do gotowanych ziemniaków dodaje się dwie łyżki stołowe tartej bułki i miesza się na jednolitą masę. Następnie dodaje się o połowę mniejszą ilość tartej marchwi oraz łyżeczkę maku i ponownie miesza. Jeśli masa jest zbyt sucha, można ją zwilżyć małą ilością przegotowanego mleka lub przegotowanej wody. Zamiast marchwi można użyć koncentratu karotenowego, zwłaszcza gdy przeznacza się ją dla piskląt i młodzieży. Korzystne jest też uzupełnienie pokarmu jajecznego świeżym tranem, w ilości około 15 kropel na jedno jajo.

    Drugi przepis na wykonanie pokarmu jajecznego. Przygotowuje się go w następujący sposób: ugotowane na twardo jajko (10 minut gotowania) obieramy ze skorupki, rozgniatamy widelcem lub siekamy nożem, a następnie mieszamy z utartą bułką i drobno startą marchwią i jabłkiem. Do tak przygotowanej mieszanki dobrze jest dwa razy w tygodniu dodawać 18-20 kropli tranu. Karma nie może być kleista, jej konsystencja powinna być raczej sypka. W upalne dni pokarmy jajeczne bardzo szybko się psują i trzeba je wymieniać kilka razy w ciągu dnia. Przy dużej ilości pokarmów zielonych tranu nie trzeba dodawać. W okresie wychowu piskląt pokarm jajeczny powinien być stale dostępny. Dorosłym, zdrowym ptakom pokarm ten podajemy 1-2 razy na tydzień; w okresie pierzenia częściej. Można też jajko podawać samo razem ze skorupką, podzielone na dwie lub trzy części. W ten sposób zachowuje ono dłużej świeżość i ptaki jedzą je chętniej niż zmieszane z sucharem.

    Pokarm nabiałowy dla ptaków wg J.Desselbergera i K. Rogaczewskiej

    Mieszanka serowa:
    biały ser pełnotłusty -300 g
    glukoza w proszku -30 g (2 łyżki stołowe)
    mąka ryżowa -l2 g (l łyżka stołowa)
    mąka kukurydziana -12 g (l łyżka stołowa)
    Vitaral -1 drażetka

    Biały ser powinien być dobrej jakości, świeży i niezbyt wilgotny. Mąkę ryżową można zastąpić kleikiem ryżowym w proszku albo ryżem gotowanym na gęsto. Mąki kukurydzianej nie można zastąpić kukurydzą w innej postaci. Vitaralu nie należy zastępować innymi preparatami. Drażetkę Vitaralu po wcześniejszym zmyciu z niej polewy należy sproszkować. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania homogenizowanej masy o jednolitej barwie. Gotowa mieszanka powinna mieć konsystencję plasteliny. Można ją przechowywać w lodówce w temperaturze 4 °C przez około 3 dni. Pokarm ten jest idealny do wychowu lub dokarmiania piskląt kanarków oraz jako dodatek dla ptaków dorosłych.

    W okresie wylęgu młodych ilość karmy jajecznej spożywanej przez kanarki rośnie proporcjonalnie do liczby młodych. Hodowca sam musi umieć ocenić, jaką ilość karmy powinien codziennie dla swoich pupilów przygotować. Jest to ważna sprawa, ponieważ w miarę wydłużania się dnia rodzice mogą karmić swoje potomstwo przez coraz dłuższy czas i zużywać z tego powodu więcej karmy. Poza tym w wysokiej temperaturze masa szybko jełczeje, trzeba więc usuwać ją z karmidełek i zastępować świeżą. Oprócz mieszanki ziarnistej i karmy miękkiej w okresie wychowu młodych podajemy kanarkom zmiażdżone nasiona konopi i słonecznika. Nasiona te mają dużą masę, mogą szybko wypełnić wole samiczki, a następnie również szybko zostać częściowo przetrawione. Podane ptakom w całości, mogą doprowadzić kanarki do zniechęcenia się do opieki nad potomstwem, gdyż ptaki będą musiały bardzo męczyć się przy ich rozdrabnianiu. Około południa dobrze jest podawać ptakom różne zielonki (wcześniej już wymienione). Młode kanarki dobrze karmione przez swych rodziców opuszczają gniazdo mniej więcej po 18 dniach, lecz jeszcze w przybliżeniu przez 6 dni są karmione przez oboje rodziców (w hodowli monogamicznej) lub przez samiczkę (w hodowli bigamicznej). Po opuszczeniu gniazda młode pilnie przypatrują się swym rodzicom i wkrótce same zaczynają pobierać karmę.

    Z początku jedzą tylko karmę miękką, należy ją więc umieścić w karmidełku na dnie klatki, w drugim zaś karmidełku podać mielony rzepik. Kiedy zauważymy, że młode same jedzą karmę jajeczną i rzepik, a ich rodzice, lub tylko samiczka, są zajęci przygotowywaniem nowego gniazda, należy je odłączyć od rodziców i umieścić w odrębnej klatce lub wolierze, w której mogą być ich rówieśnicy. Młodym kanarkom odseparowanym od rodziców podajemy przez pierwsze trzy dni dostateczną ilość karmy jajecznej i mielony rzepik, a następnie z każdym dniem zmniejszamy dawkę karmy jajecznej, zastępując ją pokruszonym biszkoptem. Po tygodniu możemy całkowicie zaprzestać podawania młodym karmy jajecznej i zamiast tego dawać im biszkopt lub babkę ptasią.

    Do wykonania babki potrzebne są następujące składniki: l kg mąki pszennej, 25 dag margaryny, 20 dag cukru. 5 jaj. 10 dag drożdży, l 2 łyżeczki soli oraz 1/2 l mleka. Drożdże należy rozpuścić w l 2 szklanki mleka ogrzanego do 35°C i osłodzonego l łyżeczką cukru i wlać do dołka uformowanego w mące. Po wyrośnięciu zaczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść. Ciasto wyrabiać ręcznie tak długo, aż przestanie kleić się do miski, a następnie zostawić do wyrośnięcia. Piec przez godzinę w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220-250°C. Biszkopt lub babkę, podawane młodym kanarkom, można przez pierwsze dni nieco zwilżać przegotowanym mlekiem lub herbatą; w stanie papkowatym młode chętniej je zjadają. Nie dojedzone resztki mokrego ciasta należy z klatki usunąć, ponieważ mogą po kilku godzinach zepsuć się, a spożyte w takim stanie zaszkodzą młódkom. Oprócz mielonego rzepiku należy młodym kanarkom podawać całe nasiona rzepiku, kanar, proso i mak. Jeśli młode dobrze sobie radzą z łuskaniem i zjadaniem podanych nasion, można zacząć im podawać tylko ziarna w całości. W tym samym czasie można też przestać zwilżać biszkopt i babkę i zacząć podawać je ptakom w całości. Dodatkami do wymienionych pokarmów mogą być kasza manna i płatki owsiane, lekkostrawne i dobrze przyswajalne przez młode ptaki. Młode kanarki w wieku dziesięciu tygodni zaczynają się pierzyć. Można je wtedy umieścić razem ze starszą młodzieżą w obszernych klatkach lub wolierach, gdzie otrzymają już pełny zestaw karmy ziarnistej, zielonek i dodatków odżywczych.



    Karmienie kanarków w różnych okresach hodowli.

    Różni hodowcy w różnych rejonach kraju mają swoje sposoby co do składu receptur na karmienie ptaków. Każdy hodowca przyrządza ciasto lub mieszankę na swój sposób i różnie w różnych okresach karmi kanarki, aby lepiej śpiewały, były sprawne czy też intensywniej kolorowe. Wszystkie sposoby są dobre, jeżeli pamięta się o higienie karmienia i prawidłowym żywieniu w czasie lęgów. Należy pamiętać o tym, że nienależyte karmienie ptaków nie musi mieć od razu widocznych następstw. Ujawniają się one po pewnym okresie czasu bywa, że po roku lub dwóch, a nawet i później.

    Trzeba wiedzieć, że odpowiednie karmienie wpływa na kondycję, zachowanie się i śpiew kanarka. W przypadku kolorowych, na upierzenie i intensywność barwy. Gdy kanarki zakładają gniazda, śpiewają, przechodzą okres pierzenia, potrzebują dostatecznej ilości odpowiedniej karmy, bogatej w białko i inne składniki. Rozsądny hodowca przyzwyczaja swoje ptaki do takiej karmy, która jest najprostsza , a nie do takiej, której chcą. Karma ma być różnorodna, bogata w białko i witaminy, ma chronić kanarka przed chorobami.

    Karmienie kanarków w czasie lęgów. Samicom i samcom podajemy letni rzepik, dwa razy w tygodniu jajko zmieszane z zielonymi kiełkami rzepiku, karmę zieloną, marchewkę tartą świeżą lub suszoną. Ze zwierzęcych pokarmów podajemy twaróg (świeży ser biały), mleko, olej lub tłuszcz rybi. Co drugi dzień dajemy mieszankę, w skład której wchodzą różne ziarna poza rzepikiem. W okresie przygotowywania kanarków do gniazdowania nie powinno zabraknąć dodatków mineralnych, takich jak piasek, wygotowane skorupki kurzych jaj, ossasepia.

    Karmienie samic przed wylęgiem młodych to umiejętność, która ma nam zapewnić dobry przebieg lęgów. Samicy siedzącej na jajkach podajemy codziennie rzepik, a oprócz niego co drugi dzień mieszankę ziarnistą bez konopi i "murzynka" (popularna nazwa nasion trawy rosnącej w Afryce). Dwa razy tygodniowo, kiedy nie podajemy mieszanki ziaren, dodajemy oprócz rzepiku ćwierć łyżeczki ciasta jajecznego (suszonego i zmielonego).

    Dwa dni przed spodziewanym wykluciem się młodych i przez cztery pierwsze dni po ich wykluciu dodajemy do rzepiku mieszankę, w której jest bardzo mało konopi i pół łyżeczki mieszanki jajecznej przygotowanej z jednej części ugotowanego jajka i dwóch części sucharka. Bogatszą mieszankę, w której jajko jest wymieszane w stosunku 1 : 1, zaczynamy podawać, dopiero gdy młode mają cztery lub pięć dni. Wtedy dawkę mieszanki jajecznej podnosimy do jednej łyżeczki na jednego młodego ptaka. Do tej mieszanki dodajemy różne (jak w przepisie na mieszankę jajecznę ) dodatki. Od czwartego dnia życia młodych już codziennie możemy podawać tartą marchewkę i inne dodatki zielone.

    Wieczorem koło godziny 18, mieszankę jajeczna i zielonki usuwamy, a pozostawiamy lub dodajemy rzepik i mieszankę ziarnistą. Mieszankę jajeczną i zielonkę podajemy dopiero na drugi dzień rano. Staramy się, jeżeli to możliwe, mieszankę jajeczną oraz zieleninę ( ale nie sałatę) podawać w mniejszych porcjach w ciągu całego dnia, usuwając resztki uprzednio podanych. Mniejsze porcje mieszanki i zielonki wpływają dopingująco na samicę, która lepiej karmi swoje młode. Mieszankę jajeczna można zastąpić ciastem lub biszkoptem ptasim, przy czym ciasto dobrze jest zwilżyć mlekiem, herbatą lub sokiem owocowym.

    Karmienie odstawionych już młodych powinno się odbywać na kolorowym podłożu, bo wtedy ptaki łatwiej dostrzegają podany pokarm i lepiej go przyjmują. Młodym nie dajemy naraz zbyt dużo pokarmu, dostarczamy go w małych porcjach, ale częściej. Chodzi o to aby ptaki nie rozrzucały pokarmu oraz by nie zatruły się rozrzuconym pokarmem. Przez pierwszy tydzień karmimy młode tym pokarmem, który był podawany ich matce, gdy jeszcze przebywały z nią w klatce. Rzepik jary i mieszankę ziarnistą podajemy z grubsza zmielone. Niektórzy hodowcy rzepik i inne ziarna moczą w wodzie przez 12 godzin, aby były miękkie. Rzepik lub ziarno moczone przed podaniem dobrze należy osuszyć, gdyż nadmiar wody w ziarnie może utrudnić trawienie i spowodować chorobę.

    W drugim tygodniu życia po odstawieniu młodych od matki podajemy im mieszankę jajeczną z jednej części jajka i dwóch części sucharka z tartą marchewką, po pół łyżeczki na jednego ptaka. Młodą zieleninę podajemy raz dziennie. Gdy zauważymy, że młode łuskają już ziarno, przestajemy podawać już ziarno moczone czy też mielone. Ziarno słonecznika czy też konopi musimy jednak zawsze rozdrobnić, bo dzioby są jeszcze ciągle zbyt miękkie. Dzienna porcja mieszanki powinna być podzielona na trzy dawki.

    Karmienie młodych w klatkach lotnych, tak zwanych wylotkach. Okres ten trwa najdłużej bo od czterech do pięciu miesięcy. Aby młode ptaki wyrosły i dobrze się rozwijały, musimy im dostarczać pokarmu bogatego w białko. Podajemi im dojrzały, dobry rzepik letni, a do tego co drugi dzień na jednego ptaka pół łyżeczki mieszanki jajecznej z dodatkiem różnych pokarmów roślinnych. Podajemy dodatkowo ser biały, mleko, mączkę sojową, świeże lub suszone mączne czerwie, tłuszcz rybi, mielone skorupki jaj kurzych pomieszane z piaskiem. Dobrze jest na zmianę dostarczać tartą marchewkę, skiełkowane ziarno, mieloną paprykę.

    Po wypierzeniu się młodych ptaków dawki mieszanki jajecznej zmniejszamy do minimum, aby nie przyspieszać chwili rozpoczęcia śpiewu. Pokarmów zielonych nie ograniczamy, podajemy ich tyle,ile młode ptaki mogą zjeść. W dniu gdy ptaki nie dostają mieszanki jajecznej, oprócz rzepiku dodajemy pół łyżeczki mieszanki ziarnistej na jednego młodego ptaka. Słonecznik i konopie podajemy zawsze rozgniecione. W osobnym naczyniu powinny się znajdować dodatki mineralne i czysta woda do picia. Ponadto należy wstawić do klatki kąpiołkę z codziennie zmienianą wodą.

    W czasie pierzenia się kanarków, czyli w okresie zmiany piór karmimy ptaki pokarmem bogatym w białko. Starsze i młode kanarki karmimy w tym okresie rzepikiem letnim. Podajemy taką karmę która nie wstrzymuje pierzenia lecz je pobudza i przyspiesza. W pierwszym tygodniu pierzenia codziennie, oprócz rzepiku podajemy len i mielone proso. Po tygodniu dodajemy do rzepiku po pół łyżeczki mieszanki jajecznej na jednego ptaka. W dniu, gdy kanarki nie otrzymują karmy miękkiej, poza rzepikiem powinny dostawać po łyżeczce karmy ziarnistej. W dawce dziennej przewidujemy 30 d0 40 % nasion oleistych. Z nasion oleistych na pierwszym miejscu należy wymienić rzepik letni, siemię lniane, słonecznik. Zielonki podajemy codziennie. Z zielonych pokarmów należy tutaj wymienić, szpinak ogrodowy, liście pietruszki naciowej, liście mniszka, rzeżuchy, trzykrotki. Naturalnie nie zapominamy o tartej marchwi. Mineralne dodatki i wodę , ptaki maja mieć dostępne stale.

    Jadłospis na cały rok.

    Rzepik letni

    jest podstawowym pokarmem kanarków, lecz musi on być dobrze dojrzały i przesuszony. Ziarno rzepiku letniego może być używane do karmienia kanarków najwcześniej po sześciu tygodniach od chwili zebrania i omłócenia. Rzepik powinien być czysty, bez kurzu i zanieczyszczeń innym ziarnem. Po rozgryzieniu ziarno rzepiku powinno mieć smak słodkawy, zbliżony do smaku orzechów i nie może pozostawiać gorzkiego posmaku.

    Kanar

    jest głównym dodatkiem występującym w mieszance. Każdy hodowca wie z doświadczenia, że kanar działa pobudzająco na ptaki i jest niezbędny w mieszance w okresie lęgów. Zdrowe ziarno kanaru powinno być duże, jasnożółte i błyszczące.

    Konopie

    dojrzałe, zdrowe i czyste należy podawać w niedużej ilości, gdyż powoduje zapasienie ptaka. (do 6 ziaren dziennie na ptaka) Ziarna konopi zawierają dużo białka, tłuszczu i soli mineralnych, dlatego są używane przez hodowców do żywienia samic w okresie zimowym.

    Mak

    dojrzały i suchy jest ziarnem zawierającym opium i działającym regulująco przy chorobach przewodu pokarmowego, np. w czasie biegunki. Ziarno maku podaje sie ptakom przez cały rok.

    Owies

    łuskany, zwany owsikiem, lub płatki owsiane powinny być podawane stale, w niedużej ilości, razem z mieszanką. Działa on rozwalniająco i jest używany przy leczeniu niektórych chorób stanowiąc w okresie choroby oprócz maku i kanaru jedynym pokarmem.

    Siemię lniane

    powinno być duże, w kolorze brunatnym, mocno lśniące. Podaje się go ptakom w okresie pierzenia. Natomiast nie należy podawać go w okresie lęgów, gdyż działa niekorzystnie na rozwój embrionu. Siemie lniane ptaki jedzą niechętnie, gdyż działa ono rozwalniająco. Gotowane i podawane w postaci napoju działa oczyszczająco na organy głosowe kanarków.

    Pszenica

    jest podawana przez hodowców w postaci grubo mielonej. Do pieczenia biszkoptów i sucharów używa się najczęściej mąki pszennej.

    Jabłko

    może być podawane ptakom w każdej porze roku; należy ono do smakołyków, a nawet leczy chrypę.

    Marchew

    podajemy kanarkom w osobnym naczyniu, w postaci tartej lub jako dodatek do mieszanki jajecznej. Marchew zawiera różne witaminy i dlatego ma ogromne znaczenie dla zdrowia ptaków. Należy podawać im marchew zdrową, nie zdrewniałą. Marchew ma duży wpływ na ubarwienie ptaków, podawana w okresie lęgów i pierzenia przyczynia się do wzmożenia intensywności koloru piór.

    Sałata

    jest podawana w postaci nasienia i liści. Skiełkowanym nasieniem sałaty można regulować śpiew samców, gdy po okresie pierzenia śpiew jest za silny albo za słaby. Nie należy karmić kanarków zbyt dużą ilością sałaty, a przy podawaniu jej wskazane jest wstawianie do klatki naczynia z makiem.

    Szpinak

    podaje się go w postaci całych lub drobno posiekanych zielonych liści jako dodatek do karmy jajecznej.

    Mleko

    przegotowane najczęściej podaje się ptakom chorym na obstrukcje, nasączając nim suchar lub suszoną bułkę.

    Słonina

    świeża, jest używana jako skuteczny lek przeciwko chrypie i leczy ją znakomicie.

    Ogórek

    jako środek przyspieszający pierzenie się ptaków. Z tego względu wskazane jest podawać w okresie pierzenia sporo ogórka jako dodatku do naturalnego pokarmu.

    Zielenina

    powinno się ją podawać codziennie, podając w jednym dniu liść sałaty, w drugim szpinak, w trzecim muchotrzew, w następnym trzykrotkę, lwi ząb, suszone liście pokrzywy lub świeżą pokrzywę drobno posiekaną, owoce. Zielony pokarm pobudza apetyt ptaków, ułatwia trawienie i działa korzystnie na przemianę materii. W okresie zimowym należy hodować w domu w doniczkach rzepik lub trzykrotkę. Wszelkiego rodzaju owoce, a przede wszystkim jabłka, gruszki i pomidory są przez kanarki chętnie zjadane.

    Słodkie dojrzałe owoce, bogate w cukry i witaminy są nie zastąpionym dodatkiem pokarmowym dla kanarków. W swojej ojczyźnie kanarki bardzo lubią dojrzałe, Pękające figi. Zamiast nich można dawać ptakom słodkie jabłka, gruszki, morele, winogrona, banany. Jesienią i zimą ważnym pokarmem powinna być marchew. W marchwi znajdują się potrzebne dla ptaków składniki mineralne, witaminy B i C, a także znaczne ilości karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Marchwi nie powinno się dawać tylko ptakom karmiącym parodniowe pisklęta. W pozostałym okresie można ją skarmiać właściwie bez ograniczeń. Ptaki chętnie jedzą świeże ogórki i pomidory oraz słodką paprykę, zawierającą także dużo karotenu. Z owoców najbogatsze w karoten są morele.

    Należy unikać podawania ptakom kostek cukru, cukier może w niektórych wypadkach stać się przyczyną nieuleczalnej choroby.

    Świeże jaja gotowane i surowe stanowią najbogatsze źródło białka. Jajka zawierają wszystkie składniki potrzebne młodemu organizmowi do rozwoju. Jajka podajemy w różnej postaci. Może to być ciasto ptasie lub karma miękka w postaci mieszanki jajecznej z dodatkiem niewielkiej ilości maku. Musimy uważać, by nie podawać zbyt dużych dawek jajka dziennie, i to obojętne w jakiej postaci, bo nadmiar wszystkiego poza zasadniczym pokarmem, którym jest ziarno, może doprowadzić do zaburzeń w przewodzie pokarmowym. Dodatkiem do jajka może być tran, 10 kropel na jedno jajko, tran jest środkiem wzmacniającym kościec i cały organizm ptaka.

    Dodatki mineralne, niektóre mineralne składniki ze względu na swój skład mają duże znaczenie w życiu ptaków. Są one także niezbędne w okresie rozmnażania. Przy niedostatku wapnia nie może normalnie rozwijać się kościec młodego ptaka, a samice znoszą jajka o bardzo miękkiej skorupce. W związku z tym kanarkom należy systematycznie podawać dodatki mineralne. Do tego celu służą wysuszone i drobno zmielone skorupy kurzych jaj. Dla prawidłowego trawienia większość ptaków, w tym także kanarki, potrzebują ziaren piasku. Należy o tym pamiętać i chociaż w niewielkiej ilości podawać gruboziarnisty piasek. Ptaki same wybiorą z niego odpowiednie dla nich kamyczki biorące udział w rozcieraniu pokarmu w żołądku mięśniowym. Miseczka z czystą ziemią i aktywowany węgiel drzewny mogą się bardzo przydać.


    Materiały z których korzystałem przy przy budowie działu kanarek ;

    Kazimierz Jankowski - "Nasz polski kanarek"
    Paweł Pogodała - "Ptaki egzotyczne"
    David Alderton - "Ty i Twoje ptaki"
    Andrzej Kruszewicz - "Hodowla ptaków ozdobnych"
    Jeannine Lancret - "Wielka księga ptaków ozdobnych"
    Stanislav Chvapil - "Ptaki ozdobne"
    Jan Landowski - "Kanarki"
    Andrzej G. Kruszewicz - "Kanarek"
    Andrzej G. Kruszewicz - "Kanarek - poradnik chowu"
    Beata Kisiel - "Kanarek w naszym domu"
    Krzysztof M. Jabłoński - "Kanarki"
    Heinz Schnoor - "Kanarki"
    John Bemacki - "Canaries"
    Józef Kuchta - "Kanarki"
    dr David Aldeton - "Ptaki w domu"
    W. Świeży - "Kanarki"
    W. Świeży - "Kanarek i sposób jego hodowania"
    J. Sokołowski - "Tajemnice ptaków"
    J. Felix - "Ptaki pokojowe"
    S. Makała - "O hodowli kanarka i jego śpiewie"
    A. Brehm - "Życie zwierząt - ptaki"
    E. Bezzel - "Ptaki - leksykon"
    Wydawnictwo Scryba -"Encyklopedia zwierząt - ptaki"
    A. Kruszewicz - "Ptaki w domu"
    Praca zbiorowa - "Kompendium terapii chorób ptaków"


    Powrót