Choroby które ulegające zahamowaniu przy
umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż
Porady Trunia II
Trunio twierdzi że większość wymienionych tutaj jarzyn,
owoców i ziaren zbóż jest dla niego codziennym pokarmem,
więc dlaczego ludzie nie mają stosować takiej samej diety.
Alkoholizm - kapusta, pietruszka.
Alergia - rzodkiewka czerwona.
Anemia - brzoskwinia, szparag, burak czerwona,
zboża, cykoria, marchew, kapusta, rzeżucha, szpinak,
kasztan, melon, orzechy, pietruszka, gruszki, jabłka,
śliwki, winogrona, rabarbar, chrzan.
Angina - czarna porzeczka, seler, morwa,
jarzyna, rzepa, cytryna, kapusta.
Afty - marchew, morwa, cytryna.
Arterioskleroza - czarna porzeczka, czereśnia, cykoria,
ogórek, truskawka, czerwona porzeczka, sałata, gruszki, ziemniaki,
pomidor, winogrona, jabłka, słonecznik, żyto, soja, orzechy.
Artretyzm - czarna porzeczka, czereśnia, cykoria, kapusta,
ogórek, truskawka, czerwona porzeczka, sałata, gruszki, ziemniaki,
czarna rzodkiew, winogrona, pomidor.
Astma - marchew, kapusta, sałata, pietruszka, czarna rzodkiew,
rzodkiew-ka czerwona, chrzan, szczypiorek.
Brodawki, kurzajki - kapusta.
Brak apetytu - morele, seler, cykoria, rzeżucha, malina,
pietruszka, chrzan, rabarbar, pomidor.
Bezsenność - morele, kapusta, dynia, owies.
Biegunki - marchew, czarna porzeczka, kasztan, kapusta,
jarzyna, orzech, jabłko, ryż, jęczmień.
Blednica - szpinak, marchew.
Bronchit - marchew, szczypiorek, cebula, kapusta,
rzeżucha, sałata, jabłko, czarna rzodkiew, chrzan, jeżyna,
rzepa, jęczmień.
Brak mleka - u matek karmiących piersią: marchew i zboża
skiełkowane.
Cukrzyca - owies, cykoria, kapusta,
rzeżucha, fasola, sałata, orzechy, ziemniaki.
Czyraki, owrzodzenia skóry - marchew, kapusta, sałata,
rzepa, szczaw, winogrona.
Drogi oddechowe (stany zapalne) - szparagi, marchew,
czarna porzeczka, cebula, rzodkiewka czerwona, rzodkiew czarna,
winogrona.
Drogi moczowe (stany zapalne) - cykoria, kapusta,
dynia, rzeżucha, malina porzeczka czerwona, sałata, winogrona,
jęczmień.
Egzema - marchew, kapusta, rzeżucha, rzepa, rzodkiew
czarna, winogrona.
Grypa, gorączka - marchew, ogórek, malina, porzeczka
czarna, pietrusz-ka, jabłko, jęczmień.
Hemoroidy - cebula, kasztan, kapusta, melon, ziemniak.
Jelita (kolka, nieżyty) - ogórek, marchew, kapusta,
dynia, porzeczka czerwona, rzepa, jabłko, pomidor,
winogrona, jęczmień.
Kamienie żółciowe - Czereśnia, rzeżucha, truskawka,
sałata, rzodkiewka, czerwona, rzodkiew czarna, pomidor,
winogrona, ziemniak.
Kamienie moczowe - seler, czereśnia, kapusta, rzeżucha,
truskawka, porzeczka czarna, fasola, melon, rzepa, orzech
laskowy, orzech włoski, brzoskwinie, pietruszka, czarna
rzodkiew, chrzan, pomidor, jabłko, winogrona, owies.
Kaszel - kapusta, sałata, rzepa.
Katar nosa - kapusta.
Koklusz, krztusiec - kapusta, sałata, rzodkiew czarna.
Liszaje - marchew, kapusta, ogórek, rzeżucha,
porzeczka czerwona, fasolka zielona, szczaw.
Łamliwość kapilarna (naczyń włosowatych) - kapusta,
gryka (tatarka).
Menstruacja (brak) - morela, marchew, czereśnia,
kasztan, kapusta, szpinak, orzech laskowy, soja, żyto.
Menstruacja (bolesna) - kapusta, sałata, pietruszka.
Migrena - koper, kapusta, czereśnia, cytryna.
Nadnercze (niewydolność) - seler.
Nadciśnienie tętnicze - jęczmień.
Nerki (kolka) - seler, kapusta, orzech laskowy.
Nerwica ogólna - morela, burak czerwona, seler, kapusta,
sałata, pietruszka, brzoskwinia, jabłko, soja, owies.
Nerwica żołądka - marchew, kapusta, koper , sałata, jabłko, ziemniak.
Newralgia (bóle) - kapusta, pietruszka, chrzan.
Niestrawność żołądkowa - seler, kapusta, cebula,
dynia, koper, truskawka, porzeczka czerwona, chrzan,
brzoskwinia, pietruszka, rabarbar, winogrona,
jęczmień, ziemniak.
Odmrożenia - marchew, seler, cebula,
kapusta, rzepa, ziemniak.
Oparzenia - burak czerwony, marchew, cebula,
szpinak, sałata, melon.
Osłabienie ogólne - brzoskwinia, marchew,
seler, kasztan, cykoria, kapusta, dynia, szpinak,
koper, truskawka, malina, fasola, kukurydza, winogrona,
rabarbar, pomidor, owies, ryż, soja.
Owrzodzenia skóry - buraki czerwona, marchew,
kapusta, dynia, sałata, melon, rzepa, szczaw.
Pasożyty jelitowe - marchew, kapusta, dynia,
rzeżucha, orzech włoski, pietruszka, rabarbar.
Piasek moczowy - marchew, cykoria,
ogórek, rzepa.
Pęcherz moczowy - kapusta, rzepa, jęczmień.
Piegi - ogórek, rzeżucha, pietruszka.
Pielęgnacja twarzy - morela, marchew, cebula,
czereśnia, kapusta, truskawka, melon, brzoskwinia,
pietruszka, jabłko, winogrona.
Przemęczenie fizyczno-psychiczne - morela, seler,
kasztan, szpinak, fasola, gruszka, jabłko, winogrona,
ryż, soja, owies.
Rekonwalescencja (powracanie do zdrowia) - morela,
seler, kasztan, szpinak, fasola, jabłko,
winogrona, kukurydza, soja.
Reumatyzm - marchew, czarna porzeczka,
seler, cebula, czereśnia, kapusta, rzeżucha,
koper, truskawka, malina, fasola, melon,
szczaw, pietruszka, gruszka, jabłko, śliwka,
rzodkiew czarna, rzodkiewka czerwona, chrzan,
pomidor, winogrona.
Serce (przemęczenie) - jabłko, kukurydza,
zielona fasolka, sałata, żyto, pszenica.
Skóra (pękanie) - marchew, kapusta, ogórek, ziemniak.
Skóra (stany infekcyjne, wysypki) - burak
czerwony, marchew, cebula, kapusta, rzeżucha,
truskawka, malina, orzech, winogrona, ryż.
Skóra (zranienia) - marchew, seler, kapusta, pietruszka.
Tarczyca (nadczynność) - kukurydza.
Tarczyca (niewydolność) - owies.
Trądzik - kapusta, sałata, rzepa, pomidor.
Ukąszenia owadów - cebula, kapusta, porzeczka
czarna, pietruszka, pomidor.
Wątroba (kolka) - cebula, cykoria,
kapusta, rzodkiew czarna.
Wątroba (stan zapalny) - marchew, porzeczka czarna,
seler, cebula, czereśnia, cykoria, kapusta, dynia,
rzeżucha, truskawka, porzeczka czerwona,
fasolka zielona, sałata.
Wzdęcia (gazy) - koper, pietruszka.
Wypadanie włosów - rzeżucha.
Zaparcia (obstrukcja) - morela, burak
czerwony, marchew, cebula, czereśnia, cykoria,
kapusta, szpinak, truskawka, malina, porzeczka
czerwona, sałata, melon, szczaw, brzoskwinia,
ziemniak, winogrona, żyto.
Zatrucia pokarmowe - ogórek, gruszka, winogrona,
pomidor, jabłko.
Żółtaczka - marchew, cebula, cykoria, kapusta,
porzeczka czerwona, sałata, rzodkiew czarna,
rzodkiewka czerwona, kapusta.
Na jakie schorzenia pomagają jarzyny.
Buraki czerwone
Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne.
Zawierają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki
są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu.
Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być
używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w
surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.
Cebula
Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciw
infekcyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie
osłabienia, zmęczenia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza
organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę,
otyłość. Wszystkim pomaga w zaburzeniach trawienia i
schorzeniach dróg oddechowych.
Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się,
pasożytom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty
(gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej.
Spożywać cebulę można:
- surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie:
- w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach;
- na kanapkach z masłem, skropionych oliwą;
- pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia
na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym.
Leczniczo do wewnątrz
Przeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić
po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.
Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody,
pić 2x dziennie rano i wieczorem.
Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop,
do stosowania codziennie po 2-5 łyżek.
Leczniczo na zewnątrz
Bóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli.
Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło.
Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty
(ewent. usunąć żądło).
Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać
(na noc) na podpasce higienicznej.
Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę
przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo,
cienką błonkę dzielącą łuski cebuli.
Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli.
Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp.
Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.
Czosnek
Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w
utrzymaniu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać
codziennie przed śniadaniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku,
kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.
Wewnętrznie
Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc,
nadciśnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze
wodnym 1:50. Używać 20 kropli 2x dziennie.
Co kilka dni przerywać.
- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie
20-30 kropli.
Przeciw pasożytom jelitowym (robakom) - 3 główki czosnku zalać
1 szklanką wrzątku i pod przykryciem pozostawić na noc. Pić na
czczo co-dziennie przez 3 tygodnie.
- Syrop z 0,5 kg główek czosnku gotowanych w 1l wody z dodatkiem
1 kg cukru. stosować na czczo 2-3 łyżki. Dla neutralizacji zapachu
można dodać jabłko lub nasiona kopru i natkę pietruszki.
Zewnętrznie
Stłuczenia, obrzęki - stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą
i tłuszczem niesolonym.
Owrzodzenia skóry - można stosować do przemywania lub kompresów 2%
roztwór alkoholowy soku wyciśniętego z utartego czosnku.
Świerzb i parchy - przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku
na 1l wody, albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego
w proporcji 1:2.
Bóle reumatyczne - stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku
kamforowego w proporcji 2:1.
Na wzmocnienie ogólne - Smarowanie wzdłuż całego kręgosłupa
miesza-niną utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.
Brodawki, kurzajki - przykładać na noc utarty czosnek dokładnie
tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można
oczekiwać dopiero po 15 dniach.
Cykoria
Używa się liści i korzeni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, lekko
rozwalniająco, mineralizująco i ogólnie wzmacniająco i regulująco.
Pobudza apetyt.
Poprawa przemiany materii - Napar z liści świeżych (30g na 1l wody)
pić po 1 szklance przed jedzeniem.
- Odwar z korzeni (15-30 g na 1l wody) gotować 10 minut. Pić 1
szklankę przed jedzeniem 3x dziennie.
- Sok ze świeżych liści cykorii 250 g.
Niedomagania wątroby - Napar z korzenia (50g na 1l wody). Pić po
l szklance 2x dziennie.
Suszony roztarty korzeń używany jako kawa zbożowa wzmacnia
sprawność żołądka i jelit, lekko przeczyszcza i pobudza apetyt.
Fasolka zielona
Działa regulująco i przeciwtoksycznie. Bywa pomocna przy:
Przemęczeniu fizycznym, reumatyzmie, podagrze, kamicy nerkowej,
cukrzycy, rozwoju młodych organizmów, dla rekonwalescentów -
Pić sok wyciśnięty ze świeżych zielonych strączków, 1-2 szklanki
dziennie.
Fasola - ziarna
Ma właśności odżywcze - energetyczne, wzmacnia system nerwowy.
Spożywa się świeżą lub suszoną razem z łuską. Jest łatwiej
strawna po do-daniu fasolki zielonej lub pietruszki, szczypiorku,
czosnku, tymianku, liści bobkowych.
Niedomagania wątroby, cukrzyca - Świeże lub suche strąki fasoli
dojrzałej (lecz bez ziaren), 1 garść zalać wrzątkiem 1l i
gotować 2 minuty, po-zostawić na noc. Pić napar 2x dziennie
przed jedzeniem.
Oparzenia, różyczka - Roztarte gotowane ziarna fasoli przykładać
w formie kompresów. Woda po gotowaniu ziaren fasoli, użyta
do prania tkanin wełnianych, nie powoduje utraty ich koloru.
Kapusta (zielona i czerwona)
Od około 4 tys. lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych.
Specjalnie przydatne są liście mające różnorodne zastosowanie.
Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w
pożywieniu codziennym.
Wewnętrznie
Spożywanie surowej kapusty, bogatej w sole mineralne i witaminy
zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu, a także daje odporność
na działanie bakterii chorobotwórczych. Często spożywane surówki
i świeży sok z liści działa podobnie do antybiotyków.
Zewnętrznie
Używa się wymyte liście kapusty z wyciętymi unerwieniami, lekko
zgniecione aż do wystąpienia soku.
Owrzodzenia, czyraki - Kompres z trzech warstw liści na 2-4
godziny lub na noc.
Trądzik, wypryski skórne - Obmywać sokiem ze świeżej kapusty.
Ból gardła przy przeziębieniu - Płukać świeżym sokiem kapusty.
Zapalenie stawów - Okłady z 3-4 warstw liści łagodzą bóle stawowe.
Oparzenia - Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej marchwi. Także świeżej
skrobi ziemniaczanej.
Kolka nerkowa - Kompres z 3-4 warstw liści przykrytych płótnem.
Porażenie słoneczne - Założenie kasku z 3-4 warstw liści kapusty na głowę na
kilka godzin łagodzi skutki porażenia.
Stłuczenia i uszkodzenia skóry - Kompresy z liści nasączonych oliwą.
Zachrypnięcia, utrata głosu - sok ze świeżej kapusty z miodem i żółtkiem. Pić 2-3
szklanki wywaru.
Zaparcia - obstrukcja - Pić 2-3 szklanki wywaru z kapusty świeżej.
Bóle żołądka, jelit, biegunki - Spożywać świeżą kapustę długo gotowaną, pić także wodę
po ugotowaniu.
Zapalenie oskrzeli i opłucnej - Pomocniczo pić 1-2 szklanki soku ze świeżej
kapusty oraz kompresy z liści.
Bóle newralgiczne - Okłady z liści minimum 4 godz. albo na noc.
Choroby skóry, liszaje - Łagodzi obmywanie sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie
liści w kompresach.
Ukąszenia owadów - Masować skórę liściem kapusty i zastosować go w formie opatrunku.
Zranienia, przecięcia skóry - Można doraźnie zabezpieczyć opatrunkiem z dobrze wymytego
liścia kapusty.
Prostata - Okłady z liści co drugi wieczór na przemian -
na dół brzucha oraz na krocze.
Wybroczyny podskórne, wysięki po stłuczeniach - Kompresy z 3 warstw liści
zapobiegają wysiękom i łagodzą bóle.
Niedomagania wątroby i woreczka żółciowego - Łagodzą kompresy z
liści 3-4 warstwy zmieniane co 4 godziny.
Hemoroidy - Łagodzą okłady z liści.
Bezsenność - 3 warstwy liści umieszczone na karku i na stopach ułatwiają
zapadnięcie w sen.
Żylaki (bolesne) - Okłady z 2-3 warstw liści na szerokiej przestrzeni
lekko obandażowane.
Lumbago - Łagodzą całonocne kompresy z 2-3 warstw liści.
Skóra twarzy w zakresie pielęgnacji - Okłady (nawet na 0,5 godz.)
regenerują skórę twarzy. Najlepsze na całą noc.
Migrena - Liście zastosowane na okłady w miejscach bolesnych głowy,
na wątrobę i dół brzucha.
Nadciśnienie tętnicze - Pomocniczo łagodzi przykładanie liści na
okolice lędźwiowe, kark, łydki przez 2- 3 godziny.
Owrzodzenia kończyn - Stosowanie przez dłuższy czas okładu opatrunków
z liści przyspieszają likwidację owrzodzeń i zabliźnianie. W dzień
zmieniać opatrunki co 3-4 godz. a na noc tylko przy silnych bólach.
Koper, anyżek
Używać można zielone gałązki, nasiona oraz korzenie. Spożywany dość powszechnie
w potrawach na surowo lub gotowany, szczególnie przydatny do potraw ciężej strawnych.
Leczniczo stosuje się przy bólach reumatycznych, migrenach, nerwicach, bólach typu
gastrycznego, wzdęciach.
- Napar z gałązek 3 dag, na 1l wody wrzącej.
- Napar z nasion, 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku.
- Odwar z korzeni 3 dag na 1l wody, gotować 10 minut.
Pić 1 szklankę po jedzeniu.
Marchew
Ma działanie regulujące, mineralizujące, wzmacniające, oczyszczające,
regenerujące. Może być stosowana w formie pulpy, soku, suszu i nasion.
Wewnętrznie
Na wzmocnienie - Sok z marchwi nawet do 0,51 dziennie pić 1 szklankę na
czczo i wieczorem. Dla niemowląt należy podawać sok zmieszany w połowie z wodą.
Astma, bronchit, zachrypnięcie - Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem
wykrztuśnym.
Biegunki dziecięce - Dietetyczna zupa: 1 kg marchwi gotować przez 2 godziny,
przetrzeć lub 0,5kg pokrajanej w kawałki gotować w 1l wody aż do rozmiękczenia,
po przetarciu dodać wody do 1l i pół łyżeczki soli. Można przechowując w
chłodzie podawać przez 2-3 dni łyżeczką lub smoczkiem. Kurację można prowadzić
przez 5-6 dni, stopniowo zmniejszając ilość marchwi aż do 100 g na 1l wody.
Oseskom można wlewać zupkę z marchwi do mleka w proporcji 1:1 i dalej 1:2
części mleka. Zamiast zupek można w okresie biegunki podawać czysty sok z
surowej marchwi zmieszanej z wodą, a mleko dopiero po zakończeniu biegunki.
Wzdęcia, gazy - stosuje się napar z nasion marchwi 1 łyżeczkę na szklankę wrzątku.
Zewnętrznie
Stosuje się odwar z marchwi na kompresy lub świeże liście (nać) zmiażdżone lub
odwar z liści w następujących przypadkach: owrzodzenia, oparzenia, czyraki,
liszaje, odmrożenia, afty (zakaźna choroba jamy ustnej), pękanie skóry. Sok z
marchwi służy też do pielęgnacji cery (twarzy, szyi), czyni ją delikatną i świeżą,
zapobiega zmarszczkom.
Melon
Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regenerująco.
Należy spożywać go na surowo na początku posiłku z dodatkiem soli i pieprzu
ziołowego. Jest wtedy łatwiej strawny i mniej przeczyszczający.
Zewnętrznie
Pulpę z melona można stosować na lekkie oparzenia i stany zapalne skóry.
Przy suchej cerze sok z melona może dobrze służyć do zwilżania skóry
twarzy i szyi.
Morwa
Owoce do spożycia muszą być bardzo dojrzałe. Sok i owoce są pomocne przy
zaparciach, skłonności do krwotoków i schorzeń dróg oddechowych.
Sok z owoców morwy można stosować do płukania jamy ustnej i gardła
przy anginach, aftach i innych stanach zapalnych jamy ustnej.
Ogórek
Leczniczo można spożywać gotowany, przy schorzeniach przewodu pokarmowego.
Spożywany najczęściej wstanie surowym, działa odświeżająco, lekko
przeczyszczająco, moczopędnie. Dla ułatwienia trawienia należy go
wcześniej posolić i wydzielanego cennego soku nie usuwać.
Zewnętrznie
Stosuje się ogórek następująco:
- na cerę tłustą - zmywanie twarzy nie soloną wodą po ugotowaniu ogórka,
- maseczka kosmetyczna - (przy rozszerzonych porach skóry). Mieszanina
zmielonych drobno pestek ogórka, melona i dyni dodana do mleka lub śmietanki
(na 30 minut), zmywanie ciepłą wodą.
Pietruszka
Jest pożywieniem i lekiem. Używa się korzenia, ulistnionej łodygi i nasion.
Może być pomocna przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudności w trawieniu
i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, paso-żytach jelitowych, nerwicach.
Wewnętrznie
Reumatyzm, kamienie moczowe - Odwar z 5 dag nasion lub korzeni w 1l wody gotować
5 minut i pozostawić do przestygnięcia. Pić 1 szkl. 2x dziennie przed jedzeniem.
Biegunka - Odwar z 25 dag pietruszki z dodatkiem 10g kory dębowej. Pić 1 szkl. 2x
dziennie rano i wieczorem, aż do likwidacji biegunki.
Zewnętrznie
Ukąszenia owadów - Zmiażdżone liście pietruszki można używać do okładów.
Wypryski na twarzy, regeneracja cery - Świeży sok lub napar z pietruszki
używać do przemywania 2x dziennie. Pożytecznie działa mycie pielęgnacyjne
twarzy ciepłym odwarem z korzeni lub liści pietruszki (czas kuracji 7 dni).
Pomidor
Wewnętrznie
- Spożywany na surowo działa dodatnio na organizm, witaminizująco i mineralizująco
i ułatwia trawienie. Można stosować kuracyjnie świeży sok pomidorowy zmieszany
w równych częściach z sokiem z selera. Pić po 1 szkl. 3x dziennie
przez 3-4 tygodnie.
Zewnętrznie
Trądzik skóry - Smarować miejsca porażone kawałkiem przekrojonego pomidora,
a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu.
Ukąszenia owadów - Opatrywać zmiażdżonym liściem pomidora.
Rabarbar
Ma własności pobudzające apetyt, lekko przeczyszczające, regenerujące.
Może być stosowany przy anemii, schorzeniach przewodu pokarmowego,
biegunkach i pasożytach jelitowych
Sposoby użycia:
- Napar z pokrajanych łodyg 2 dag na 1l wody. Pić po 1 szkl. 2x
dziennie przed posiłkami.
- Surowy - utarty z miodem 2,5 dag przed jedzeniem 2x dziennie przez 15 dni
(przy anemii i przeciw pasożytom jelit).
- Syrop z surowego rabarbaru (5 dag) z miodem i dodatkiem
cykorii (przy zaparciach).
Rzodkiewka czerwona
Spożywać na surowo łącznie korzeń i łodygę z liśćmi. Ułatwia to trawienie
korzenia i zapewnia dopływ wielu pożytecznych witamin i soli mineralnych.
Rzodkiewka może być pomocna przy zaburzeniach przewodu pokarmowego,
kamicy nerkowej, reumatyzmie, bronchicie.
Rzodkiew czarna
Pożyteczna przy kamicy nerkowej i moczowej, zaburzeniach w trawieniu,
schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i
niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew
(w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej
surowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu
i dla dzieci jako środek wzmacniający (4-6 łyżek dziennie). Jest także
pożyteczny dla dorosłych szczególnie w stanach osłabienia i przemęczenia.
Rzepa
Można używać korzenie i liście zasobne w witaminy i sole mineralne.
Wewnętrznie
Oskrzela, katary angina - Odwar w wodzie lub mleku 10 dag na 1 litr.
- Syrop z wydrążonej surowej rzepy napełnionej cukrem (po 1 łyżeczce).
Egzemy, trądziki - Codziennie spożywać małe ilości surowej rzepy utartej w surówkach.
Piasek moczowy, przeziębienia - Zmielone nasiona rzepy (10g)
dodać do naparu z kwiatu lipowego.
Zewnętrznie
Angina - Płukanie gardła wodą po ugotowanej rzepie. Odmrożenia,
czyraki - Upieczoną, przekrajaną rzepę wycisnąć lekko i
sokiem nawilżać chore miejsce.
Rzeżucha
Nazywana "zdrowiem ciała", lecz należy ją stosować ostrożnie przy schorzeniach
dróg moczowych (może wywołać stan zapalny pęcherza mo-czowego).
Wewnętrznie
Regenerująco i przeciw pasożytom jelit - 15 dag soku z rzeżuchy rozcieńczonego
wodą pić na czczo 1 szklankę.
Zewnętrznie
Wypadanie włosów - nacieranie skóry głowy sokiem z rzeżuchy
regeneruje i wzmacnia, powstrzymuje wypadanie włosów.
Owrzodzenia skóry - Okłady z roztartych świeżych liści rzeżuchy.
Piegi - Zmywanie skóry mieszaniną 3 części soku rzeżuchy i 1 części
miodu, po czym po wyschnięciu zmywanie wodą.
Sałata
"Trawa mądrych, ziele filozofów". Używa się łodyg, liści i nasion.
Bogata w witaminy i sole mineralne. Korzystnie działa w przypadkach
nerwic, nadmiernej pobudliwości seksualnej, bronchitów, cukrzycy,
bolesnym miesiączkowaniu, zaparciach.
- Można spożywać na surowo odwar z liści: 7,5 dag na 1l wody gotować
30 min. Pić po 1 szkl. 3x dziennie.
- Napar z nasion: 1 łyżeczka na 1 szklankę wody. Pić 2-3 szklanki dziennie.
Szczaw
Używa się liści i korzeni. Nie jest wskazany przy schorzeniach żołądka,
astmie, reumatyzmie.
Wewnętrznie
Odwar ze szczawiu 25 g na 1l wody działa na organizm oczyszczająco.
Napar z korzeni 25 g na 1l wody działa moczopędnie i przeczyszczająco.
Zewnętrznie
Odwar (z 1 garści liści na 1 l wody) stosuje się do kompresów na trudno
gojące się rany.
Trawienie ułatwia szczaw dodawany do sałatek (surowy) i zup (ugotowany).
Można go też gotować na jarzynę i spożywać z masłem.
Seler
Używa się bulwy i liści. zaostrza apetyt, wzmacnia funkcję żołądka,
działa regenerująco na skład krwi, przeciwgorączkowo, moczopędnie,
przeczyszczająco, odchudzająco. Spożywany może być na surowo (w sałatkach) ,
gotowany, w zupach lub pieczony.
Reumatyzm - Sok z liści selera pić pół szklanki codziennie przez 15-20 dni.
Odmrożenia - Kąpiele nóg (1 godzina) w odwarze z łodyg bulw lub obierzyn
(25 dag na 1 l wody).
Seler nie jest wskazany przy cukrzycy.
Słonecznik
"Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tylko
pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłuszczu
bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze cholesterolu
w organizmie. Pić po 1 łyżce 2x dziennie, na czczo i przed kolacją.
Szpinak
Stosuje się liście i nasiona. Można spożywać surowy (w sałatkach) lub gotowany.
Działa remineralizująco.
Rekonwalescencja - Pić wino gronowe czerwone wytrawne, zmieszane z 1/5
części soku ze szpinaku.
Zaparcia - Stosuje się napar z nasion 10 g na 1 szkl.
Zewnętrznie
Stosuje się przy stanach bolesnych zapalnych przewodu pokarmowego
(żołądek, jelita), okłady z gotowanych liści nasyconych oliwą z oliwek.
Ziemniak
Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Dozwolony
dla chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdrowiu ogólnemu.
Sok z ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego,
kamieniach moczowych, zaparciach, hemoroidach, cukrzycy, szkorbucie.
Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry,
wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą
ilością wody 3x dziennie podczas posiłku.
Wewnętrznie
Wrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie
po pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji
4 tygodnie.
Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orzechów.
Spożywać 3 dni (wieczorem).
Zewnętrznie
Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje
się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów.
Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny.
Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.
Owoce pomagają na różne schorzenia.
Czereśnie
Świeże owoce mają działanie regulujące, mineralizujące, regenerujące,
energetyczne dla całego organizmu. Przyczyniają się do zwiększenia
odporności na infekcje. Są też przeciwreumatyczne i sklerotyczne.
Wewnętrznie
Można w sezonie przeprowadzić kurację regenerującą odżywiając się przez 1-2
dni wyłącznie czereśniami. Nastąpi proces oczyszczenia organizmu z toksyn
i nie wydalonych złogów trawienia. Przy uwrażliwionym przewodzie
pokarmowym można stosować łatwiej przyswajalny świeży sok wyciśnięty
z surowych czereśni.
Zewnętrznie
Stosuje się okłady ze zmiażdżonych owoców na czoło przy migrenach oraz
w celach pielęgnacyjnych na skórę twarzy i szyi.
Cytryny
Mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach.
Wewnętrznie
Przy gorączkach, wymiotach - Sok z 1 cytryny wlany do połowy szklanki osłodzonej
wody. Jest to najlepszy napój dla chorych.
Infekcje epidemiczne, bóle reumatyczne - Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni,
zaczynając od połowy cytryny i stopniowo zwiększając dawkę (nawet do 10 cytryn
dziennie), po czym przejść na spożycie soku 1-2 cy-tryn dziennie.
Pasożyty jelitowe - Utrzeć w całości 1 cytrynę (skórkę, miąższ i pestki)
bardzo dokładnie z miodem. Pić na noc.
Oczyszczanie wątroby - Napar (całonocny) z 3 cytryn zalanych wrzątkiem.
Wypić na czczo.
Przeciw otyłości - Napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku zalać 1 szklanką wrzątku
i dodać pokrajaną 1 cytrynę. Rano przecedzić i pić na czczo.
Zewnętrznie
Katar, zatoki szczękowe - Kilka razy dziennie wpuścić do nosa po kilka
kropel świeżego soku cytryny.
Krwawienie z nosa - Włożyć do nosa tampon nasączony sokiem z cytryny.
Afty w jamie ustnej - Stosować przy płukaniu przetrzymywanie w jamie ustnej
soku z cytryny z dodatkiem wody i miodu.
Angina - Płukanie sokiem z 1 cytryny z dodatkiem 1 szklanki wody.
Migrena - Kompresy z soku cytryny, albo przykładanie świeżych plasterków
cytryny na skronie.
Odmrożenia - Wcierać świeży sok z cytryny.
Łamliwość paznokci - Zwilżać paznokcie sokiem z cytryny rano i wieczorem.
Sucha skóra twarzy - pielęgnacja - Rano i wieczorem zmywać tampo-nem twarz sokiem z cytryny.
Po zabiegu zmywać twarz dopiero po 20 minutach. Następuje przy tym wybielenie cery.
Pielęgnacja rąk - Stosować nacieranie roztworem soku cytryny, gliceryny i wody
kolońskiej w równych częściach.
Gruszki
Spożywanie wskazane przy otyłości, reumatyzmie, osłabieniu. Dozwolone
przy cukrzycy. Można używać 1 kg dziennie przed posiłkami albo świeży
sok 2-3 szklanki przed jedzeniem. Odświeżający, przeczyszczający napój
można uzyskać z 0,5 kg suszonych gruszek gotowanych przez 1 godzinę w 1 litrze wody.
Jeżyny
Można stosować na surowo, lub odwar, galaretki, konfitury i syropy
(4 łyżki dziennie).
Są pożyteczne przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie.
stosuje się także płukanie jamy ustnej i gardła naparem z liści jeżyn.
Jabłka
Są nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Działają dodatnio na system nerwowy
i wzmacniająco ogólnie, poprzez mineralizację i witaminizację organizmu.
Dozwolone dla chorych na cukrzycę.
Wewnętrznie
Regenerująco, regulująco - Jedno jabłko codziennie rano i wieczorem
(jeśli chemicznie nie opryskiwane, trzeba po dokładnym umyciu spożywać
jabłko ze skórką).
Biegunki - Utarte owoce stosować przez 2 dni, spożywając ilości dostosowane do wieku.
Grypa, przeziębienia - Przechodzi szybciej, gdy spożywa się ok. 1 kg utartych surowych jabłek,
jako jedyny pokarm przez 2-3 dni.
Bronchit, reumatyzm - Pić codziennie dowolne ilości odwaru z 2-3 jabłek
(ze skórką) w 1l wody. Gotować 15 minut.
Zaburzenia żołądkowe - Napar ze zmiażdżonych skórek jabłek w proporcji 1 łyżka
na 1 szkl. wrzątku przez pół godziny. Pić 4-6 szklanek dziennie.
Pielęgnacja zębów - Jabłko spożyte po kolacji wstępnie oczyszcza
i wybiela uzębienie, przed użyciem szczotki.
Kaszel - Napar z kwiatów jabłoni (30 g na 1l wody) łagodzi
i uspokaja napady kaszlu.
Zewnętrznie
Pielęgnacja skóry - Świeży sok jabłkowy stosowany do zwilżania wzmacnia
i regeneruje skórę twarzy, szyi i piersi.
Kasztany
Jadalne, mają podobną zawartość odżywczych składników, jak ziarna zbóż.
Do spożycia nadają się jedynie owoce świeże, bardzo dojrzałe. Można używać
pieczone w całości lub przyrządzać puree, po upieczeniu. Kasztany są dość
łatwo strawne, toteż mogą być podawane rekonwalescentom, dzieciom i
ludziom starym. Działają regenerująco, wzmacniająco i przeciwinfekcyjnie.
Maliny
Używa się owoce i liście. Maja działanie różnorodne. Owoce są łatwo
strawne i mogą być spożywane przy reumatyzmie, cukrzycy i zaburzeniach
przewodu pokarmowego. Sok ze świeżych malin z dodatkiem soku z czerwonych
porzeczek i wody, tworzy odświeżający napój dla chorych nawet przy wysokich
gorączkach. Napar z liści malin ma własności lekko przeczyszczające.
Morele
Świeże dobrze dojrzałe owoce są lekko strawne a jednocześnie bardzo pożywne.
Przede wszystkim działają regulująco na przewód pokarmowy, zarówno przy
biegunkach i zaparciach. Wpływają na poprawę apetytu. Mogą być pomocne
przy nerwicach, bezsenności, anemii i okresie rekonwalescencji.
Zewnętrznie
Stosuje się świeży sok z surowych moreli do pielęgnacji skóry twarzy.
Morwa
Świeże bardzo dojrzałe owoce i świeży sok można spożywać przy zaparciach,
schorzeniach dróg oddechowych i skłonności do krwotoków. Sok stosuje się
także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, aftach i anginie.
Orzechy laskowe
Są wybitnie odżywcze i strawne. Znakomicie spełniają funkcje regeneracyjne
i regulujące. Mogą przeciwdziałać kamicy moczowej, pasożytom jelitowym.
Wskazane także dla osób starszych oraz otyłych. Mogą je spożywać chorzy na
cukrzycę. Obok owoców można spożywać oliwę z orzechów laskowych, która jest
jednocześnie skutecznym lekiem przeciw tasiemcowi. Stosuje się 1 łyżeczkę oliwy
na czczo przez 15 dni. Napar z liści leszczyny można stosować w formie kompresów
przy owrzodzeniach skory kończyn.
Orzechy włoskie
Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają
regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy
jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy
kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami
spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej
oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu
można stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.
Porzeczki czarne
Używa się surowych owoców i liści. Owoce stosuje się przy reumatyzmie,
gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym.
Można także stosować napar ze świeżych owoców (5 dag na 1l wody) do płukania
przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Przy reumatyzmie pożyteczne
działanie daje napar z liści czarnej porzeczki, liści jesionu i kwiatu
rumianku (1 łyżka na 1 szklankę). Pić 3-4 szklanki dziennie.
Ukąszeniom owadów - zapobiega nacieranie miejsc narażonych na ukąszenia
zmiażdżonymi liśćmi czarnej porzeczki.
Porzeczki czerwone
Surowe owoce, świeży sok lub galaretki, można stosować przy dolegliwościach
żołądkowych, trudnościach w trawieniu, reumatyzmie i kamicy nerkowej. Wskazane
jest picie świeżego soku z surowych owoców (także rozcieńczonego wodą) w ilości
do 300 g dziennie na czczo.
Śliwki
Są zasobne w mikroelementy, witaminy. Mają własności energetyczne,
regenerujące, regulujące, antyinfekcyjne.
Spożywać należy tylko bardzo dojrzałe surowe owoce, na czczo i przed
posiłkami lub pić świeży sok z surowych owoców 1 szklankę przed każdym posiłkiem.
Uporczywym zaparciom przeciwdziała spożywanie na czczo świeżych śliwek
z chlebem razowym.
Truskawki
Stosuje się owoce, liście i korzenie. Surowe mają własności odżywcze,
regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i
pobudzające działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Nie są wskazane
jedynie przy alergicznych schorzeniach skórnych. Najlepiej spożywać w
sezonie, owoce surowe na czczo 250 g codziennie. Do pielęgnacji skóry
twarzy należy używać zmiażdżone owoce do kompresów na noc.
Winogrona
Używa się surowe owoce świeże i suszone, gałązki i ziarenka. Zasobne
są w mikroelementy i witaminy, są łatwo strawne, regenerujące, wysoko
kaloryczne, energetyczne, pobudzają działalność wątroby, są moczopędne.
Najkorzystniej spożywać w całości bardzo dokładnie umyte w bieżącej
wodzie, surowe owoce w całości (ze skórką, z pestkami).
Przy niestrawności, obstrukcjach, kamicy żółciowej, schorzeniach skóry - spożywać
w sezonie 1-2 kg owoców codziennie lub 1-1,5l świeżego moszczu.
Otyłości przeciwdziała spożywanie codziennie przynajmniej 1 kg winogron.
Przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych stosuje się pół szklanki
soku ze świeżych owoców, między posiłkami.
Rodzynki (czyli suszone winogrona)
Mają właściwości podobne do świeżych owoców. Własności regenerująco-pielęgnacyjne
skóry twarzy ma sok ze świeżych winogron. Tak zwany "wiosenny sok" z młodych
pędów (gałązek) winogron stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej po 1
łyżeczce soku na czczo - rano. Z ziarenek winogron otrzymuje się smaczną i
zdrową oliwę jadalną.
Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco,
lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej.
Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej.
Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami spożywanej
przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z
orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można
stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.
Porady Trunia I
Powrót
Porady Trunia III