Home  |  Królik  |  Papuga  |  Kanarek  |  Owczarek  |  Redakcja  |  Klub  |  Kontakt       królik - lapin Królik - kaninchen Królik - Rabbit

  • Home
  • Królik
  • Papuga
  • Kanarek
  • Gryzonie
  • Działka
  • Co nowego
  • Galeria  I
  • Galeria  II
  • Galeria  III
  • Mapa strony
  • Forum Trunia
  • Serwis Trunia
  • Zrób stronę
  • Przyjaciele
  • Literatura
  • Webcam
  • Zapytania
  • Redakcja
  • Lekarze
  • Ustawy
  • Banery
  • Humor
  • Ebook
  • Quiz
  • Linki
  • E-mail
  • Porady Trunia
  • Porady Trunia III
  • Rośliny
  • Zioła
  • Zielnik
  • Historia ziół
  •    

    Choroby które ulegające zahamowaniu przy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż

    Porady Trunia II

    Trunio twierdzi że większość wymienionych tutaj jarzyn, owoców i ziaren zbóż jest dla niego codziennym pokarmem, więc dlaczego ludzie nie mają stosować takiej samej diety.

    Alkoholizm - kapusta, pietruszka.

    Alergia - rzodkiewka czerwona.

    Anemia - brzoskwinia, szparag, burak czerwona, zboża, cykoria, marchew, kapusta, rzeżucha, szpinak, kasztan, melon, orzechy, pietruszka, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona, rabarbar, chrzan.

    Angina - czarna porzeczka, seler, morwa, jarzyna, rzepa, cytryna, kapusta.

    Afty - marchew, morwa, cytryna.

    Arterioskleroza - czarna porzeczka, czereśnia, cykoria, ogórek, truskawka, czerwona porzeczka, sałata, gruszki, ziemniaki, pomidor, winogrona, jabłka, słonecznik, żyto, soja, orzechy.

    Artretyzm - czarna porzeczka, czereśnia, cykoria, kapusta, ogórek, truskawka, czerwona porzeczka, sałata, gruszki, ziemniaki, czarna rzodkiew, winogrona, pomidor.

    Astma - marchew, kapusta, sałata, pietruszka, czarna rzodkiew, rzodkiew-ka czerwona, chrzan, szczypiorek.

    Brodawki, kurzajki - kapusta.

    Brak apetytu - morele, seler, cykoria, rzeżucha, malina, pietruszka, chrzan, rabarbar, pomidor.

    Bezsenność - morele, kapusta, dynia, owies.

    Biegunki - marchew, czarna porzeczka, kasztan, kapusta, jarzyna, orzech, jabłko, ryż, jęczmień.

    Blednica - szpinak, marchew.

    Bronchit - marchew, szczypiorek, cebula, kapusta, rzeżucha, sałata, jabłko, czarna rzodkiew, chrzan, jeżyna, rzepa, jęczmień.

    Brak mleka - u matek karmiących piersią: marchew i zboża skiełkowane.

    Cukrzyca - owies, cykoria, kapusta, rzeżucha, fasola, sałata, orzechy, ziemniaki.

    Czyraki, owrzodzenia skóry - marchew, kapusta, sałata, rzepa, szczaw, winogrona.

    Drogi oddechowe (stany zapalne) - szparagi, marchew, czarna porzeczka, cebula, rzodkiewka czerwona, rzodkiew czarna, winogrona.

    Drogi moczowe (stany zapalne) - cykoria, kapusta, dynia, rzeżucha, malina porzeczka czerwona, sałata, winogrona, jęczmień.

    Egzema - marchew, kapusta, rzeżucha, rzepa, rzodkiew czarna, winogrona.

    Grypa, gorączka - marchew, ogórek, malina, porzeczka czarna, pietrusz-ka, jabłko, jęczmień.

    Hemoroidy - cebula, kasztan, kapusta, melon, ziemniak.

    Jelita (kolka, nieżyty) - ogórek, marchew, kapusta, dynia, porzeczka czerwona, rzepa, jabłko, pomidor, winogrona, jęczmień.

    Kamienie żółciowe - Czereśnia, rzeżucha, truskawka, sałata, rzodkiewka, czerwona, rzodkiew czarna, pomidor, winogrona, ziemniak.

    Kamienie moczowe - seler, czereśnia, kapusta, rzeżucha, truskawka, porzeczka czarna, fasola, melon, rzepa, orzech laskowy, orzech włoski, brzoskwinie, pietruszka, czarna rzodkiew, chrzan, pomidor, jabłko, winogrona, owies.

    Kaszel - kapusta, sałata, rzepa.

    Katar nosa - kapusta.

    Koklusz, krztusiec - kapusta, sałata, rzodkiew czarna.

    Liszaje - marchew, kapusta, ogórek, rzeżucha, porzeczka czerwona, fasolka zielona, szczaw.

    Łamliwość kapilarna (naczyń włosowatych) - kapusta, gryka (tatarka).

    Menstruacja (brak) - morela, marchew, czereśnia, kasztan, kapusta, szpinak, orzech laskowy, soja, żyto.

    Menstruacja (bolesna) - kapusta, sałata, pietruszka.

    Migrena - koper, kapusta, czereśnia, cytryna.

    Nadnercze (niewydolność) - seler.

    Nadciśnienie tętnicze - jęczmień.

    Nerki (kolka) - seler, kapusta, orzech laskowy.

    Nerwica ogólna - morela, burak czerwona, seler, kapusta, sałata, pietruszka, brzoskwinia, jabłko, soja, owies.

    Nerwica żołądka - marchew, kapusta, koper , sałata, jabłko, ziemniak.

    Newralgia (bóle) - kapusta, pietruszka, chrzan.

    Niestrawność żołądkowa - seler, kapusta, cebula, dynia, koper, truskawka, porzeczka czerwona, chrzan, brzoskwinia, pietruszka, rabarbar, winogrona, jęczmień, ziemniak.

    Odmrożenia - marchew, seler, cebula, kapusta, rzepa, ziemniak.

    Oparzenia - burak czerwony, marchew, cebula, szpinak, sałata, melon.

    Osłabienie ogólne - brzoskwinia, marchew, seler, kasztan, cykoria, kapusta, dynia, szpinak, koper, truskawka, malina, fasola, kukurydza, winogrona, rabarbar, pomidor, owies, ryż, soja.

    Owrzodzenia skóry - buraki czerwona, marchew, kapusta, dynia, sałata, melon, rzepa, szczaw.

    Pasożyty jelitowe - marchew, kapusta, dynia, rzeżucha, orzech włoski, pietruszka, rabarbar.

    Piasek moczowy - marchew, cykoria, ogórek, rzepa.

    Pęcherz moczowy - kapusta, rzepa, jęczmień.

    Piegi - ogórek, rzeżucha, pietruszka.

    Pielęgnacja twarzy - morela, marchew, cebula, czereśnia, kapusta, truskawka, melon, brzoskwinia, pietruszka, jabłko, winogrona.

    Przemęczenie fizyczno-psychiczne - morela, seler, kasztan, szpinak, fasola, gruszka, jabłko, winogrona, ryż, soja, owies.

    Rekonwalescencja (powracanie do zdrowia) - morela, seler, kasztan, szpinak, fasola, jabłko, winogrona, kukurydza, soja.

    Reumatyzm - marchew, czarna porzeczka, seler, cebula, czereśnia, kapusta, rzeżucha, koper, truskawka, malina, fasola, melon, szczaw, pietruszka, gruszka, jabłko, śliwka, rzodkiew czarna, rzodkiewka czerwona, chrzan, pomidor, winogrona.

    Serce (przemęczenie) - jabłko, kukurydza, zielona fasolka, sałata, żyto, pszenica.

    Skóra (pękanie) - marchew, kapusta, ogórek, ziemniak.

    Skóra (stany infekcyjne, wysypki) - burak czerwony, marchew, cebula, kapusta, rzeżucha, truskawka, malina, orzech, winogrona, ryż.

    Skóra (zranienia) - marchew, seler, kapusta, pietruszka.

    Tarczyca (nadczynność) - kukurydza.

    Tarczyca (niewydolność) - owies.

    Trądzik - kapusta, sałata, rzepa, pomidor.

    Ukąszenia owadów - cebula, kapusta, porzeczka czarna, pietruszka, pomidor.

    Wątroba (kolka) - cebula, cykoria, kapusta, rzodkiew czarna.

    Wątroba (stan zapalny) - marchew, porzeczka czarna, seler, cebula, czereśnia, cykoria, kapusta, dynia, rzeżucha, truskawka, porzeczka czerwona, fasolka zielona, sałata.

    Wzdęcia (gazy) - koper, pietruszka.

    Wypadanie włosów - rzeżucha.

    Zaparcia (obstrukcja) - morela, burak czerwony, marchew, cebula, czereśnia, cykoria, kapusta, szpinak, truskawka, malina, porzeczka czerwona, sałata, melon, szczaw, brzoskwinia, ziemniak, winogrona, żyto.

    Zatrucia pokarmowe - ogórek, gruszka, winogrona, pomidor, jabłko.

    Żółtaczka - marchew, cebula, cykoria, kapusta, porzeczka czerwona, sałata, rzodkiew czarna, rzodkiewka czerwona, kapusta.



    Na jakie schorzenia pomagają jarzyny.

    Buraki czerwone

    Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawierają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.

    Cebula

    Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciw infekcyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie osłabienia, zmęczenia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę, otyłość. Wszystkim pomaga w zaburzeniach trawienia i schorzeniach dróg oddechowych. Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pasożytom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty (gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej.

    Spożywać cebulę można:
    - surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie:

    - w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach;

    - na kanapkach z masłem, skropionych oliwą;

    - pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym.

    Leczniczo do wewnątrz

    Przeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.

    Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody, pić 2x dziennie rano i wieczorem.

    Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, do stosowania codziennie po 2-5 łyżek.

    Leczniczo na zewnątrz

    Bóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli.

    Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło.

    Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty (ewent. usunąć żądło).

    Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać (na noc) na podpasce higienicznej.

    Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo, cienką błonkę dzielącą łuski cebuli.

    Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli.

    Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp.

    Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.

    Czosnek

    Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać codziennie przed śniadaniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku, kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.

    Wewnętrznie

    Przeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadciśnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50. Używać 20 kropli 2x dziennie. Co kilka dni przerywać.

    - Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli. Przeciw pasożytom jelitowym (robakom) - 3 główki czosnku zalać 1 szklanką wrzątku i pod przykryciem pozostawić na noc. Pić na czczo co-dziennie przez 3 tygodnie. - Syrop z 0,5 kg główek czosnku gotowanych w 1l wody z dodatkiem 1 kg cukru. stosować na czczo 2-3 łyżki. Dla neutralizacji zapachu można dodać jabłko lub nasiona kopru i natkę pietruszki.

    Zewnętrznie

    Stłuczenia, obrzęki - stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą i tłuszczem niesolonym.

    Owrzodzenia skóry - można stosować do przemywania lub kompresów 2% roztwór alkoholowy soku wyciśniętego z utartego czosnku.

    Świerzb i parchy - przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku na 1l wody, albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w proporcji 1:2.

    Bóle reumatyczne - stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.

    Na wzmocnienie ogólne - Smarowanie wzdłuż całego kręgosłupa miesza-niną utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.

    Brodawki, kurzajki - przykładać na noc utarty czosnek dokładnie tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można oczekiwać dopiero po 15 dniach.

    Cykoria

    Używa się liści i korzeni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, lekko rozwalniająco, mineralizująco i ogólnie wzmacniająco i regulująco. Pobudza apetyt. Poprawa przemiany materii - Napar z liści świeżych (30g na 1l wody) pić po 1 szklance przed jedzeniem. - Odwar z korzeni (15-30 g na 1l wody) gotować 10 minut. Pić 1 szklankę przed jedzeniem 3x dziennie. - Sok ze świeżych liści cykorii 250 g. Niedomagania wątroby - Napar z korzenia (50g na 1l wody). Pić po l szklance 2x dziennie. Suszony roztarty korzeń używany jako kawa zbożowa wzmacnia sprawność żołądka i jelit, lekko przeczyszcza i pobudza apetyt.

    Fasolka zielona

    Działa regulująco i przeciwtoksycznie. Bywa pomocna przy: Przemęczeniu fizycznym, reumatyzmie, podagrze, kamicy nerkowej, cukrzycy, rozwoju młodych organizmów, dla rekonwalescentów - Pić sok wyciśnięty ze świeżych zielonych strączków, 1-2 szklanki dziennie.

    Fasola - ziarna

    Ma właśności odżywcze - energetyczne, wzmacnia system nerwowy. Spożywa się świeżą lub suszoną razem z łuską. Jest łatwiej strawna po do-daniu fasolki zielonej lub pietruszki, szczypiorku, czosnku, tymianku, liści bobkowych. Niedomagania wątroby, cukrzyca - Świeże lub suche strąki fasoli dojrzałej (lecz bez ziaren), 1 garść zalać wrzątkiem 1l i gotować 2 minuty, po-zostawić na noc. Pić napar 2x dziennie przed jedzeniem. Oparzenia, różyczka - Roztarte gotowane ziarna fasoli przykładać w formie kompresów. Woda po gotowaniu ziaren fasoli, użyta do prania tkanin wełnianych, nie powoduje utraty ich koloru.

    Kapusta (zielona i czerwona)

    Od około 4 tys. lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Specjalnie przydatne są liście mające różnorodne zastosowanie. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w pożywieniu codziennym.

    Wewnętrznie

    Spożywanie surowej kapusty, bogatej w sole mineralne i witaminy zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu, a także daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Często spożywane surówki i świeży sok z liści działa podobnie do antybiotyków.


    Zewnętrznie

    Używa się wymyte liście kapusty z wyciętymi unerwieniami, lekko zgniecione aż do wystąpienia soku. Owrzodzenia, czyraki - Kompres z trzech warstw liści na 2-4 godziny lub na noc.

    Trądzik, wypryski skórne - Obmywać sokiem ze świeżej kapusty.

    Ból gardła przy przeziębieniu - Płukać świeżym sokiem kapusty.

    Zapalenie stawów - Okłady z 3-4 warstw liści łagodzą bóle stawowe.

    Oparzenia - Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej marchwi. Także świeżej skrobi ziemniaczanej.

    Kolka nerkowa - Kompres z 3-4 warstw liści przykrytych płótnem.

    Porażenie słoneczne - Założenie kasku z 3-4 warstw liści kapusty na głowę na kilka godzin łagodzi skutki porażenia.

    Stłuczenia i uszkodzenia skóry - Kompresy z liści nasączonych oliwą.

    Zachrypnięcia, utrata głosu - sok ze świeżej kapusty z miodem i żółtkiem. Pić 2-3 szklanki wywaru.

    Zaparcia - obstrukcja - Pić 2-3 szklanki wywaru z kapusty świeżej.

    Bóle żołądka, jelit, biegunki - Spożywać świeżą kapustę długo gotowaną, pić także wodę po ugotowaniu.

    Zapalenie oskrzeli i opłucnej - Pomocniczo pić 1-2 szklanki soku ze świeżej kapusty oraz kompresy z liści.

    Bóle newralgiczne - Okłady z liści minimum 4 godz. albo na noc.

    Choroby skóry, liszaje - Łagodzi obmywanie sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie liści w kompresach.

    Ukąszenia owadów - Masować skórę liściem kapusty i zastosować go w formie opatrunku.

    Zranienia, przecięcia skóry - Można doraźnie zabezpieczyć opatrunkiem z dobrze wymytego liścia kapusty.

    Prostata - Okłady z liści co drugi wieczór na przemian - na dół brzucha oraz na krocze.

    Wybroczyny podskórne, wysięki po stłuczeniach - Kompresy z 3 warstw liści zapobiegają wysiękom i łagodzą bóle.

    Niedomagania wątroby i woreczka żółciowego - Łagodzą kompresy z liści 3-4 warstwy zmieniane co 4 godziny.

    Hemoroidy - Łagodzą okłady z liści.

    Bezsenność - 3 warstwy liści umieszczone na karku i na stopach ułatwiają zapadnięcie w sen.

    Żylaki (bolesne) - Okłady z 2-3 warstw liści na szerokiej przestrzeni lekko obandażowane.

    Lumbago - Łagodzą całonocne kompresy z 2-3 warstw liści.

    Skóra twarzy w zakresie pielęgnacji - Okłady (nawet na 0,5 godz.) regenerują skórę twarzy. Najlepsze na całą noc.

    Migrena - Liście zastosowane na okłady w miejscach bolesnych głowy, na wątrobę i dół brzucha.

    Nadciśnienie tętnicze - Pomocniczo łagodzi przykładanie liści na okolice lędźwiowe, kark, łydki przez 2- 3 godziny.

    Owrzodzenia kończyn - Stosowanie przez dłuższy czas okładu opatrunków z liści przyspieszają likwidację owrzodzeń i zabliźnianie. W dzień zmieniać opatrunki co 3-4 godz. a na noc tylko przy silnych bólach.

    Koper, anyżek

    Używać można zielone gałązki, nasiona oraz korzenie. Spożywany dość powszechnie w potrawach na surowo lub gotowany, szczególnie przydatny do potraw ciężej strawnych. Leczniczo stosuje się przy bólach reumatycznych, migrenach, nerwicach, bólach typu gastrycznego, wzdęciach.

    - Napar z gałązek 3 dag, na 1l wody wrzącej.
    - Napar z nasion, 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku.
    - Odwar z korzeni 3 dag na 1l wody, gotować 10 minut.
    Pić 1 szklankę po jedzeniu.

    Marchew

    Ma działanie regulujące, mineralizujące, wzmacniające, oczyszczające, regenerujące. Może być stosowana w formie pulpy, soku, suszu i nasion.

    Wewnętrznie

    Na wzmocnienie - Sok z marchwi nawet do 0,51 dziennie pić 1 szklankę na czczo i wieczorem. Dla niemowląt należy podawać sok zmieszany w połowie z wodą. Astma, bronchit, zachrypnięcie - Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym. Biegunki dziecięce - Dietetyczna zupa: 1 kg marchwi gotować przez 2 godziny, przetrzeć lub 0,5kg pokrajanej w kawałki gotować w 1l wody aż do rozmiękczenia, po przetarciu dodać wody do 1l i pół łyżeczki soli. Można przechowując w chłodzie podawać przez 2-3 dni łyżeczką lub smoczkiem. Kurację można prowadzić przez 5-6 dni, stopniowo zmniejszając ilość marchwi aż do 100 g na 1l wody. Oseskom można wlewać zupkę z marchwi do mleka w proporcji 1:1 i dalej 1:2 części mleka. Zamiast zupek można w okresie biegunki podawać czysty sok z surowej marchwi zmieszanej z wodą, a mleko dopiero po zakończeniu biegunki. Wzdęcia, gazy - stosuje się napar z nasion marchwi 1 łyżeczkę na szklankę wrzątku.

    Zewnętrznie

    Stosuje się odwar z marchwi na kompresy lub świeże liście (nać) zmiażdżone lub odwar z liści w następujących przypadkach: owrzodzenia, oparzenia, czyraki, liszaje, odmrożenia, afty (zakaźna choroba jamy ustnej), pękanie skóry. Sok z marchwi służy też do pielęgnacji cery (twarzy, szyi), czyni ją delikatną i świeżą, zapobiega zmarszczkom.

    Melon

    Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regenerująco. Należy spożywać go na surowo na początku posiłku z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Jest wtedy łatwiej strawny i mniej przeczyszczający.

    Zewnętrznie

    Pulpę z melona można stosować na lekkie oparzenia i stany zapalne skóry. Przy suchej cerze sok z melona może dobrze służyć do zwilżania skóry twarzy i szyi.

    Morwa

    Owoce do spożycia muszą być bardzo dojrzałe. Sok i owoce są pomocne przy zaparciach, skłonności do krwotoków i schorzeń dróg oddechowych. Sok z owoców morwy można stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy anginach, aftach i innych stanach zapalnych jamy ustnej.

    Ogórek

    Leczniczo można spożywać gotowany, przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywany najczęściej wstanie surowym, działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Dla ułatwienia trawienia należy go wcześniej posolić i wydzielanego cennego soku nie usuwać.

    Zewnętrznie

    Stosuje się ogórek następująco: - na cerę tłustą - zmywanie twarzy nie soloną wodą po ugotowaniu ogórka, - maseczka kosmetyczna - (przy rozszerzonych porach skóry). Mieszanina zmielonych drobno pestek ogórka, melona i dyni dodana do mleka lub śmietanki (na 30 minut), zmywanie ciepłą wodą.

    Pietruszka

    Jest pożywieniem i lekiem. Używa się korzenia, ulistnionej łodygi i nasion. Może być pomocna przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudności w trawieniu i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, paso-żytach jelitowych, nerwicach.

    Wewnętrznie

    Reumatyzm, kamienie moczowe - Odwar z 5 dag nasion lub korzeni w 1l wody gotować 5 minut i pozostawić do przestygnięcia. Pić 1 szkl. 2x dziennie przed jedzeniem. Biegunka - Odwar z 25 dag pietruszki z dodatkiem 10g kory dębowej. Pić 1 szkl. 2x dziennie rano i wieczorem, aż do likwidacji biegunki.

    Zewnętrznie

    Ukąszenia owadów - Zmiażdżone liście pietruszki można używać do okładów. Wypryski na twarzy, regeneracja cery - Świeży sok lub napar z pietruszki używać do przemywania 2x dziennie. Pożytecznie działa mycie pielęgnacyjne twarzy ciepłym odwarem z korzeni lub liści pietruszki (czas kuracji 7 dni).

    Pomidor

    Wewnętrznie

    - Spożywany na surowo działa dodatnio na organizm, witaminizująco i mineralizująco i ułatwia trawienie. Można stosować kuracyjnie świeży sok pomidorowy zmieszany w równych częściach z sokiem z selera. Pić po 1 szkl. 3x dziennie przez 3-4 tygodnie.

    Zewnętrznie

    Trądzik skóry - Smarować miejsca porażone kawałkiem przekrojonego pomidora, a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu. Ukąszenia owadów - Opatrywać zmiażdżonym liściem pomidora.

    Rabarbar

    Ma własności pobudzające apetyt, lekko przeczyszczające, regenerujące. Może być stosowany przy anemii, schorzeniach przewodu pokarmowego, biegunkach i pasożytach jelitowych

    Sposoby użycia:

    - Napar z pokrajanych łodyg 2 dag na 1l wody. Pić po 1 szkl. 2x dziennie przed posiłkami.
    - Surowy - utarty z miodem 2,5 dag przed jedzeniem 2x dziennie przez 15 dni (przy anemii i przeciw pasożytom jelit).
    - Syrop z surowego rabarbaru (5 dag) z miodem i dodatkiem cykorii (przy zaparciach).

    Rzodkiewka czerwona

    Spożywać na surowo łącznie korzeń i łodygę z liśćmi. Ułatwia to trawienie korzenia i zapewnia dopływ wielu pożytecznych witamin i soli mineralnych. Rzodkiewka może być pomocna przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, reumatyzmie, bronchicie.

    Rzodkiew czarna

    Pożyteczna przy kamicy nerkowej i moczowej, zaburzeniach w trawieniu, schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew (w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej surowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu i dla dzieci jako środek wzmacniający (4-6 łyżek dziennie). Jest także pożyteczny dla dorosłych szczególnie w stanach osłabienia i przemęczenia.

    Rzepa

    Można używać korzenie i liście zasobne w witaminy i sole mineralne.

    Wewnętrznie

    Oskrzela, katary angina - Odwar w wodzie lub mleku 10 dag na 1 litr. - Syrop z wydrążonej surowej rzepy napełnionej cukrem (po 1 łyżeczce). Egzemy, trądziki - Codziennie spożywać małe ilości surowej rzepy utartej w surówkach. Piasek moczowy, przeziębienia - Zmielone nasiona rzepy (10g) dodać do naparu z kwiatu lipowego.

    Zewnętrznie

    Angina - Płukanie gardła wodą po ugotowanej rzepie. Odmrożenia, czyraki - Upieczoną, przekrajaną rzepę wycisnąć lekko i sokiem nawilżać chore miejsce.

    Rzeżucha

    Nazywana "zdrowiem ciała", lecz należy ją stosować ostrożnie przy schorzeniach dróg moczowych (może wywołać stan zapalny pęcherza mo-czowego).

    Wewnętrznie

    Regenerująco i przeciw pasożytom jelit - 15 dag soku z rzeżuchy rozcieńczonego wodą pić na czczo 1 szklankę.

    Zewnętrznie

    Wypadanie włosów - nacieranie skóry głowy sokiem z rzeżuchy regeneruje i wzmacnia, powstrzymuje wypadanie włosów. Owrzodzenia skóry - Okłady z roztartych świeżych liści rzeżuchy. Piegi - Zmywanie skóry mieszaniną 3 części soku rzeżuchy i 1 części miodu, po czym po wyschnięciu zmywanie wodą.

    Sałata

    "Trawa mądrych, ziele filozofów". Używa się łodyg, liści i nasion. Bogata w witaminy i sole mineralne. Korzystnie działa w przypadkach nerwic, nadmiernej pobudliwości seksualnej, bronchitów, cukrzycy, bolesnym miesiączkowaniu, zaparciach. - Można spożywać na surowo odwar z liści: 7,5 dag na 1l wody gotować 30 min. Pić po 1 szkl. 3x dziennie. - Napar z nasion: 1 łyżeczka na 1 szklankę wody. Pić 2-3 szklanki dziennie.

    Szczaw

    Używa się liści i korzeni. Nie jest wskazany przy schorzeniach żołądka, astmie, reumatyzmie.

    Wewnętrznie

    Odwar ze szczawiu 25 g na 1l wody działa na organizm oczyszczająco. Napar z korzeni 25 g na 1l wody działa moczopędnie i przeczyszczająco.

    Zewnętrznie

    Odwar (z 1 garści liści na 1 l wody) stosuje się do kompresów na trudno gojące się rany. Trawienie ułatwia szczaw dodawany do sałatek (surowy) i zup (ugotowany). Można go też gotować na jarzynę i spożywać z masłem.

    Seler

    Używa się bulwy i liści. zaostrza apetyt, wzmacnia funkcję żołądka, działa regenerująco na skład krwi, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeczyszczająco, odchudzająco. Spożywany może być na surowo (w sałatkach) , gotowany, w zupach lub pieczony. Reumatyzm - Sok z liści selera pić pół szklanki codziennie przez 15-20 dni. Odmrożenia - Kąpiele nóg (1 godzina) w odwarze z łodyg bulw lub obierzyn (25 dag na 1 l wody). Seler nie jest wskazany przy cukrzycy.

    Słonecznik

    "Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tylko pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłuszczu bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze cholesterolu w organizmie. Pić po 1 łyżce 2x dziennie, na czczo i przed kolacją.

    Szpinak

    Stosuje się liście i nasiona. Można spożywać surowy (w sałatkach) lub gotowany. Działa remineralizująco. Rekonwalescencja - Pić wino gronowe czerwone wytrawne, zmieszane z 1/5 części soku ze szpinaku. Zaparcia - Stosuje się napar z nasion 10 g na 1 szkl.

    Zewnętrznie

    Stosuje się przy stanach bolesnych zapalnych przewodu pokarmowego (żołądek, jelita), okłady z gotowanych liści nasyconych oliwą z oliwek.

    Ziemniak

    Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Dozwolony dla chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdrowiu ogólnemu. Sok z ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach moczowych, zaparciach, hemoroidach, cukrzycy, szkorbucie. Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry, wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą ilością wody 3x dziennie podczas posiłku.

    Wewnętrznie

    Wrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie po pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji 4 tygodnie.

    Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orzechów. Spożywać 3 dni (wieczorem).

    Zewnętrznie

    Odmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów. Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.



    Owoce pomagają na różne schorzenia.


    Czereśnie

    Świeże owoce mają działanie regulujące, mineralizujące, regenerujące, energetyczne dla całego organizmu. Przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje. Są też przeciwreumatyczne i sklerotyczne.

    Wewnętrznie

    Można w sezonie przeprowadzić kurację regenerującą odżywiając się przez 1-2 dni wyłącznie czereśniami. Nastąpi proces oczyszczenia organizmu z toksyn i nie wydalonych złogów trawienia. Przy uwrażliwionym przewodzie pokarmowym można stosować łatwiej przyswajalny świeży sok wyciśnięty z surowych czereśni.

    Zewnętrznie

    Stosuje się okłady ze zmiażdżonych owoców na czoło przy migrenach oraz w celach pielęgnacyjnych na skórę twarzy i szyi.

    Cytryny

    Mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach.

    Wewnętrznie

    Przy gorączkach, wymiotach - Sok z 1 cytryny wlany do połowy szklanki osłodzonej wody. Jest to najlepszy napój dla chorych.

    Infekcje epidemiczne, bóle reumatyczne - Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni, zaczynając od połowy cytryny i stopniowo zwiększając dawkę (nawet do 10 cytryn dziennie), po czym przejść na spożycie soku 1-2 cy-tryn dziennie.

    Pasożyty jelitowe - Utrzeć w całości 1 cytrynę (skórkę, miąższ i pestki) bardzo dokładnie z miodem. Pić na noc.

    Oczyszczanie wątroby - Napar (całonocny) z 3 cytryn zalanych wrzątkiem. Wypić na czczo.

    Przeciw otyłości - Napar (całonocny) z 1 łyżki rumianku zalać 1 szklanką wrzątku i dodać pokrajaną 1 cytrynę. Rano przecedzić i pić na czczo.

    Zewnętrznie

    Katar, zatoki szczękowe - Kilka razy dziennie wpuścić do nosa po kilka kropel świeżego soku cytryny.

    Krwawienie z nosa - Włożyć do nosa tampon nasączony sokiem z cytryny.

    Afty w jamie ustnej - Stosować przy płukaniu przetrzymywanie w jamie ustnej soku z cytryny z dodatkiem wody i miodu.

    Angina - Płukanie sokiem z 1 cytryny z dodatkiem 1 szklanki wody.

    Migrena - Kompresy z soku cytryny, albo przykładanie świeżych plasterków cytryny na skronie.

    Odmrożenia - Wcierać świeży sok z cytryny.

    Łamliwość paznokci - Zwilżać paznokcie sokiem z cytryny rano i wieczorem.

    Sucha skóra twarzy - pielęgnacja - Rano i wieczorem zmywać tampo-nem twarz sokiem z cytryny. Po zabiegu zmywać twarz dopiero po 20 minutach. Następuje przy tym wybielenie cery.

    Pielęgnacja rąk - Stosować nacieranie roztworem soku cytryny, gliceryny i wody kolońskiej w równych częściach.

    Gruszki

    Spożywanie wskazane przy otyłości, reumatyzmie, osłabieniu. Dozwolone przy cukrzycy. Można używać 1 kg dziennie przed posiłkami albo świeży sok 2-3 szklanki przed jedzeniem. Odświeżający, przeczyszczający napój można uzyskać z 0,5 kg suszonych gruszek gotowanych przez 1 godzinę w 1 litrze wody.

    Jeżyny

    Można stosować na surowo, lub odwar, galaretki, konfitury i syropy (4 łyżki dziennie). Są pożyteczne przy biegunkach, schorzeniach dróg oddechowych, anginie. stosuje się także płukanie jamy ustnej i gardła naparem z liści jeżyn.

    Jabłka

    Są nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Działają dodatnio na system nerwowy i wzmacniająco ogólnie, poprzez mineralizację i witaminizację organizmu. Dozwolone dla chorych na cukrzycę.

    Wewnętrznie

    Regenerująco, regulująco - Jedno jabłko codziennie rano i wieczorem (jeśli chemicznie nie opryskiwane, trzeba po dokładnym umyciu spożywać jabłko ze skórką).

    Biegunki - Utarte owoce stosować przez 2 dni, spożywając ilości dostosowane do wieku.

    Grypa, przeziębienia - Przechodzi szybciej, gdy spożywa się ok. 1 kg utartych surowych jabłek, jako jedyny pokarm przez 2-3 dni.

    Bronchit, reumatyzm - Pić codziennie dowolne ilości odwaru z 2-3 jabłek (ze skórką) w 1l wody. Gotować 15 minut.

    Zaburzenia żołądkowe - Napar ze zmiażdżonych skórek jabłek w proporcji 1 łyżka na 1 szkl. wrzątku przez pół godziny. Pić 4-6 szklanek dziennie.

    Pielęgnacja zębów - Jabłko spożyte po kolacji wstępnie oczyszcza i wybiela uzębienie, przed użyciem szczotki.

    Kaszel - Napar z kwiatów jabłoni (30 g na 1l wody) łagodzi i uspokaja napady kaszlu.

    Zewnętrznie

    Pielęgnacja skóry - Świeży sok jabłkowy stosowany do zwilżania wzmacnia i regeneruje skórę twarzy, szyi i piersi.

    Kasztany

    Jadalne, mają podobną zawartość odżywczych składników, jak ziarna zbóż. Do spożycia nadają się jedynie owoce świeże, bardzo dojrzałe. Można używać pieczone w całości lub przyrządzać puree, po upieczeniu. Kasztany są dość łatwo strawne, toteż mogą być podawane rekonwalescentom, dzieciom i ludziom starym. Działają regenerująco, wzmacniająco i przeciwinfekcyjnie.

    Maliny

    Używa się owoce i liście. Maja działanie różnorodne. Owoce są łatwo strawne i mogą być spożywane przy reumatyzmie, cukrzycy i zaburzeniach przewodu pokarmowego. Sok ze świeżych malin z dodatkiem soku z czerwonych porzeczek i wody, tworzy odświeżający napój dla chorych nawet przy wysokich gorączkach. Napar z liści malin ma własności lekko przeczyszczające.

    Morele

    Świeże dobrze dojrzałe owoce są lekko strawne a jednocześnie bardzo pożywne. Przede wszystkim działają regulująco na przewód pokarmowy, zarówno przy biegunkach i zaparciach. Wpływają na poprawę apetytu. Mogą być pomocne przy nerwicach, bezsenności, anemii i okresie rekonwalescencji.

    Zewnętrznie

    Stosuje się świeży sok z surowych moreli do pielęgnacji skóry twarzy.

    Morwa

    Świeże bardzo dojrzałe owoce i świeży sok można spożywać przy zaparciach, schorzeniach dróg oddechowych i skłonności do krwotoków. Sok stosuje się także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych, aftach i anginie.

    Orzechy laskowe

    Są wybitnie odżywcze i strawne. Znakomicie spełniają funkcje regeneracyjne i regulujące. Mogą przeciwdziałać kamicy moczowej, pasożytom jelitowym. Wskazane także dla osób starszych oraz otyłych. Mogą je spożywać chorzy na cukrzycę. Obok owoców można spożywać oliwę z orzechów laskowych, która jest jednocześnie skutecznym lekiem przeciw tasiemcowi. Stosuje się 1 łyżeczkę oliwy na czczo przez 15 dni. Napar z liści leszczyny można stosować w formie kompresów przy owrzodzeniach skory kończyn.

    Orzechy włoskie

    Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.

    Porzeczki czarne

    Używa się surowych owoców i liści. Owoce stosuje się przy reumatyzmie, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i nerwowym. Można także stosować napar ze świeżych owoców (5 dag na 1l wody) do płukania przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Przy reumatyzmie pożyteczne działanie daje napar z liści czarnej porzeczki, liści jesionu i kwiatu rumianku (1 łyżka na 1 szklankę). Pić 3-4 szklanki dziennie. Ukąszeniom owadów - zapobiega nacieranie miejsc narażonych na ukąszenia zmiażdżonymi liśćmi czarnej porzeczki.

    Porzeczki czerwone


    Surowe owoce, świeży sok lub galaretki, można stosować przy dolegliwościach żołądkowych, trudnościach w trawieniu, reumatyzmie i kamicy nerkowej. Wskazane jest picie świeżego soku z surowych owoców (także rozcieńczonego wodą) w ilości do 300 g dziennie na czczo.

    Śliwki

    Są zasobne w mikroelementy, witaminy. Mają własności energetyczne, regenerujące, regulujące, antyinfekcyjne. Spożywać należy tylko bardzo dojrzałe surowe owoce, na czczo i przed posiłkami lub pić świeży sok z surowych owoców 1 szklankę przed każdym posiłkiem. Uporczywym zaparciom przeciwdziała spożywanie na czczo świeżych śliwek z chlebem razowym.

    Truskawki

    Stosuje się owoce, liście i korzenie. Surowe mają własności odżywcze, regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego. Nie są wskazane jedynie przy alergicznych schorzeniach skórnych. Najlepiej spożywać w sezonie, owoce surowe na czczo 250 g codziennie. Do pielęgnacji skóry twarzy należy używać zmiażdżone owoce do kompresów na noc.

    Winogrona

    Używa się surowe owoce świeże i suszone, gałązki i ziarenka. Zasobne są w mikroelementy i witaminy, są łatwo strawne, regenerujące, wysoko kaloryczne, energetyczne, pobudzają działalność wątroby, są moczopędne. Najkorzystniej spożywać w całości bardzo dokładnie umyte w bieżącej wodzie, surowe owoce w całości (ze skórką, z pestkami). Przy niestrawności, obstrukcjach, kamicy żółciowej, schorzeniach skóry - spożywać w sezonie 1-2 kg owoców codziennie lub 1-1,5l świeżego moszczu. Otyłości przeciwdziała spożywanie codziennie przynajmniej 1 kg winogron. Przy zatruciach pokarmowych i stanach gorączkowych stosuje się pół szklanki soku ze świeżych owoców, między posiłkami.

    Rodzynki (czyli suszone winogrona)

    Mają właściwości podobne do świeżych owoców. Własności regenerująco-pielęgnacyjne skóry twarzy ma sok ze świeżych winogron. Tak zwany "wiosenny sok" z młodych pędów (gałązek) winogron stosuje się przy kamicy żółciowej i moczowej po 1 łyżeczce soku na czczo - rano. Z ziarenek winogron otrzymuje się smaczną i zdrową oliwę jadalną.

    Są wysoce kaloryczne i bogate w sole mineralne oraz witaminy. Działają regulująco, lekko przeczyszczająco, skutecznie przy biegunkach i robaczycy jelitowej. Orzechy włoskie dozwolone są przy cukrzycy. Bywają pomocne przy kamicy żółciowej. Są skuteczne przeciw tasiemcowi w formie sałatki z ziemniakami spożywanej przez 3 dni. Wskazane jest częste dodawanie do pokarmów świeżej oliwy z orzechów włoskich. Doraźnie dla szybkiego wzmocnienia organizmu można stosować 1 szklankę zmiażdżonych orzechów z dodatkiem 1 łyżeczki miodu.


    Porady Trunia I       Powrót       Porady Trunia III