Porady Trunia część III
Zboża
Jęczmień
Zwany "ziółkiem szpitalnym - dobrym na wszystko". Stosuje się
ziarno bez łuski, grubo zmieloną mąkę (śrutę), otręby, ziarno
skiełkowane i słód. Może być pomocny przy schorzeniach dróg
oddechowych, przewodu pokarmowego, biegunkach, schorzeniach
dróg moczowych i nadciśnieniu. Leczniczo można jęczmień spożywać
w następujących postaciach:
- napar z 20 g jęczmienia w 1l wody. Można pić w
dowolnych ilościach, działa regulująco;
- odwar ze skiełkowanego jęczmienia (do otwarcia ziarna), 50 g
na 1l wody, gotować pół godziny, działa odżywczo i przeczyszczająco;
- mieszany odwar zbożowy w składzie: jęczmień, kukurydza, fasola,
groch - po 1 łyżce, gotować w 3 1 wody przez 3 godziny, działa
odżywczo, energetycznie;
- zmielony słód jęczmienny do 20 g dziennie można dodawać do
pokarmów (zup) przygotowywanych dla dzieci, rekonwalescentów i
ludzi starszych. Ułatwia trawienie.
Zewnętrznie
Można stosować odwar z jęczmienia do płukania gardła,
a mąkę jęczmienną do okładów przy stanach zapalnych skóry.
Kukurydza
Jest odżywcza, wzmacniająca, wpływa korzystnie na funkcję tarczycy. Stosuje
się odwar z ziarna (50 g na 1l wody, gotować 1 godzinę).
Na redukcję cholesterolu we krwi może skutecznie oddziaływać oliwa
z ziaren kukurydzy spożywana na czczo oraz wieczorem przed posiłkiem
w ilości 2 łyżek, przez okres kilku tygodni.
Owies
Jest podstawą wyżywienia narodów północy. W przetworach (np. płatki) jest
pokarmem korzystnym dla każdego, a szczególnie dla dzieci i osób chorych.
Działa pobudzająco na czynności tarczycy.
Napar z ziarna może być stosowany do picia jako środek na bezsenność.
Odwar z rozgotowanej słomy owsianej może być stosowany przy kamicy nerkowej.
Ryż
Najlepiej spożywać tzw. kompletny - nie polerowany. Pożyteczny bywa przy
stanach przemęczenia, nadciśnieniu, biegunkach, zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Może być przyrządzany w różnorodny sposób, od naparów aż po gotowane ziarno.
Soja
Jest pożywieniem zasobnym w białko i tłuszcze roślinne oraz witaminy
i sole mineralne. Wpływa dodatnio na kościec, mięśnie i układ nerwowy.
Ułatwia utrzymanie równowagi biologicznej organizmu. Spożywana bywa
jako ziarno, mąka, mleczko z kiełków sojowych i oliwa jadalna. Oliwa
sojowa ma własności redukcyjne cholesterolu we krwi.
Żyto
Jest dobrym pokarmem wzmacniającym, energetycznym. Pożyteczne bywa
przy otyłości. Zawiera osłabieniu organizmu, anemii, witaminy i sole
mineralne. Można stosować przez 15-20 dni w odstępach co 2-3 miesiące
kurację następującą: wymyte ziarna namoczyć przez 24 godziny w letniej
wodzie, ułożyć w płaskim naczyniu z małą ilością wody. Stale utrzymywać
wilgoć i raz na dzień przepłukiwać czystą wodą, po 2-4 dniach żyto skiełkuje.
Dodawać w całości 1-3 łyżeczki dziennie do pokarmów. Każdego dnia zboże musi
być świeżo skiełkowane. Obok żyta, podobnie można skiełkować i spożywać
kuracyjnie - pszenicę. Ostrożnie należy ten typ leczenia stosować przy nadciśnieniu.
UWAGA! Przy nabywaniu jarzyn, owoców i zbóż dla celów domowych - jadalnych i
szczególnie leczniczych, warto w miarę możliwości sprawdzić ich pochodzenie.
Rośliny bowiem w toku produkcji rolniczej, bywają lekkomyślnie i nieodpowiedzialnie
poddawane zabiegom ochrony chemicznej i wtedy mogą być nawet niebezpiecznie
toksyczne. Toteż najlepiej, gdy tylko to możliwe, samemu na działce lub w
ogródku wyhodować zdrowe jarzyny i owoce, lub też nabywać je świadomie, z
dostępnego, pewnego źródła.
Porady Trunia I
Góra
Porady Trunia II