Home  |  Królik  |  Papuga  |  Kanarek  |  Owczarek  |  Redakcja  |  Klub  |  Kontakt       królik - lapin Królik - kaninchen Królik - Rabbit

  • Home
  • Królik
  • Papuga
  • Kanarek
  • Gryzonie
  • Działka
  • Co nowego
  • Galeria  I
  • Galeria  II
  • Galeria  III
  • Mapa strony
  • Forum Trunia
  • Serwis Trunia
  • Zrób stronę
  • Przyjaciele
  • Literatura
  • Webcam
  • Zapytania
  • Lekarze
  • Ustawy
  • Banery
  • Humor
  • Ebook
  • Quiz
  • Linki
  • E-mail
  • Porady Trunia II
  • Porady Trunia III
  • Przepisy
  • Rośliny
  • Zioła
  • Zielnik
  • Historia ziół
  •    

    PORADY TRUNIA

    JAK ZADBAĆ O ZDROWIE SWOJEGO OPIEKUNA


    Trunio doradza leczenia króliczych opiekunów w oparciu o leczenie naturalne.

    Leczenie naturalne - alfabetyczny spis chorób

    Alergia - dieta roślinna, bez mleka, jaj. Liść melisy, mięty, jaskółczego ziela, rzepiku pospolitego w równych ilościach: 1 łyżka ziół na 1 szklankę wrzątku, parzyć, pić wieczorem 1 szklankę, propolis. Choroba spowodowana małą odpornością organizmu. Dużo pełno ziarnistych pokarmów, surówki, owoce, drożdże, sok z marchwi. Unikać kurzu, pyłków, stresów, poranna gimnastyka. Napar z korzenia rauwolfii, dreptanie w zimnej wodzie po łydki, 1 - 3 minut.

    Astma oskrzelowa - gorące kąpiele kończyn (40°C), krótkie, gorące lub zimne nasiadówki, ranne i wieczorne obmywanie ciała zimną wodą (wycieramy się w szorstki, lniany ręcznik), wieczorem ciepły kompres na pierś. Napar z melisy. Nalewka majerankowa - 50 g świeżego ziela, 30 - 40 g majeranku + 1 butelka białego wina wytrawnego, zakorkować i odstawić na 10 dni. Przefiltrować do butelki z ciemnego szkła, pić 1 kieliszek po kolacji. Stosujemy też gorące kompresy na plecy (około 30 minut). Sok ze świeżej cebuli - 10 - 20 dni w każdym miesiącu, rozpoczynamy od 1 łyżeczki do 5 łyżeczek przed posiłkiem, ssać plastry cebuli.
    Podczas ataku - gorąca kąpiel nóg do kolan (38 - 45°C) 10 - 20 minut, po zakończeniu polać zimną wodą. Przy astmie jemy surowe śliwki, pijemy rumianek, 2 x 2 łyżeczka siemienia lnu zmielonego (popijamy wodą), może być też propolis (2 x 15 kropel).

    Angina - zakażenie wywołane przez bakterie, bóle gardła, zaczerwienienie migdałków, biały nalot na języku, ropnie w jamie ustnej. Napar z szałwi na gardło (może być też propolis rozcieńczony wodą lub septosan), albo sok z cytryny do pędzelkowania. Pijemy mieszankę (także na koklusz): ziele miodunki, liść babki lancetowatej lub zwy-czajnej (po 20 g), ziele tymianku i jemioły (po 30 g), 2 łyżki zalać 1 lub 1/2 szklanki wrzątku, odstawić na 1 godzinę, pić 3 -4 razy 1/4 - 1/3 szklanki. Surówka z buraków. Możemy przyjmować propolis (2 x 20 kropel). Do płukania gardła dobra też jest nalewka z nagietka. Spożywać sałatkę z 7 - 10 liści nasturcji (jest dobrym antybiotykiem, podobnie jak nalewka z pokrzywy). Chłodny kompres na szyję i na brzuch, założyć na noc.

    Antybiotyki - szkody po antybiotykach najlepiej leczy picie kefiru i jogurtu (codziennie około 0,5 litra), a także kąpiel przemienna gorąca i zimna. Napar po 50 g ziela krwawnika, bratka polnego, kwiatu stokrotki i jasnoty białej, korzeń mniszka i łopianu, liść poziomki, brzozy, maliny, 20 g szyszek chmielu i kwiatu nagietka. 1 łyżkę ziół na szklankę wrzątku, parzyć 20 minut, pić 1- 2 razy dziennie. Także surówka z kapusty z czosnkiem, cebulą i oliwą.

    Anemia - niedokrwistość, bladość, apatia, senność, bóle i zawroty głowy, szum w uszach, stany podgorączkowe. Sok z mniszka lekarskiego - 3 razy pół szklanki soku z całych roślin, żelazo + wit. C (pietruszka, pestki dyni, marchew, kapusta, razowy chleb). Pić drożdże piwne (lub tabletki lewitan). Sok z pokrzywy.

    Artretyzm - okłady ze świeżo utartego chrzanu lub liści kapusty, sok z łopianu (3 x 1 łyżeczka), dieta wegetariańska z dużą ilością owsa (płatki) i kaszą jaglaną. Nerki leczymy gorącymi prysznicami, gorąca kąpiel w pociętym selerze lub igliwiu sosny, jodły, świerku.

    Awitaminoza - dużo soków warzywnych, owocowych, surówek. Wskazane jest spożywanie drożdży albo tabletek drożdżowych, propolis (2 x 15 kropli).

    Arytmia - organiczne uszkodzenie serca, może być także spowodowane nadciśnieniem i arteriosklerozą. Zaleca się dietę jarską, spokój, odsunięcie przypraw.

    Arterioskleroza - zgrubienie ścianek arterii. Dieta jarska, dużo surówek, minimum tłuszczów, odsunąć jajka, używki, duża rolę odgrywają stresy. Bardziej harmonijny, zgodny z naturą tryb życia, więcej świeżych owoców, 3 x 20 - 30 kropli nalewki czosnkowej (50 g pokrojonego czosnku + 100 g wódki, zostawić na 10 dni w butelce), dieta jarska bez używek.

    Atonia jelit - sok z jarmużu.

    Bezsenność - ciepłe kąpiele ciała (30 - 38°C) na 10 - 25 minut, gimnastyka, regularny sen. Propolis (2 x 15 kropli) chodzenie boso, chodzenie w zimnej wodzie przed snem, gorący kompres na plecy (około 20 - 30 minut), kąpiel - 200 g suszy tataraku namoczyć w wiadrze wody na 18 - 20 godzin, 1 -2 łyżeczki miodu przed snem, odrzucamy używki, dużo witaminy B1, B2, pijemy liść melisy, ziele marzanki, kwiat wrzosu, szyszki chmielu.

    Burgera choroba - bóle i skurcze w łydkach, zimne palce u nóg, zaczerwienienie, nacieramy oliwą, na noc okłady z gotowanej cebuli, kąpiel w wodzie z pociętym selerem. Propolis (15 kropli), kąpiel w odwarze z kory wierzbowej, liści kasztana i kwiatu nagietka (po 20 g na kąpiel). Odrzucamy używki (najczęściej przyczyną choroby jest tytoń), awitaminoza (głownie E) oliwa słonecznikowa, jęczmień, owies, marchew, orzechy, seler.

    Ból gardła - pędzelkujemy lub płuczemy gardło roztworem propolisu (np. propolan).

    Ból głowy - potrzeć skronie i kark bursztynem, zimne skarpety na nogi, 10 - 15 minut owijamy dodatkowo ręcznikiem, 2 - 3 razy dziennie zimny kompres na głowę. Jeśli ból ma tło nerwowe to kąpiel nóg do kolan, gorąca (38 - 450C) na 15 - 20 minut, potem polać zimną wodą, przed snem.

    Ból żołądka, niestrawność - nalewka z anyżu (20 g ziaren anyżu + 0,25 l spirytusu), odstawić na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Płyn zlewamy do butelek a pozostałe ziarna zalewamy 0,25 l wódki i zostawiamy na 2 tygodnie. Potem obie nalewki łączymy i dodajemy miód. Pić 3 razy 15 - 20 kropli.

    Bóle mięśni - wcieramy oliwkę czosnkową (usmażyć miazgę czosnkową z oliwką w równych proporcjach).

    Bronchit - chłodny kompres na piersi na noc.

    Ból ucha - gorące okłady na ucho, gorąca kąpiel nóg. Uszy smarujemy olejkiem czosnkowym (kilka ząbków czosnku miażdżymy i zalewamy łyżką oleju sojowego, zostawiamy na noc w butelce w ciepłym miejscu).

    Ból (ogólnie) - okład 10 - 15 minut, 1 szklanka ciepłej wody + łyżeczka czarnej gorczycy mielonej.

    Biegunka - jemy dużo czarnych jagód w każdej postaci, także czarne porzeczki. Herbata miętowa i surowe tarte jabłka (bez ograniczeń przez 2 dni). Woda z węglem drzewnym także jest dobrym środkiem (pół łyżeczki węgla na szklankę wody), pić napar z rumianku.

    Blednica - niedobór B2, owoce, jarzyny, surówki, pieczarki, seler, dieta jarska, sałatki ze świeżej pokrzywy, świeży chrzan, napar z korzenia omanu, ziela szanty, kąpiel w 1 kg drożdży, przy upławach vagosan do irygacji.

    Ból stawów - okłady z płótna nasmarowanego miodem.

    Brodawki, kurzajki - smarować świeżym sokiem z jaskółczego ziela, maść wazelinowa + sproszkowane ziele jaskółcze.

    Cukrzyca - typowa choroba cywilizacyjna. Dieta powinna być wegetariańska, jak najwięcej surowych owoców i jarzyn, odrzucamy całkowicie cukier, słodycze, używki, spożywamy dużo błonnika, sok z czarnej porzeczki, ze świeżych ogórków, z białej kapusty.

    Propolis (2 x 10 kropli)
    herbata obniżająca poziom cukru:
    kłącze kuklika pospolitego 30 g
    liść czarnej jagody 10 g
    liść jeżyny 10 g
    pięciornik gęsi 30 g
    strąki fasoli 20 g

    1 łyżkę ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku, 3 razy 1 szklanka po jedzeniu. Poziom cukru obniża także napar z pokrzyw i owoc czarnej jagody. Sok z dyni codziennie 1 szklanka. Pić drożdże piwne (lub tabletki lewitan).

    Ciąża - dieta taka sama jak normalnie, żadnych istotnych zmian, po prostu zdrowa jarska dieta. Ostatnie trzy miesiące pijemy anyż + koperek + kminek w równych proporcjach. Warto pić soki z marchwi, sałaty, pietruszki, jabłka, nagietek, dziurawiec. Nie wolno stosować ziół rozgrzewających.

    Cholesterol - poziom powyżej 220 mg to ryzyko wielu schorzeń, powyżej 240 mg to już duże ryzyko. Oczywiście konieczna jest zmiana diety na jarską, dużo surowizn, odrzucić jaja, tłuszcze, mleko, sery, słodycze. Pić kefir z dodatkiem otrąb lub płatków kukurydzianych (codziennie).

    Czyraki- okładać na noc gotowaną cebulą, rano przemyć ziołami - ziele bratka, liść pokrzywy, ziele rdestu ptasiego.

    Dusznica bolesna - niewydolność naczyń wieńcowych. Powodem są napięcia, stresy, zła dieta (tworzą się złogi cholesterolu). Objawy to silne bóle w okolicy serca spowodowane arteriosklerozą, nadciśnienie. Ważny jest spokój, dieta roślinna - warzywa w postaci surówek, przed snem ciepła kąpiel (36°C).
    Zioła: ziele jemioły, macierzanki, serdecznika, srebrnika, kwiat bzu czarnego, kwiatostan głogu, liść ruty, melisy, korzeń kozłka (po 50 g), 3 x 1 szklanka przed jedzeniem (kopiastą łyżkę zalewamy wrzątkiem, trzymamy pod przykryciem 3 godziny).

    Daltonizm - dieta jarska, dużo surowych, propolis, napar z ziela świetlika, także zakraplanie oczu 2 razy.

    Egzemy - maść nagietkowa, duża rola diety, jarska wybitnie surówkowa.

    Grypa - zakażenie wirusowe. Przyjmujemy zioła napotne (gotowe Pyrosan), nakładamy szorstki sweter na gołe ciało i do łóżka, propolis (2 x 15 kropli), nacieranie ciała maścią kamforową, surówka z buraków. Spożywać codziennie sałatkę z 7 - 10 liści nasturcji (jest dobrym antybiotykiem, podobnie jak nalewka z pokrzywy). Napar z omanu, arcydzięgla lub korzenia łopianu. Pijemy soki z dyni. chrzanu, napary z lipy i bzu czarnego, masujemy stopy, na szyję i dekolt okłady z rozwałkowanych liści świeżej kapusty. Herbata z czarnej porzeczki i maliny. Sok: marchew 50%, burak 25%, seler 25%, rozcieńczyć 1:1 wodą, żuć ziarna anyżu. Zimne zawijanie łydek kilka razy dziennie (zimny ręcznik, suchy koc) na 45 minut, ssać surową cebulę. gazy w jelitach - kilka kropli oleju anyżowego, napar z rumianku.

    Gościec (czyli reumatyzm) - nosić zawsze przy sobie kasztany (działają około 1 rok, potem wymienić na świeże). Jest to choroba całego organizmu - wadliwa przemiana materii + niedostateczne wydalanie + zła dieta. Dieta jarska, bez soli, jaj, używek, słodyczy. Dużo surowych owoców. Ustrój jest przekwaszony, dlatego też unikamy kwaśnego chleba (najlepiej graham), wino aloesowe, sok z czarnej porzeczki. Kąpiel - 250 g gorczycy czarnej mielimy, dodajemy do woreczka i wrzucamy do wanny z gorącą wodą, kąpiel 15 - 20 minut, potem do łóżka, pijemy soki z selera, grejpfruta. Okłady z gliny na chore miejsca - glinę rozdrabniamy na papkę z herbatą z tymianku: warstwa 1- 2 cm gliny na 1- 2 godzin. Po zdjęciu okładu kremujemy chore miejsce.

    Gorączka - jeśli chcemy walczyć z gorączką to robimy gorącą kąpiel w wannie (40°C), po czym podwyższamy temperaturę wody do 44°C (na 10 - 15 minut). Twarz pryskamy zimną wodą, a na głowę zimny kompres, zabieg kończymy zimnym prysznicem 10 - 20 sekund. Soki z grejpfruta, cytryny, pomarańcz.

    Hemofilia - awitaminoza, witamina K, koper, pomidory groszek, fasolka szparagowa, seler, otręby pszenne, owies, ziemniaki, marchew, ziele tasznika, rdestu ostrogonkiego, liść pokrzywy.

    Hemoroidy - polewanie przemiennie kolan (woda gorąca, zimna) 8 -10 sekund kilka razy, maść propolisowa, okłady z gotowanej cebuli.

    Jaskra, jęczmień - gorące kompresy przez 20 minut (co 3 godziny). Niedobór witamin A i C, propolis, okłady z kwitu bławatka, nostrzyka, ziela świetlika.

    Katar sienny - dieta wegetariańska, dreptanie przed snem w zimnej wodzie (aż do połowy łydek wody w misce) 1 - 3 minut. Po tym za-biegu rozgrzać stopy i do łóżka.

    Inhalacje - 20 g kwiatu lawendy zalać 2 litrami wody, zagotować, po 10 minutach wdychać 2 - 3 razy na tydzień, po inhalacji do łóżka. Dobrze robi żucie plastra miodu. Płukanie nosa odwarem z ziela skrzypu.

    Kamica nerkowa - dużą rolę odgrywa dieta wegetariańska, duże ilości płynów, najlepiej dobrej wody, surówki z warzyw (zwłaszcza z selera, pietruszki, kalafiora). Jeśli mamy atak stosujemy maksymalnie gorące okłady na nerki, a na głowę dajemy zimny kompres. Nasiadówki z odwaru skrzypu - 1 łyżkę suszu zalać 1 szklanką wody, gotować 15 - 30 minut. Pijemy soki z selera i pietruszki oraz wywar z obierzyn kartofli, odwar z pietruszki co 5 dni.

    Kaszel - gorące kompresy na klatkę piersiową, pić sok z cytryny. ! szklanka posiekanej cebuli, 1/4 szklanki posiekanego czosnku, 1/2 szklanki miodu wkładamy do słoika, zakręcamy i zostawiamy w cie-ple na 2 - 3 godziny. Podajemy 1 łyżeczkę co 2 - 3 godziny. Rozwój choroby hamuje herbata lub sok z owocu czarnej jagody. Na noc chłodny kompres na piersi.

    Koklusz - choroba zakaźna. Dobrze wietrzyć pokój. Syrop z cebuli posiekanej, miodu, czosnku, jak najczęściej przebywać na słońcu, najlepszy klimat morski i górski. Co 15 minut 1 łyżka naparu z tymianku (1 łyżka na szklankę wrzątku).

    Katar - choroba wirusowa. Gorące kompresy na twarz, smarujemy maścią propolisową nasadę nosa, skronie, kark, zakraplamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Kąpiel napotna w 38°C z dodatkiem soli dobra zwłaszcza dla małych dzieci, zawijamy w ręcznik i do łóżka, po 15 minutach nacieramy ciało chłodną wodą (25°C). Inhalacje - 8 - 20 kropli olejku eukaliptusowego albo sosnowego na szklankę wrzątku, stosujemy inhalacje z ziela macierzanki, rumianku, szałwi, pędów sosny. Do picia (2 -3 razy) owoc róży (100 g), kora wierzby, kwiat lipy (po 50 g), kwiat bzu czarnego, słonecznik (po 20 g), ziele wiązówki (10 g) - 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku, parzyć 30 minut. Wcieramy w kręgosłup i plecy oliwkę czosnkową (usmażyć miazgę czosnkową z oliwką w równych proporcjach). Napary z owocu maliny, jeżyny, berberysu. Można także wąchać obrany czosnek, ssać kit pszczeli, pić sok z chrzanu, żuć plaster miodu.

    Kofeina - tabliczka czekolady 50 - 70 mg, filiżanka kawy 80 - 100 mg, filiżanka herbaty 50 mg, coca-cola 30 mg, tabletki od bólu głowy 50 mg.

    Krwotoki - świeży sok z ziela tasznika lub ziele tasznika (40 g), ziele pieprzu wodnego (30 g), zimna woda (0,5 l) odstawiamy na 4 - 5 go-dzin, pijemy pół szklanki co 2 godziny.

    Krwawienia wewnętrzne i z nosa - czubata łyżka skrzypu polnego + 2 szklanki wody, pić 1 - 3 razy dziennie. Przy krwawieniu z nosa moż-na odwar ze skrzypu wciągać do nosa. Przy krwotoku z nosa zimne okłady na tylną część czaszki, często zmieniać.

    Kamienie żółciowe - przed snem spożywamy łyżeczkę oliwy i sok z całej cytryny. Dieta powinna być lekka, wybitnie jarska.

    Łupież - głowę na noc smarujemy olejem lnianym, rano spłukujemy odwarem z ziół (ziele skrzypu, liść pokrzywy, korzeń łopianu mieszamy, dwie garście gotować w 1 l wody pół godziny, płukać po umyciu głowę). Dobrze jest pić nalewkę z pokrzywy.

    Łuszczyca - smarujemy miejsca chore propolisem (1 raz dziennie), ale skuteczniejsze jest chyba smarowanie sokiem z liści aloesu. Pomocna jest też maść żywokostowa. Choroba spowodowana jest złą dietą, niewłaściwą pracą organów wewnętrznych, najczęściej nerek. Dlatego leczenie będzie skuteczne jeśli zmienimy dietę na wegetariańską i zadbamy o nerki. Wtedy organizm nie będzie zatruty toksynami. Napar z ziela przywrotnika, krwawnika, nacieranie olejem dziurawcowym, rumiankowym. Dieta powinna dostarczać dużo wit. B2 i H (cebula, groch, kapusta, marchew, szpinak, owoc głogu, miód, drożdże, winogrona, śliwki i morele suszone to podstawowe środki lecznicze). Wskazany jest także regularny post (5 -7 dni w miesiącu lub 1 dzień w tygodnie). Pomocne są nasiona wiesiołka dwuletniego utrzeć je na miazgę lub zmiksować, 3 razy dziennie, po pół roku powinna być poprawa. Raz w tygodniu post. Częste kąpiele wodne, powietrzne, słoneczne wzmacniają pracę organów wewnętrznych. Kąpiele przedramion w zimnej wodzie - zgiąć w łokciach ręce i zanurzyć je na 30 - 60 sekund. Po tym czasie wycieramy ręce ręcznikiem. Powtarzać codziennie. Zabieg ten wzmacnia cały organizm, podobnie jak przemienny prysznic - ciepła woda 2 - 3 minuty, zimna woda 10 - 20 sekund - oraz kąpiel w otrębach pszennych - 1 kg otrąb gotować 10 - 15 minut, przecedzić a odwar wlać do wan-ny. Warto pić soki z marchwi, dyni, szpinaku. Okłady z namoczonego nasienia lnu.

    Nadciśnienie - w zasadzie jeśli przekracza 160/95 trzeba zmienić dietę na wegetariańską, dużo surowych warzyw i owoców, odrzucić sól, dobrze robi spożywanie tylko owoców 1- 2 dni w tygodniu. Ciśnienie skutecznie obniża miód pokrzywowy (miód + sok ze świeżej pokrzywy). Pijemy soki z dyni i szpinaku, dużo cebuli, kwiat lub owoc głogu, owoc róży, zimna kąpiel. Codziennie pić szklankę chłodnej wody z miodem (1 łyżeczka) i pyłkiem kwiatowym (1 łyżeczka).

    Niedociśnienie - na ogół 100/50 - 60. Złe ciśnienie to głównie sprawa naszych złych nawyków, w tym żywieniowych. Wskazana jest dieta wegetariańska, bez przypraw, gorące kąpiele. Dobrze robi 3 razy dziennie przed jedzeniem 1 łyżka mieszanki:

    miód 500 g
    miazga z zielonych liści pelargonii 20 liści
    miazga ze słodkich migdałów 20 sztuk
    3 wyciśnięte cytryny
    krople walerianowe 12 g
    krople głogowe 12g


    Nieżyt żołądka, jelit - sok ze świeżej babki lancetowatej albo napar:
    babka lancetowata lub zwyczajna 50 g
    kwiat malwy 50 g
    owoc anyżu 20 g

    1 łyżka ziół na 1 szklankę wody, napar wypić w ciągu dnia.

    Nerki (układ moczowy ogólnie)
    Nerki wykonują ogromną, ważną pracę - oczyszczają organizm z toksyn, regulują ciśnienie krwi. Wiele chorób jest związanych z wadliwą pracą nerek (np. choroby skóry). Należy dbać o nerki i dużo pić (głównie wodę, około 7 szklanek dziennie). Przy chorobach ważne jest pomaganie nerkom w wydalaniu toksyn. Największy wróg to nikotyna, sól, środki chemiczne.

    Zioła moczopędne:

    liść brzozy 30 g
    ziele skrzypu 20 g
    nawłoć pospolita 10 g
    korzeń żywokostu 20 g
    ziele krwawnika 10 g
    korzeń lukrecji 10 g

    2 łyżki zalać 1 litrem wody, gotować 15 minut. Pić 1 - 3 razy dziennie. Istotną rolę odgrywa jarska dieta, bez soli i przypraw, bez białka zwierzęcego (mleko, sery). Przy zapaleniu nerek wskazany jest post. Pić wtedy należy wywar z ziemniaków (około 0,5 litra), herbatę ze skrzypu i pokrzyw (około 1 litra), jemy duże ilości gruszek. Po okre-sie postu pić wywar z korzenia pietruszki (1 szklanka), napar z owocu róży, liść brzozy. Przy infekcjach dróg moczowych jeść świeże liście nasturcji z oliwą i cytryną.

    Kamienie nerkowe - sok z czerwonych porzeczek (3 razy 0,5 szklanki) albo rano na czczo sok z 6 cytryn i dobrze się wypocić. Przy chorobach nerek okłady z rozwałkowanych liści kapusty włoskiej, zagrzać je nad parą i przyłożyć na wykremowane miejsce, zabandażować, zmieniać okłady rano i wieczorem. Po opatrunku skórę umyć nakremować, jeśli pojawią się ropne pęcherze to dobry objaw. Polecam także kąpiele w temperaturze 40°C oraz środki napotne. Ułatwia to pracę nerek.

    Osłabienie - ziołomiód pokrzywowy, pyłek kwiatowy, nalewka z dzikiej róży (50 dkg owoców dzikiej róży + 5 dkg miodu + litr wina odstawiamy do ciepłego miejsca, po 1 tygodniu przecedzić), pić 2 razy 1 kieliszek, kąpiel w odwarze z tymianku.

    Osteoporoza - dieta wegetariańska (także bez mleka!). Choroba jest spowodowana brakiem wapnia. Wapń w mleku nie jest przyswajalny gdyż ulega zużyciu przez organizm w procesie przerabiania białka. Picie mleka tylko pogarsza sprawę, a więc dieta wegetariańska, z dużą ilością wapnia roślinnego (warzywa liściaste, orzechy, sok z marchwi, figi). Pijemy sok ze świeżych młodych pokrzyw i przyjmujemy dolomit, dużo kiełków zwłaszcza zbóż. Mielone nasienie kozie-radki, g imnastyka pół godziny dziennie, pić ziele skrzypu, liść pokrzywy, sok z marchwi, seler jest bardzo bogaty w wapń.

    LECZENIE SOKAMI


    Soki to skondensowana forma produktu owoców, jarzyn, ziół. To pierwiastki i witaminy. Świeże soki posiadają także niezbędne do prawidłowego funkcjonowania enzymy. Soki mają tylko jedną wadę - nie zawierają błonnika. Dlatego też jeśli ktoś prowadzi dietę ubogą w błonnik powinien raczej spożywać warzywa i owoce jako całość, a nie w postaci soków (są to główne źródła błonnika, obok pełnych zbóż i otrąb). Człowiek zdrowy powinien wypijać świeże soki codziennie (około 0,5 litra), oczywiście lepiej, jeśli spożywa codziennie dużo owoców i warzyw, wtedy ma także pod dostatkiem błonnika. W leczeniu dawka wskazana to nawet 1-1,5 litra (oczywiście soki świeże, bez cukru).

    babka wąskolistna - obniża gorączkę
    borówka brusznica - dezynfekuje, tasiemiec
    brzoza biała - moczopędnie, antyreumatycznie, napotnie, oczyszcza i odkwasza organizm
    czarna jagoda - stany zapalne jamy ustnej, nieżyt dróg oddechowych
    czarny bez - pobudza nerki, biegunki
    jeżyna - biegunki, kaszel, grypa, katar, pleśniawki, pryszczyca
    łopian: wewnętrznie - wrzody i nerwice żołądka, zewnętrznie - wrzody, nie gojące się rany
    pokrzywa - krzywica, niedokrwistość, białaczka, krwawienie z nosa, cukrzyca, przemiana materii, oczyszcza krew
    rokitnik zwyczajny - obniża ciśnienie
    szczaw - miażdżyca, astma, żylaki, hemoroidy, okłady do ran
    trybula ogrodowa - nadciśnienie, hemoroidy, żółtaczka, kamica żółciowa
    dymnica lekarska - napotnie, przeczyszcza, oczyszcza skórę, trąd, świerzb, brzydka cera
    fiołek trójbarwny - moczopędnie, choroby skóry, przeciwzapalnie
    mięta pieprzowa - rozkurczowo, dezynfekuje, wzdęcia, pobudza żołądek, uśmierza ból; zewnętrznie - bóle reumatyczne
    tasznik pospolity - tamuje krew, zwiększa jej krzepliwość, reguluje ciśnienie
    żywokost lekarski - wrzody żołądka, dwunastnicy, biegunka; zewnętrznie rany, wrzody, ukąszenia, stłuczenia
    arcydzięgiel litwor - trawienie, przy wyczerpaniu, reumatyzm, szkorbut, zatrucie alkoholem.


    Szczególnie chciałbym podkreślić znaczenie i walory soku z buraka czerwonego. Działa leczniczo przy około 100 schorzeniach: np. anemia, artretyzm, angina, alergie, bezsenność, bóle, gruźlica, katar, grypa, kamienie, łuszczyca, nadciśnienie, niedociśnienie, reumatyzm, zapalenia, wrzody, żylaki, zaparcia.

    Przyprawy i jarzyny lecznicze


    Są zarówno istotnym środkiem profilaktycznym, jak i mają zastosowanie bezpośrednio w leczeniu. Odnośnie przypraw unikajmy wszelkich przypraw z wyjątkiem tych leczniczych. Przyprawy ostre (papryka, pieprz, musztarda, ocet) drażnią nasz żołądek, są przyczyną schorzeń układu pokarmowego.

    Przyprawy lecznicze:

    Czosnek - codziennie warto spożywać 2 - 3 ząbki. Czosnek chroni przed zaziębieniem, bezsennością, jest naturalnym antybiotykiem, dlatego warto go podawać przy infekcjach, zaziębieniach. Czosnek leczy choroby takie jak: anemia, angina, astma, alergie, ból głowy, cukrzyca, czerwonka, egzema, gruźlica, grypa, kaszel, miażdżyca, pasożyty, rak, ischias, nadciśnienie, zaburzenia trawienne, zapalenie stawów, jelita grubego, gardła, skóry, przewodu moczowego, oparzenia, zawroty głowy, choroby serca. Jest ze wszech miar przyprawą cudowną, o niespotykanych walorach. Zawiera fitocydy, środek bakterio i grzybobójczy, ma działanie przeciwrakowe, odmładza i regeneruje organizm, czyści arterie i likwiduje złogi cholesterolowe.

    Cebula - konserwuje uzębienie (fluor), jest doskonałym środkiem profilaktycznym i leczniczym. Jedyne przeciwwskazanie to nadczynność tarczycy.
    Chrzan - nieżyt żołądka, puchlina wodna, kamica moczowa, gościec (nacieramy miazgą z korzeni), działanie bakteriobójcze.
    Jałowiec - oczyszcza krew i działa bakteriobójczo. Owoc jałowca - gruźlica, gościec.
    Kminek - wzdęcia, działa żółciopędnie, wzmaga apetyt.
    Majeranek - reguluje trawienie, nieżyt żołądkowy i choroby układu pokarmowego.
    Gorczyca - zaparcia, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, bóle żołądka i zaburzenia przewodu pokarmowego, zgaga, wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby, wzdęcia (3 x 1 łyżeczka całych ziaren, popić wodą, dochodzimy przez 1 tydzień do 3 x 3 łyżeczki, po czym powracamy do dawki wyjściowej 3 x 1).

    Jarzyny lecznicze

    Kapusta to królowa jarzyn, to warzywo powinniśmy spożywać najczęściej, oczywiście w postaci surówek. Doskonały środek profilaktyczny i leczniczy, leczy choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, obstrukcje bezsenność.
    Okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej - zapalenie stawów, wrzody, zapalenie żył, reumatyzm (liście należy rozwałkować, miejsce chore nakremować, kompres nakładać 2 -3 razy, a w wypadkach poważnych częściej, po kompresie umyć chore miejsce i osuszyć herbatą z ziół odkażających, potem zawinąć wełnianym szalem).

    Sok ze świeżej kapusty - wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby dróg oddechowych, wątroby, cukrzyca, niedoczynność tarczycy.

    1 tydzień - 1 - 2 szklanki soku rozcieńczonego ciepłą wodą, pół go-dziny przed jedzeniem
        2 tydzień - 2 - 3 szklanki
        3 tydzień - 3 - 4 szklanki
        4 tydzień - 4 - 6 szklanek.
        Potem wracamy do 1 szklanki.
       

    Miazga z liści kapusty - ropiejące rany, wrzody oparzenia.

    Kapusta wzmacnia pracę serca.

    Jarzyny nie są ciężko strawne, jeśli się je spożywa na surowo. W okresie zimy doskonałym środkiem jest kapusta kiszona z cebulą. Leczy arteriosklerozę, astmę, gościec, przedłuża życie.

    Buraki - to druga cudowna jarzyna. Leczy około 100 schorzeń. Bura-ki wypłukują kwas moczowy z organizmu, który jest szkodliwą trucizną. Oczyszczają krew, pobudzają krążenie krwi, przemianę materii. Sok z buraka, pół na pół zmieszany z miodem, jest dobry na nadci-śnienie.

    Seler - ma działanie antynowotworowe (magnez). Świeży sok - mi-grena, artretyzm, pobudza przemianę materii. Rozwałkowane liście - choroby skóry, wrzody.

    Pietruszka:
    - nać - witaminy, zwłaszcza C i A, dużo żelaza
    - korzeń - pobudza drogi moczowe, wzmacnia niewydolność nerek - 1 łyżeczkę nasion zagotować w 1 szklance wody - świeży sok - skuteczny na ukłucia owadów.

    Marchew - to także uniwersalna jarzyna o wielu leczniczych właściwościach: sok - niedokrwistość, choroby wątroby i nerek, serca, usuwa chole-sterol, wzmacnia organizm, pasożyty układu pokarmowego - jeść tylko marchew przez 24 godziny. Sok regeneruje ponadto wydziela-nie soków trawiennych, leczy chorobę wieńcową, nadczynność tarczycy, stwardnienie tętnic i nowotwory.

    Post leczniczy


    Ludzie czują strach przed głodem, ale jest to i metoda lecznicza i profilaktyczna. Postem można leczyć praktycznie każdą chorobę (oprócz wycieńczenia). Pościć możemy nawet 40 dni. Ale chciałbym omówić ten rodzaj postu, który możemy stosować sami, bez kontroli lekarza, bez obawy o zdrowie.

    1. Post 5 - 7 dniowy raz w miesiącu. Pijemy tylko czystą wodę (a na początku postu wywar z ziemniaków), albo herbaty owocowe (najlepiej z dzikiej róży). Po zakończeniu postu przez kilka dni owoce, a potem normalna dieta, pierwszy posiłek to np. kefir, ryż. Podczas postu najgorsze 2 - 3 dni na początku, potem uczucie gło-du mija i człowiek czuje się coraz lepiej. Organizm spala wszyst-kie odpadki w nim zalegające, następuje regeneracja, oczyszcze-nie, odmłodzenie wręcz. Wprowadzenie pół litra ciepłej wody do odbytu poprawia opróżnianie jelit z toksyn. Robimy to sami za pomocą np. gumowej gruszki.

    2. Raz w tygodniu post 24 godzinny.

    3. Raz w tygodniu dzień owocowy. Spożywamy tylko owoce albo soki (z dodatkiem soku z cytryny - 1 łyżka na pół litra). Są to doskonałe środki profilaktyczne. Pozwalają na zachowa-nie zdrowia i młodości, a zwłaszcza pięknej, zdrowej cery!

    Post jest środkiem przede wszystkim profilaktycznym, ale ma także potężne działanie lecznicze. Jedyne przeciwwskazanie jest dla ludzi wychudzonych i wycieńczonych, chorych na cukrzycę, tych, co właśnie przebyli jakąś chorobę, chorych na nadczynność tarczycy, gruźlicę. Odrębny problem to dieta ludzi chorujących.

    Gdy mamy grypę, przeziębienie, gorączkę czy inną chorobę, to najlepszy jest właśnie post. Jeśli choroba trwa kilka dni, to przede wszystkim dużo pijemy - wodę, herbaty owocowe, wodę z miodem. Jako pokarm w chorobie najlepsze są soki owocowe i warzywne, owoce, zwłaszcza cytrusowe, surówki warzywne, sok z ogórków czy pomidorów, "rosołki" jarzynowe. Jak najwięcej cytrusów (wit. C) oraz herbata z dzikiej róży. W żadnym wypadku pokarmy zwierzęce (mięso, mleko, sery, jaja).

    Natomiast można spożywać pokarmy mączne: kasze, płatki, chleb. Ważna zasada - jeśli jemy, to głównie surowizny. Wpływ kuracji głodowej można porównać do operacji chirur-gicznej, z tym, że ma jeszcze większy zasięg i skuteczność. Po 2 - 3 dniach organizm się przestawia, zaczyna spalać złogi chorobotwórcze, pobudza układ odpornościowy, komórki ulegają regeneracji, toksyny wypłukaniu. Post najlepiej stosować wiosną, gdyż w zimie ludzie odżywiają się gorzej niż wiosną czy latem. Efektem jest właśnie zmęczenie wiosenne. Jesień to też dobra pora gdyż post zwiększa odporność na infekcję i przeziębienia.

    Post zmienia psychikę, odrzucamy leki, bardziej ufamy własnym siłom. Post leczy zaburzenia snu, podatność na infekcję, nadwagę, choroby serca i krążenia, nadciśnienie, anginę pectoris, żylaki, zaburzenia przemiany materii i organów trawiennych, choroby narządów płciowych i dróg moczowych (te pod kontrolą lekarza), bezpłodność, choroby skóry i reumatyczne, migrenę, jaskrę, parodontozę, nowotwory. Przeciwwskazania to gruźlica, nadczynność tarczycy, zapalenia i wrzody żołądka, nieżyty jelit, rekonwalescencja po chorobach, osłabienie starcze, wychudzenie, ciąża i karmienie piersią.

    Są różne rodzaje postów: okazjonalny (jeden lub kilka dni nieregularnie) przełączający (1 -2 dni, raz w tygodniu), zerowy (5 - 7 dni), niepełny (7 - 10). Dłuższe posty powinny być konsultowane i pod kontrolą lekarską. Post 7 dniowy tydzień przedpostny - zmiana złych nawyków żywieniowych dzień 0 - owoce i warzywa, uspokojenie psychiczne, rezygnacja z leków i używek post - rozpoczynamy dzień gimnastyką, głębokimi wdechami, prysz-nicem ciała. Następnie wypijamy 3 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczką soli glauberskiej na oczyszczenie jelit, ewentualnie lewatywa. Czynności te należy wykonywać w 1, 3, 5, 7 dniu kuracji.

    Pijemy codziennie 10 - 12 szklanek napoju (w sumie) głównie wodę (przegotowana lub mineralna niegazowana), ewentualnie herbaty ziołowe. Wieczorem pijemy kozłek lekarski, melisę lub chmiel. Dużo spacerów, ponieważ wątroba jest obciążona toksynami, codziennie stosujemy okład wątrobę z gorącej lnianej szmaty, przykrytej na przykład kocem. Kąpiele ciała zmywają nieprzyjemne wyziewy skóry. W porze obiadowej wypoczywamy, wtedy są najlepsze okłady na wątrobę, dużo śpimy. Przerwanie postu robimy to ostrożnie.

    W pierwszym dniu na śniadanie 3 - 4 szklanki wody z dodatkiem miodu. Na drugie śniadanie kompot z jabłek plus miód.Obiad - czysty wywar z jarzyn. Podwieczorek - kompot z jabłek. Kolacja - szklanka wywaru z jarzyn, kromka pieczywa chrupkiego, oczywiście ciągle pijemy wodę (10 - 12 szklanek).

    W drugim dniu: Śniadanie - 2 szklanki wody z odrobiną soli glauberskiej, 2 szklanki herbaty ziołowej, 1 - 2 kromki pieczywa chrupkiego. II Śniadanie - utarte jabłko. Obiad - ziemniaki, sałata, duszone warzywa bez tłuszczu; po obiedzie wypoczynek i okład na wątrobę. Kolacja - 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, herbata z miodem. Cały czas pamiętamy o pielęgnacji ciała. Zamiast oczyszczenia solą glauberską, może być lewatywa - gruszką wprowadzamy 0,5 - 1 litra ciepłej wody (37°C).

    Po tym czasie powoli wracamy do normalnej diety, ale zdrowej, to jest jarskiej, bez używek, cukru, słodyczy. W przeciwnym razie cały wysiłek pójdzie na marne. Post z sokami. Spożywamy świeże soki, połykane drobnymi łykami, dobrze zmieszane ze śliną, czyste owoce, żadnego cukru. Dzień przedpostny - jak przy głodówce. 8 - 10 dni kuracji sokowej, rano gimnastyka, toaleta, cały dzień to 3 porcje soku:
    rano - 1 szklanka wody mineralnej, sok przed południem- 1-2 szklanki herbaty ziołowej, południe - sok, relaks z okładem wątroby, po południu - sok, wieczorem - sok.
    Jeśli pijemy soki nierozcieńczone, to dodatkowo 8 - 10 szklanek wody.

    Dzienna porcja soku:
        owocowy 300 g
        warzywny 300 g
        ziołowy 150 g
        podzielone na pięć porcji, łącznie 8 - 12 szklanek (nie mieszać ro-dzajów soków).
        Co drugi dzień lewatywa lub ciepła woda z solą glauberską (40 g na 0,75 litra).

    Soki z każdego owocu, warzywa. Zalecane zioła to trybula, bazylia, rumianek lekarski, koper, ogórecznik, tymianek, szałwia, głóg, skrzyp polny, kozłek lekarski, babka lancetowata, podbiał, brzoza. Zakończenie kuracji sokowej. Dzień pierwszy - nadal pijemy soki ale z dodatkiem miodu, mleka sojowego, płatków owsianych. Dzień drugi - jak w pierwszym oraz surówka z warzyw z olejem roślinnym i otrębami. Także utarte jabłko lub rozgnieciony banan. Gdy kończymy kurację nie ma sensu powrót do poprzedniej diety. Warto przejść na wegetarianizm z przewagą surowych warzyw, owoców oraz zbóż z orzechami.

    Zalecane soki:
    dolegliwości żołądkowe - tarnina, jabłka, marchew, pomidor, jeżyny, jagody zaparcia - jabłka, śliwki gościec - jabłka, brzoza, pokrzywa trawienie - cebula, karczochy.
    cholesterol - karczochy
    wątroba - karczochy
    reumatyzm - brzoza, pokrzywa, czarna porzeczka
    zapalenie pęcherza moczowego, nerek, kamienie - brzoza, chrzan, skrzyp
    serce i układ krążenia - głóg, gruszki, czerwona porzeczka
    oczyszczenie krwi - winogrona, seler, pokrzywa, rzeżucha, dzika róża
    nieżyt dróg oddechowych - jeżyny, skrzyp
    zmęczenie - dzika róża
    przeziębienie - czarny bez
    gorączka - malina, tarnina
    wrzody żołądka - ziemniak (ale nie za dużo)
    wrzody dwunastnicy - kapusta
    skóra - marchew
    apetyt - pomarańcz
    wzmocnienie - burak, winogrona
    anemia - wiśnia
    niedokrwistość - wiśnia
    arterioskleroza - głóg, skrzyp
    nadciśnienie - cebula.

    Inne środki lecznicze


    Jest wiele naturalnych środków leczniczych. Szczególnie godny polecenia jest węgiel drzewny. Można go stosować wewnętrznie - roztwór z ciepłą wodą (dawka dzienna około 1 łyżka, dzieci mniej - 1 łyżeczka). Zewnętrznie - kompres (węgiel owinięty w gazę albo ban-daż i zamoczony w wodzie). Nieco lepszy okład mamy, gdy 3 - 4 łyżki węgla wymieszamy z wodą i podgrzejemy do zgęstnienia. Z tej pasty robimy okłady, np. z papierowej serwetki. Ważne jest, aby węgiel nie dotykał bezpośrednio chorego miejsca. Na kompres nakładamy ręcznik.

    Węgiel jest cudownym środkiem. Pochłania wszelkie toksyny, nawet najcięższe trucizny. Jeden warunek - węgla powinno być więcej niż trucizny. Jest najlepszym lekarstwem na wszelkie zatrucia, ukąsze-nia, użądlenia, wzdęcia, niestrawności, dezynfekuje rany, infekcje, zapalenia, choroby zakaźne, doskonałe są okłady na oczy przy choro-bach oczu. Oczyszcza krew i leczy choroby wątroby. Tak naprawdę to węgiel leczy mnóstwo chorób. Może być stosowany profilaktycznie. W małych dawkach nie szkodzi (nie więcej niż 1 łyżeczka dziennie).

    Glina - podobnie jak węgiel. Jest to stary i skuteczny lek, ale dziś zapomniany. Sterylna, sproszkowana glina leczy ropiejące rany, stłuczenia, wrzody, choroby zakaźne (tyfus, cholera). Glina, jak węgiel, wiąże toksyny. Może być, podobnie jak węgiel, stosowana wewnętrznie, jak i w formie okładów. Kefir - niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że zwykły kefir, czy jogurt, to także środek leczniczy. Przede wszystkim profilaktyczny. Zamiast pić mleko i niszczyć swój żołądek lepiej pijmy kefir i jogurt. Najlepiej jako "popitka" do posiłku, doskonały jest jako danie kolacyjne.

    W wieku około 4 roku życia zanika u małych ludzi enzym trawiący kazeinę, znajdującą się w mleku. Dlatego dzieci od 4 - 7 roku nie powinny pić mleka. Jest to pokarm dla niemowląt. Tak mówi nam natura. Natomiast kefir zawiera pożyteczne bakterie. Warto codziennie profilaktycznie pić kefir lub jogurt.

    Poprawia on pracę naszego systemu trawiennego i narządów wewnętrznych. Kefir jest także lekarstwem. Przy schorzeniach narządów wewnętrznych, przy proble-mach trawiennych, przy praktycznie każdym schorzeniu nerek, na tle nerwowym i wielu innych warto pić kefir (dawka lecznicza to około 0,5 0 1 litra dziennie). Kefir jest doskonałym środkiem regenerującym organizm od szkód jakie uczyniły antybiotyki. Bardzo dobrym środkiem leczniczym jest masaż. Pomaga on praktycznie każdej dolegliwości. Masaż pobudza organizm, wzmaga krążenie, łagodzi ból. Można masować całe ciało (30 - 60 minut) albo stosować masaż miejscowy. W stopach są zakończenia wszystkich nerwów, dlatego warto masować stopy (chodzenie boso to też masaż stóp).

    Porady Trunia II         Powrót         Porady Trunia III