Home  |  Królik  |  Papuga  |  Kanarek  |  Owczarek  |  Redakcja  |  Klub  |  Kontakt       królik - lapin Królik - kaninchen Królik - Rabbit

  • Home
  • Królik
  • Papuga
  • Kanarek
  • Gryzonie
  • Działka
  • Co nowego
  • Galeria  I
  • Galeria  II
  • Galeria  III
  • Mapa strony
  • Forum Trunia
  • Serwis Trunia
  • Zrób stronę
  • Przyjaciele
  • Literatura
  • Webcam
  • Zapytania
  • Redakcja
  • Lekarze
  • Ustawy
  • Banery
  • Humor
  • Ebook
  • Quiz
  • Linki
  • E-mail
  • Homeopatia
  • Zielnik
  • Historia ziół
  •    

    Zioła, sole mineralne oraz witaminy niezbędne dla królika

    Zioła, można je spotkać na łące i w lesie, posadzić w ogródku, opisuję w dziale działka jak zasadzić na balkonie, można obserwować jak rosną, rozwijają się, kwitną i owocują. Mogą one pomóc w poprawie samopoczucia w przypadku choroby, w usuwaniu dolegliwości, a także w samym leczeniu. Natomiast zioła przyprawowe nie tylko poprawiają i urozmaicają smak, ale niemal wszystkie mają też pewne właściwości lecznicze, a przynajmniej poprawiają apetyt, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

    Należy jednak pamiętać, że prawidłowo odżywiany królik który ma dostęp do pożywienia w lecie na działce prawdopodobnie posiada właściwy bilans witamin w swoim organiźmie, musimy zdawać sobie sprawę, że podawanie w nadmiarze ziół może doprowadzić do nadmiaru którejś z witamim w jego organiźmie, zioła to leki i podawanie ich bez ograniczeń zapewne nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla króliczego zdrowia.

    Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

    Jak wygląda:

    To ziele jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych roślin, choćby dlatego ,że jest pokryte parzącymi włoskami i po dotknięciu parzy. Osiąga ponad metr wysokości, ma czworokanciastą, łykowatą łodygę, liście ciemnozielone, ząbkowane, kwiaty zielone. Surowcem zielarskim są liście i korzenie. Są bogate w sole mineralne m.in. wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także w kwasy organiczne, witaminy A, C, B2 i K.


    Na co pomaga:
    Usuwa trucizny, oczyszcza układ trawienny, zwiększa odporność. Pomaga w kłopotach z alergią, leczy reumatyzm.

    Ciekawostka:

    Pokrzywa zawiera dużo żelaza, więc zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek. W połączeniu ze szwedzkim gorzkim eliksirem ziołowym jest dobra na zwalczenie trucizn wszelkiego rodzaju.







    Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)

    Jak wygląda:

    Mniszek nazwany inaczej "dmuchawcem" jest byliną z rodzinny złożonych. Ma gruby ,palowy korzeń. Ze skróconej łodygi wyrasta rozeta podłużnych, głęboko wcinanych liści. Kwiatostany osadzone są pojedynczo na pustych w środku łodyżkach, wydzielających po przełamaniu biały sok.


    Na co pomaga:
    Zaburzenia trawienne, moczopędny, pobudza wytwarzanie żółci.

    Ciekawostka:

    Wiele osób uważa łodygę i kwiaty mniszka za trujące, to jest błędem. Prawdopodobnie spowodowane to jest tym, że występujący w łodydze biały, lepki sok mleczny zostawia na ubraniach jak i palcach brunatne plamy. Tak naprawdę wszystkie części rośliny są jadalne.

    Mniszek lekarski dla ogrodników jest kłopotliwym chwastem, natomiast zielarze wysoko cenią liście i korzenie tej rośliny. Liście mniszka lekarskiego są znakomitym źródłem beta karoteny i witaminy C - dwóch witamin których niedobór często występuje w diecie. Udowodniono, że roślina ta może wywierać korzystny wpływ na funkcję wątroby. Od dawna zielarze stosowali mniszek lekarski przy dolegliwościach wątroby. Dzisiaj wiemy z całą pewnością, że roślina ta zawiera dużo lecytyny, która może być skutecznym lekarstwem przy marskości wątroby. W mniszku występują również inne substancje które przyspieszają wytwarzanie żółci pobudzającej prace wątroby.







    Tymianek pospolity (Thymus vulgaris)

    Jak wygląda:
    Jest podkrzewem wyrastającym do 30 - 40, podobnym do macierzanki do tego stopnia, ze w wielu językach ona nosi nazwę dzikiego tymianku lub tymianek zwie się ogrodową macierzanką.

    Ciekawostki:

    Tymianek znano już w starożytnej Grecji, był bardzo cenionym ziołem przez takich lekarzy jak Hipokrates, Teofrast i Dioskorydes. W średniowieczu sławili go w swych pismach alchemik Albertus Magnus i św. Hildergard z Bingen.







    Szałwia (Salvia officinalis, S. tribola i S. montana)

    Jak wygląda:

    Należy do rodziny wargowych, jest rośliną wieloletnią, podkrzewem wyrastającym do wysokości 40 - 60 cm. Pachnie balsamicznie. Liście i pędy pokrywa srebrzysty meszek. Jasnofioletowe kwiaty zebrane są na szczycie pędów kwiatowych w niby kłoski.


    Na co pomaga:

    Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i odkażająco. Pomaga na wszelkie zapalenia błony śluzowej jamy ustnej, podniebienia oraz dziąseł.


    Ciekawostki:

    Na świecie występuje wiele gatunków szałwi, jednak tylko trzy mają działanie lecznicze. Tą bardzo starą roślinę prawdopodobnie przywieźli Rzymianie z krajów śródziemnomorskich poprzez Alpy do Europy środkowej.







    Melisa lekarska (Mellisa officinallis)

    Jak wygląda:

    Podobnie jak szałwia należy do rodziny wargowych. Już z daleka można ja poznać po zapachu podobnym do cytryny, ale delikatniejszym, a poza tym po bardzo jasnej zieleni liści, jakby owłosionych. Kwitnie niebiesko-biało lub żółto-biało albo biało-lila. Melisa osiąga wysokość 60 cm , a nawet 1m.


    Na co pomaga:

    Nerwowość, zaburzenia snu, pobudza apetyt. Jest bardzo skuteczna w przypadku spowodowanych stresem dolegliwości żołądka i narządów wewnętrznych


    Ciekawostki:
    Melisa ma bardzo przyjemny zapach cytrynowy i jest smaczna. Dzięki temu przyciąga roje pszczół. Uprawia się ja na plantacjach zielarskich i w ogrodach.






    Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla. Chamomilla recutita)

    Jak wygląda:

    Osiąga wysokość 10-50 cm, ma listki pierzastodzielne, kwiaty białe z żółtymi „środkami” , umieszczone na szczycie rozkrzewionych łodyg. Koszyczki kwiatowe są wewnątrz puste. Cała roślina wydziela silny zapach. Surowcem zielarskim są całe koszyczki kwiatowe rumianku.


    Na co pomaga:
    Leczy choroby skóry, błony śluzowej nosa, gardła i zatok przynosowych oraz stany zapalne.

    Ciekawostka:
    Osoby, które są uczulone na rośliny z rodziny złożonych powinny się wystrzegać nawet tak łagodnej rośliny jak rumianek ponieważ może spowodować reakcje alergiczną.






    Pietruszka (Petroselinum crispum) jej liście i korzenie zawierają skuteczny olejek eteryczny a ponadto takie substancje, jak apiol, tetrametoksybenzol allilu i mirystycyna. W pietruszce jest dużo witaminy C i B 12 oraz składniki mineralne ; jod, żelazo, magnez.

    Na co pomaga:
    Przeciwdziała schorzeniom nerek i dróg moczowych oraz dolegliwościom żołądka i jelit. Ponadto pobudza trawienie i wytwarzanie moczu oraz oczyszcza krew.






    Bazylia (Ocimum basilicum) zawiera znaczne ilości olejku eterycznego, którego składnikiem jest ; linalol, i metylochawikol który posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, dezynfekujące i uspokajające.







    Koper ogrodowy (Anethum graveolens)jego głównym składnikiem jest karwon i felandren, mające działanie przeciwskurczowe i przeciwbakteryjne. Ponadto pobudzają one produkcje soków żołądkowych. Stosowany jako lek w dolegliwościach trawiennych.







    Babka lancetowata (Plantago lanceolata)
    surowiec- liście
    Można stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Okłady z liści stosuje się na przyspieszenie gojenia ran. Stosowana wewnętrznie ma działanie bakteriostatyczne, wykrztuśne, przeciwzapalne, moczopędne. Związki zawarte w babce powodują większą odporność na inwazje wirusów (zwiększają ilość interferonu i antygenów wirusowych)

    Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
    surowiec- owoce 
    Hamuje wzrost i rozwój bakterii chorobotwórczych, działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy. Wzmaga wytwarzanie soków żoładkowych i śliny. Obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie wzmaga wzrost włosów oraz działa przeciwbólowo.

    Czosnek pospolity (Allium sativum)
    surowiec- cebulki
    Zapobiega rozwojowi pasożytów, rozrzedza wydzielinę w oskrzelach, działa bakteriobójczo. Obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, przeciwreumatycznie, przeciwcukrzycowo.

    Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)
    surowiec- ziele dziurawca
    działanie- przeciwskurczowe, moczopędne, uspokajające. UWAGA: Przyjmowanie preparatów z dziurawca przez dłuższy czas powoduje uczulenie na słońce!

    Gryka siewna (Fagopyrum esculentum)
    surowiec- orzeszki, części wegetatywne (głównie liście)
    działanie: orzeszki- Produkowana z orzeszków kasza gryczana ze względu na korzystny skład aminokwasów oraz obecność witamin oraz mikroelementów (związki fosforu, żelaza, wapnia, witaminy B1, B2) ma właściwości dietetyczne. części wegetatywne- służą do wytwarzania rutyny (uszczelnia naczynia włosowate)

    Jeżówka wąskolistna (Echinacea angustifolia)
    surowiec- cała roślina
    Posiada prawdopodobne działanie przeciwnowotworowe, stosowana jest jako środek stymulujący układ odpornościowy człowieka. Wyciągu z jeżówki używa się także przy opatrywaniu ran. W medycynie indiańskiej stosowano jeżówkę jako środek na czyraki, powikłania poporodowe, wrzody. Składniki lecznicze jeżówki podczas suszenia tracą swe właściwości dlatego preparaty powinno się kupować w aptece.

    Owies siewny (Avena sativa)
    surowiec- ziarno, słoma
    działanie: ziarno- Pobudza skurcz mięśni, działa ochraniająco na uszkodzone tkanki, pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Mąkę owsianą stosuje się jako produkt dietetyczny dla rekonwalescentów. słoma- Odwar ze słomy owsianej wraz z korą dębową jest używany do kąpieli przy nadmiernej potliwości nóg. Zarówno ziarniaki jak i słoma owsa posiadają właściwości moczopędne.

    Lucerna siewna (Medicago sativa)
    surowiec- liście, kwiatostan, kiełki
    W medycynie ludowej stosuje się niekiedy ją jako środek uspokajający. Pobudza laktację oraz miesiączkę.

    Len zwyczajny (Linum usitatissimum)
    surowiec- nasiona
    Siemię lniane jest stosowane zewnętrznie przy różnego rodzaju zapaleniach, działa ochronnie na uszkodzone tkanki. Wewnętrznie może być stosowane jako środek lekko przeczyszczający, zaburza jednak wchłanianie jonów żelaza soli mineralnych. UWAGA wszystkie części rośliny mogą zawierać substancje toksyczne, najwięcej jest ich w niedojrzałych nasionach (glikozydy cyjanogenne które mogą ulec przemianie w cyjanek).

    Marzanka wonna (Galium odoratum)
    surowiec- ziele marzanki
    Działa pobudzająco na przewód pokarmowy, moczopędnie, poprawia krążenie krwi, rozrzedza wydzielinę w oskrzelach. UWAGA Marzanka podawana przez dłuższy czas uszkadza wątrobę, powoduje nudności i zmniejsza krzepliwość krwi.

    Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)
    surowiec- liście, korzenie, kwiatostany
    Działa moczopędnie, pobudza wydzielanie żołądkowe. Kwiatostany w nieżytach jamy ustnej, gardła, oskrzeli.

    Pięciornik gęsi (Potentilla anserina)
    surowiec- ziele
    Działa ściągająco, zmniejsza wysięk, pobudza skurcze macicy, powoduje wytrącanie się białek oraz zaburza wchłanianie soli mineralnych oraz jonów żelaza. UWAGA Może powodować biegunki, nudności, wymioty oraz bolesne oddawanie moczu.

    Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

    surowiec- liście, korzenie, rozłogi
    Pomocniczo w leczeniu dolegliwości reumatoidalnych, w stanach zapalnych dróg moczowych, profilaktyce i leczeniu piasku nerkowego, rozkurcza naczynia krwionośne, przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi. O. Andrzej Klimuszko poleca pokrzywę na ogólne wycieńczenie organizmu oraz anemię. UWAGA: Nie stosować w przypadku obrzęków spowodowanych ograniczeniem czynności serca lub nerek.

    Pozimka pospolita (Fragaria vesa)
    surowiec- młode liście (zbierane zazwyczaj z roślin dziko rosnących, nie zbiera sie ich z upraw ponieważ znacznie obniżyłoby to plonowanie owoców) Działanie przeciwbiegunkowe, przeciwzapalne oraz moczopędne.

    Skrzyp polny (Equisetum arvense)
    surowiec- nadziemne pędy
    W schorzeniach dróg moczowych jako środek moczopędny. Pomocniczo w obrzękach spowodowanych schorzeniami nerek i serca, kamicy moczowej, skazie moczanowej, miażdżycy naczyń i gośćcu. Reguluje przepuszczalność ścian naczyń kwionośnych (hamuje odkładanie się tłuszczu). UWAGA: Skrzyp błotny jest trujący. Przyjmując skrzyp polny możemy spowodować niedobór witaminy B1.

    Soja (Glicine hispida)
    surowiec- nasiona
    Soja stanowi surowiec do wytwarzania preparatów stymulujących działanie centralnego układu nerwowego oraz wspomagających leczenie cukrzycy. Należy pamiętać że w soi znajdują się również substancje antyżywieniowe : lektyny (aglutynacja czerwonych krwinek krwi) ,antywitaminy (witamin A i D), proteazy (częściowo inaktywują niektóre enzymy przewodu pokarmowego)
    W soi znajduje się również fitoestrogen (roślinny estrogen), który jak udowodniono w badaniach prowadzonych na zwierzętach upośledza działanie tarczycy. Trwają badania które mają jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy może być on czynnikiem powodującym niektóre formy raka piersi.

    Stokrotka pospolita (Bellis perennis)
    surowiec- kwiaty, początek kwitnienia
    Działa wykrztuśnie i moczopędnie. Stosowana w okładach na rany, przyspiesza ich gojenie.

    Tasznik pospolity (Capsella bursa pastoris)
    surowiec- ziele
    Działanie przeciwkrwotoczne (nie działa w przypadku krwawień płucnych).

    Turówka wonna (Hierochloe odorata)
    surowiec- ziele
    Pochodne kumaryny zawartej w roślinie działają przeciwskurczowo. Stosowane są również w przemyśle perfumeryjnym. Źdźbła turówki używane są do aromatyzowania wódki (żubrówka)

    Wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris)
    surowiec- kwiat
    Działanie: moczopędne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego.





    Nazwy ziół oraz roślin o właściwościach leczniczych wymienionych w kilku językach:
    polski, łacina, angielski, francuski, niemiecki.


    Aloes uzbrojony, Aloe ferox, Aloes, Aloes, Aloe,
    Aminek egipski, Ammi visnaga, Toothpick Ammi, Herbe aux cure-dents, Bischofskraut,
    Aminek większy, Ammi majus, Bishops weed, Ammi commun, Grosse Knorpelmöhre,
    Arcydzięgiel litwor, Archangelica officinalis, Garden Angelica, Archangelique officinale, Engelwurz,
    Arnika górska, Arnica montana, Mountain Arnica, Arnica des montaignes, Bergwohlverleih,
    Babka lancetowata, Plantago lanceolata, Small Plantain, Plantain lancéolé, Spitzwegerich,
    Barwinek mniejszy, Vinca minor, Common Perivinkle, Pervenche mineure, Kleines Immergrün,
    Bazylia ogrodowa, Ocimum basilicum, Sweet Basil, Basilic commun, Echtes Basilienkraut,
    Berberys zwyczajny, Berberis vulgaris, Barberry, Epine-Vinette, Sauerdorn,
    Biedrzeniec anyż, Pimpinella anisum, Anise, Anis vert, Anis,
    Biedrzeniec mniejszy, Pimpinella saxifraga, Burnet-Saxifrage, Boucage saxifrage, Kleine Bibernelle,
    Bieluń dziędzierzawa, Datura stramonium, Thorn-apple, Stramoine, Stechapfel, Bluszczyk kurdybanek, Glechoma hederacea, Ground Ivy, Lierre terrestre, Gundelrebe,
    Bobrek trójlistkowy, Menyanthes trifoliata, Buck bean, Trefle d'eau, Bitterklee, Bukkeblad
    Boldo, Peumus boldus, Boldo, Boldo, Boldo,
    Bukwica zwyczajna, Betonica officinalis, Wood Betony, Betoine officinale, Betonie,
    Buławinka czerwona, Claviceps purpurea, Ergot of Rye, Ergot de seigle, Mutterkorn,
    Bylica Boże drzewko, Artemisia abrotanum, Southernwood, Aurone mâle, Eberreis,
    Bylica estragon, Artemisia dracunculus, Tarragon, Estragon, Estragon,
    Bylica piołun, Artemisia absinthium, Common wormwood, Absinthe, Wermut,
    Bylica pospolita, Artemisia vulgaris, Wormwood, Armoise commune, Beifuss,
    Centuria pospolita (Tysišcznik), Erythraea centaurium, Common Century, Petite centaurée, Tausendgüldenkraut,
    Chaber bławatek, Centaurea cyanus, Cornflower, Bleuet des champs, Kornblume,
    Chmiel zwyczajny, Humulus lupulus, Hop, Houblon commun, Hopfen,
    Ciemiężyca biała, Veratrum album, White Hellebore, Veratre blanc, Weisser Germer,
    Cykoria podróżnik, Cichorium intybus, Chicory, Chicoreé, Gemeine Wegwarte,
    Czšber ogrodowy, Satureja hortensis, Savory, Sarriette des jardins, Garten Bohnenkraut,
    Dšb szypułkowy, Quercus robur, Common Oak, Chęne rouvré, Eiche,
    Doględa wielka, Grindelia robusta, Grindelia herb., Grindelie, Grindelienkraut,
    Dziurawiec zwyczajny, Hypericum perforatum, St. Johns Wort, Millepertuis, Johanniskraut,
    Eukaliptus gałkowy, Eucalyptus globulus, Eucalyptus, Eucalyptus commun, Eukalyptusbaum,
    Fenkuł włoski (Koper włoski), Foeniculum capillaceum, Fennel, Fenouil, Fenchel,
    Fiołek trójbarwny, Viola tricolor, Wild Pansy, Pensée sauvage, Feldstiefmütterchen,
    Glistnik (Jaskółcze ziele), Chelidonium majus, Greater Celandine, Chelidoine, Schöllkraut,
    Jasnota biała, Lamium album, White Dead Nettle, Ortie blanche, Weisse Taubnessel,
    Jemioła pospolita, Viscum album, Mistletoe, Gui commun, Mistel,
    Jesion wyniosły, Fraxinus excelsior, Ash, Fręne alevé, Gemeiner Esche,
    Kalina koralowa, Viburnum opulus, Guelder Rose, Sureau d'eau, Gemeiner Schneeball,
    Karczoch zwyczajny, Cynara scolymus, Artichoke, Artichaut commun, Artischocke,
    Kasztanowiec zwyczajny, Aesculus hippocastanum, Horse-chestnut, Marronier commun, Rosskastanie,
    Kolendra siewna, Coriandrum sativum, Coriander, Coriandre, Koriander,
    Koper ogrodowy, Anethum graveolens, Dill, Aneth odorant, Dill,
    Kopytnik pospolity, Asarum europaeum, Asarabacca, Asaret, Haselwurz,
    Kozieradka pospolita, Trigonella foenum graecum, Fenugreek, Fenugrec, Bockhornklee,
    Kozłek lekarski, Valeriana officinalis, Valerian, Valeriane officinale, Echter Baldrian,
    Krwawnik pospolity, Achillea millefolium, Milfoil, Millefeuille, Gemeine Schafgarbe,
    Lawenda lekarska, Lavandula officinalis, Common Lavender, Lavande commune, Echter Lavendel,
    Lebiodka pospolita, Origanum vulgare, Wild Marjoran, Origan, Dost,
    Len zwyczajny, Linum usitatissimum, Common flax, Lin usuel, Lein,
    Lubczyk ogrodowy, Levisticum officinale, Lovage, Livčche officinale, Garten-Liebstöckel,
    Lulek czarny, Hyoscyamus niger, Black Henbane, Jasquiame noire, Schwarzes Bilsenkraut,
    Łopian większy, Arctium lappa, Great Burdock, Bardane commune, Grosse Klette,
    Macierzanka piaskowa, Thymus serpyllum, Wild Thyme, Thym serpolet, Feld Thymian,
    Majeranek ogrodowy, Majorana hortensis, Marjoram, Marjolaine, Majoran,
    Marzanka wonna, Asperula odorata, Sweet Woodruff, Asperule odorante, Waldmeister,
    Marzanna barwierska, Rubia tinctorum, Dyer's Madder, Garance, Färberröte,
    Mącznica lekarska, Arctostaphylos uva ursi, Common Bearberry, Busserole officinal, Bärentraube,
    Melisa lekarska, Melissa officinalis, Balm, Melisse officinale, Zitronen-Melisse,
    Męczennica cielista, Passiflora incarnata, Passion-Flower, Passiflore purpurine, Passionsblume,
    Miłek wiosenny, Adonis vernalis, Pheasant-eye, Adonide de printemps, Frühlingsteufelsauge,
    Mniszek pospolity, Taraxacum officinale, Dandelion, Pissenlit, Löwenzahn,
    Morszczyn pęcherzykowaty, Fucus vesiculosus, Bladder Wrack, Varec vesiculeux, Blasentang,
    Mydlnica lekarska, Saponaria officinalis, Soapwort, Saponaire savoničre, Seifenkraut,
    Nagietek lekarski, Calendula officinalis, Marigold, Souci officinal, Ringelblume,
    Naparstnica purpurowa, Digitalis purpurea, Purple Foxglove, Digitale pourpré, Roter Fingerhut,
    Naparstnica wełnista, Digitalis lanata, Grecian Foxglove, Digitale laineuse, Wolliger Fingerhut,
    Nostrzyk żółty, Melilotus officinalis, Common Melilot, Melilot officinal, Echter Steinklee,
    Ogórecznik lekarski, Borago officinalis, Borage, Bourrache officinale, Boretsch,
    Ostropest plamisty, Silybum marianum, Lady's Milk, Chardon-Marie, Mariendistel,
    Ostrożeń warzywny, Cirsium oleraceum, Cabbage Thistle, Cirse maraîcher, Kohldistel,
    Perz właściwy, Agropyron repens, Couchgrass, Petit chiendent, Gemeine Quecke,
    Pierwiosnek lekarski, Primula veris, Cowslip, Primevčre officinale, Schlüsselblume,
    Podbiał pospolity, Tussilago farfara, Colfsfoot, Tussilage pas-d'ane, Gemeiner Huflattich,
    Pokrzyk wilcza jagoda, Atropa belladonna, Belladonna, Belladone, Tollkirsche,
    Pokrzywa zwyczajna, Urtica dioica, Great Nettle, Grande Ortie, Grosse Brennessel,
    Poziewnik szorstki, Galeopsis tetrahit, Hemp-Nettle, Chanvre sauvage, Gemeiner Hohlzahn,
    Prawoślaz lekarski, Althaea officinalis, Marsh Mallow, Guimauve officinale, Echter Eibisch,
    Prawoślaz ogrodowy odmiana czarna, Althaea rosea var. nigra, Hollyhock, Mauve noire, Stockrose,
    Przelot pospolity, Anthyllis vulneraria, Woundwort, Anthyllide vulneraire, Wundklee,
    Przestęp biały, Bryonia alba, White Bryony, Bryone blanche, Weisse Zaunrübe,
    Przęśl dwukłosowa, Ephedra sinica, Ephedra, Ephedra ŕ doubles épis, Meerträubchen,
    Przywrotnik pospolity, Alchemilla silvestris, Common Lady´s Mantle, Alchemille vulgaire, Frauenmantel,
    Rdest ostrogorzki, Polygonum hydropiper, Water-Pepper, Poivre d'eau, Wasserpfeffer,
    Robinia akacjowa, Robinia pseudacacia, Black Locust, Acacia commun, Gemeine Robinie,
    Rozmaryn lekarski, Rosmarinus officinalis, Rosemary, Rosmarin officinal, Rosmarin,
    Rumian szlachetny, Anthemis nobilis, Roman Camomile, Camomille romaine, Römische Kamille,
    Rumianek pospolity, Matricaria chamomilla, Wild Chamomile, Camomille commune, Echte Kamille,
    Ruta zwyczajna, Ruta graveolens, Common Rue, Rue fétide, Wein-Raute,
    Rutwica lekarska, Galega officinalis, Goats Rue, Galega officinal, Geissraute,
    Rzepik pospolity, Agrimonia eupatoria, Agrimony, Aigremoine commune, Kleiner Odermennig,
    Rzewień dłoniasty, Rheum palmatum, Chinese Rhubarb, Rhubarbe de Chine, Rhubarber,
    Senes wąskolistny, Cassia angustifolia, Senna, Séné, Senna,
    Serdecznik pospolity, Leonurus cardiaca, Motherwort, Agripaume cardiaque, Echtes Herzgespann,
    Skrzyp polny, Equisetum arvense, Field Horsetail, Pręle des champs, Ackerschachtelhalm,
    Stokrotka pospolita, Bellis perennis, Daisy, Paquerette vivace, Tausendschön,
    Stroiczka rozdęta (Lobelia), Lobelia inflata, Indian tobacco, Lobelie inflée, Aufgeblasene Lobelie,
    Szakłak pospolity, Rhamnus cathartica, Buckthorn, Neprun purgatif, Kreuzdorn,
    Szałwia lekarska, Salvia officinalis, Sage, Sauge officinale, Salbei,
    Szanta zwyczajna, Marrubium vulgare, White Horehound, Marrube commun, Gemeiner Andorn,
    Szczaw lancetowaty, Rumex hydrolapathum, Patience Dock, Patience, Flussampfer,
    Ślaz dziki, Malva silvestris, Common Mallow, Mauve sauvage, Wilde Malve,
    Tasznik pospolity, Capsella Bursa Pastoris, Capsell, Bourse ŕ pasteur, Gemeines Hirtentäschel,
    Tatarak zwyczajny, Acorus calamus, Calamus, Acore vrai, Kalmus,
    Tymianek pospolity, Thymus vulgaris, Garden Thyme, Thym commun, Echter Thymian,
    Wilżyna ciernista, Ononis spinosa, Restharrow, Bugrane commune, Dornige Hauhechel,
    Wrotycz pospolity, Tanacetum vulgare, Tansy, Tanaisie vulgaire, Rainfarn,
    Złocień dalmatyński, Chrysanthemum cinerariaefolium, Dalmatian Pyrethrum, Pyrethre de Dalmatie, Dalmatische Insektenblüme,
    Żarnowiec miotlasty, Sarothamnus scoparius, Broom, Genęt ŕ balais, Besenginster,
    Żywokost lekarski, Symphytum officinale, Comfrey, Consoude officinale, Beinwell,






    Składniki mineralne



    Organizm królika potrzebuje niewielkiej ilości około 20 różnych soli mineralnych. Pełnią one rolę regulatorów procesów życiowych, a także są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesów chemicznych zachodzących w organizmie. Ponadto pełnią one funkcję budulcową.



    Wapń

    Jest on szczególnie ważny w okresie wzrostu, ponieważ bierze udział w tworzeniu mocnych zębów i kości. Jest również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania komórek, krzepnięcia krwi oraz utrzymania napięcia błon komórkowych. Odgrywa on także ważną rolę w utrzymaniu prawidłowej funkcji mięśnia sercowego i innych mięśni. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowym, natomiast magnez reguluje przemianę wapnia w komórkach. Jednak przedawkowanie wapniu może spowodować zaparcia i zwiększenie ryzyka infekcji dróg moczowych.

    Jego źródłem m.in. jest:
    szpinak, buraki , zielone warzywa.


    Chrom

    Chrom zwiększa działanie insuliny, co pomaga w prawidłowym utrzymaniu glukozy we krwi. Wpływa również na zmniejszenie cholesterolu we krwi oraz na przyrost masy mięśniowej. Także może zmniejszyć ryzyko miażdżycy.

    Jego źródłem m.in. jest:
    brokuły, winogrona, szparaga, ryż, w produktach z pełnego ziarna, rodzynkach.


    Miedź

    Ułatwia wprowadzenie żelaza do hemoglobiny. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, obronnego i krwionośnego, a także w utrzymaniu odpowiedniej struktury kości. Także w miedź w połączeniu z innymi lekami przeciwzapalnymi może łagodzić objawy artretyzmu.

    Jego źródłem m.in. jest:
    szparaga,szpinaku, nasina słonecznika, nasiona sezamu, produktach z pełnego ziarna, daktylach


    Fluor

    Zapobiega próchnicy zębów oraz wzmacnia kości, bierze udział w budowie mięśni, skóry, włosów, tkanki łącznej i wiązadeł.
    Jego źródłem m.in. jest:
    szpinak, orzechy włoskie.

    Jod

    Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niedobór tego składnika może spowodować niedoczynność tarczycy, spowolnienie umysłu, nadmierną ospałość, przyrost masy ciała oraz brak energii życiowe.



    Żelazo

    Jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, erytrocytów, mioglobiny. Jego niedobór cechuje zmęczeni, uczucie zimna i obniżona odporność organizmu. Nadmiar żelaza może być tak samo niebezpieczny jak jego niedobór. Nadmiar tego składnika może doprowadzić do choroby wieńcowej serca oraz do niedokrwistości.

    Jego źródłem m.in. jest:
    suszone owoce, zielone warzywa liściaste i fasola.


    Mangan

    Bierze udział w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Także w zapobieganiu chorób nowotworowych oraz układu krążenia.

    Jego źródłem m.in. jest:
    Groszek, orzechy, zielone warzywa liściaste, ziarna zbóż, buraki.


    Magnez

    Jest niezbędny do metabolizmu wapnia, fosforu, potasu i witaminy C. Bierze udział w syntezie białka, uwalnianiu energii zamagazynowanej w mięśniach oraz w regulacji temperatury ciała. Jest niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni. Niedobór tego składnika wiąże się z nadciśnieniem tętniczym krwi, arytmią i zawałem serca. Natomiast nadmiar magnezu powoduje biegunkę i zaburza równowagę składników mineralnych.

    Jego źródłem m.in. jest:
    Otręby pszenne, zboża, zielone warzywa liściaste, fasola, banany, morele, figi


    Fosfor

    Jest niezbędny do tworzenia zdrowych zębów, kości oraz w procesie uwalniania energii z pożywienia.


    Potas

    Utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni. Niedobór potasu prowadzi do nadciśnienia tętniczego krwi oraz do arytmii serca. Natomiast nadmiar tego pierwiastka jest szkodliwy przy chorobach nerek, ponieważ potas jest wydalany przez nerki.



    Selen

    Odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych w organizmie. Zapobiega starzeniu się tkanek, chroni przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Także bierze udział w odtruwaniu organizmu z metali ciężkich, takich jak rtęć, kadm i arsen, oraz innych silnych substancji rakotwórczych.

    Jego źródłem m.in. jest:
    brokuły, otręby pszenne, kiełki pszenicy, w produktach z pełnego ziarna.


    Cynk

    Jest niezbędny w procesie gojenia się ran. Przywraca uczucie smaku i węchu. Zapewnia także prawidłową czynność prostaty oraz narządów rozrodczych. Również jest bardzo dobry w walce z przeziębieniem.

    Jego źródłem m.in. jest:
    fasola, kiełki pszenicy i pestki dyni.




    Witaminy

    Witaminy są bardzo potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu królika. Bez witamin organizm nie mógłby trawić innych składników pożywienia, zwalczać infekcji oraz tworzyć nowych komórek.

    Witaminy dzielimy zwykle na dwie grupy:

    - W i t a m i n y r o z p u s z c z a l n e w t ł u s z c z a c h ~ do tej grupy należą witamina A, D, E i K i jak sama nazwa wskazuje są one rozpuszczalne w tłuszczach. Oznacza to, że do ich wchłaniania z przewodu pokarmowego niezbędna jest obecność tłuszczu. Magazynowane są w różnych narządach m.in. w wątrobie.

    - W i t a m i n y r o z p u s z c z a l n e w w o d z i e.
    Ilość witamin podaje się w miligramach (mg), mikrogramach (mcg) oraz w międzynarodowych jednostkach (IU).





    Witamina A

    Witamina A inaczej retinol jest niezbędna do utrzymania zdrowej skóry i śluzówki. Łącząc się z białkiem tworzy barwnik światłoczuły, substancję, która umożliwia widzenie w ciemności. Także jest skuteczna w leczeniu chorób układu oddechowego.

    Źródło:
    ciemnozielone warzywa liściaste, morele, brokuly, liście gorczycy, marchewka, mango, brzoskwinie, szpinak, dybia i brukselka.
    Korzyści:
    - pomaga w walce z nowotworami
    - zmniejsza ryzyko raka żołądka, jelita grubego, odbytnicy, pęcherzyka moczowego, sutka, szyjki macicy i płuc.
    - Zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
    - Pomaga w leczeniu wielu chorób oczu np. katarakty
    - Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry



    Witamina B1

    Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w przemianach glukozy, cukru wykorzystywanego przede wszystkim przez mózg i układ nerwowy.
    - niedobór tej witaminy może prowadzić do choroby beri-beri, która charakteryzuje się tym, że uszkadza środkowy i obwodowy układ nerwowy oraz zaburza ich czynność. Powoduje także utratę uczucia w całych nogach oraz do paraliżu mięśni oczu, a także anemię, nerwowość, łatwe przemęczenie się, złe samopoczucie, kłopoty z koncentracją uwagi.
    Źródło
    nie łuskany ryż, nasiona słonecznika, kukurydza, melon, kiełki i zarodki pszenicy, kasza gryczana, rodzynki, koperek.
    Korzyści
    - występuje mniejsze ryzyko powstania katarakty
    - pomaga utrzymać sprawność fizyczną i psychiczną



    Witamina B2 (ryboflawina)

    Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Pomaga uwalniać energię z białka, węglowodanów i tłuszczów zawartych w pożywieniu. Także eliminuje z organizmu trujące substancje chemiczne zawarte w alkoholu oraz w tytoniu, które sprzyjają powstawaniu raka przełyku.
    Źródło
    warzywa zielonolistne (brokuły, rzepa, szparagi i szpinak), produkty zbożowe.



    Witamina B3 (niacyna)

    Inna jej nazwa to nikotynamid lub kwas nikotynowy (witamina PP). Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowego wykorzystania energii z pożywienia oraz do rozwoju tkanek i komórek
    - niedobór niacyny powoduje zapalenie skóry.
    Źródło
    kiełki pszenicy, awokado, daktyle i figi.



    Witamina B6 (pirodyksyna)

    Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest niezbędna do produkcji przeciwciał i krwinek czerwonych. Jest wydalana z moczem po 8 godzina od chwili przyjęcia.
    - nadmiar pirydoksyny może spowodować poważne zaburzenia neurologiczne
    - niedobór może spowodować depresję, zatrzymanie wody w organizmie, choroby skóry oraz nerwowość
    Źródło
    płatki owsiane, kapusta, kiełki pszenicy, ryż, owoce ( jabłka, maliny), orzechy, kasza gryczana.
    Korzyści
    - chroni przed chorobą wieńcową serca
    - zwiększa odporność organizmu



    Witamina B12 ( kobalamina)

    Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Może być magazynowana organizmie, a jej zapasy wystarczają na kilka lat. Bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, metabolizmie białka i tłuszczów oraz utrzymuje sprawność układu nerwowego ( poprawia koncentrację)
    - niedobór powoduje niedokrwistość złośliwą oraz prowadzi do anemii i uszkodzenia układu nerwowego. Także prowadzi do ogólnego osłabienia, zmęczenia i kłopotów z żołądkiem.
    Źródło
    produkty zbożowe.
    Korzyści
    - może zapobiegać rozwojowi raka płuc.



    Biotyna

    Inaczej zwana koenzymem R lub witaminą H. Należy do witamin z grupy B. Jest rozpuszczalna w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowej przemiany tłuszczów i białka oraz do wchłaniania kwasu askorbinowego.
    - niedobór prowadzi do powstania egzemy, stanów zapalnych skóry oraz do wypadania włosów.
    Źródło
    Owoce, orzech, kalafior, łuskany ryż.
    Korzyści
    - wzmacnia pazurki



    Witamina C ( kwas askorbinowy)

    Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie. Jest niezbędna do tworzenia kolagenu. Także jest potrzebna w procesie wzrostu i rozwoju nowych komórek i tkanek.
    - niedobór może powodować kruchość naczyń i skłonność do wylewów, a także może spowodować szkorbut. Może też spowodować raka jamy ustnej, przełyku, żołądka i sutka. Także obniża odporność organizmu, powoduje krwawienie dziąseł oraz utrudnia gojenie się ran.
    - Nadmiar może wywołać biegunkę i zwiększyć wydalanie moczu.
    Źródło
    Papryka czerwona, owoce cytrusowe, ananas, czarne i czerwone porzeczki, truskawki, szparagi, brukselka, arbuz, mango, papaja, kiwi, kantalup, żurawiny, witaminizowany sok jabłkowy, brokuły, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, jagody, owoce róż, natka pietruszki, koperek.
    Korzyści
    - przyspiesza gojenie się ran, oparzeń i krwawiących dziąseł
    - zapobiega w powstawaniu raka płuc, szyjki macicy i pęcherzyka moczowego



    Witamina D

    Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest niezbędna do utrzymywania prawidłowej struktury zębów i kości. Inna jej nazwa to kalcyferol, wiosterol, egosterol.
    - niedobór powoduje krzywicę, osteomalację ( zmiękczenie kości), osteoporozę (zesztywnienie kości) oraz próchnicę zębów
    - nadmiar tej witaminy może być toksyczny dla naszego organizmu



    Witamina E (tokoferol)

    Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania neuronów. Także chroni lipidy przed uszkodzeniem oksydatywnym.
    Źródło
    Kiełki pszenicy, migdały, orzechy, awokado.
    Korzyści
    - hamuje proces starzenia się
    - pomaga w łagodzeniu bólu i sztywności wywołanych przez artretyzm
    - zapobiega rozwojowi raka
    - chroni przed zawałem serca
    - wzmacnia odporność organizmu



    Witamina K

    Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Inna jej nazwa to menadion. Występuje w dwóch formach: jako witamina K1, znajdująca się w warzywach zielonolistnych i jako witamina K2. Witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi oraz pomaga we wchłanianiu krwi.
    Źródło
    Brokuły, lucerna.






    Cukry

    Są głównych źródłem energii dla organizmu. Gdy cukrów będzie więcej to wówczas nadmiar cukru zostanie bardzo łatwo zamieniony w tłuszcz i przeniesiony do tkanki tłuszczowej, która ma nie ograniczone możliwości gromadzenia go. Cukry możemy podzielić na ;

    - glukozę ,która występuje w owocach, warzywach, sokach owocowych
    - skrobię, która występuję w ziemniakach, kaszach i roślinach strączkowych
    - celulozę, która występuje powszechnie w roślinach. Nie ma ona jednak żadnej wartości odżywczej oraz energetycznej.





    Białka

    Pełnią one rolę budulcową :
    - białka roślinne które są pozbawione jednego lub kilku niezbędnych aminokwasów bez których organizm królika nie móglby funkcjonować prawidłowo

    Białko roślinne zjedzone zostanie tylko częściowo zużyte do budowy komórek. Znaczna jego część zostanie przetworzona na glukozę lub kwasy tłuszczowe, czyli na materiał energetyczny, albo odłożona jako tłuszcz w tkance tłuszczowej.


    Królik posiada w swoim jelicie ślepym bakterie i pierwotniaki one rozkładają nie strawione przez królika włókna roślinne (zdrewniałe części roślin. ) Enzymy saprofitycznych przyjaznych bakterii i pierwotniaków są one bardzo cenne dla organizmu, rozcinają bowiem długie łańcuchy roślinnych włókien i budują z nich białko własnych komórek. Produkują też witaminy z grupy B, a obumierając stają się źródłem białka dla królika. Część tych witamin i białek zostaje wchłonięta już w jelicie ślepym i okrężnicy, reszta pozostaje w tzw. kale białym czyli kale nocnym. Kał nocny zawiera duże ilości witamin, kwasu nikotynowego, ryboflaminy, kwasu pantotenowego oraz witaminy B12.

    Jeżeli żywisz swego królika gotowymi pokarmami takimi jak granulat lub mieszanki ziarna to producent takiego pokarmu dba o właściwy jego skład, sam zwróć tylko uwagę na uzupełnienie tego pokarmu właściwymi owocami, zieleniną oraz ziołami, wszystko to nalezy podawać w rozsądnej ilości. Nie zawsze ilości opisane na opakowań gotowych produktów są według mnie podane prawidłowo, lepiej podać mniej niż za dużo.

    "Żywność jako lekarstwo" Earl Mindell
    "Natura siłą z apteki Pana Boga" Werner Meidinger
    "Wielka księga ziół" Bremnes Lesley

    Powrót