Poradnik wędkarza ABC - atlas ryb | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Atlas rybRegulamin amatorskiego połowu ryb rok 2016
Amur biały (Ctenopharyngodon) to duża słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Ctenopharyngodon idella. Jego pierwotny zasięg jest trudny do ustalenia. Hodowany od X wieku. Ze względu na zalety użytkowe aklimatyzowany w wielu krajach – w Europie od 1950 roku. Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała. Ciało wydłużone, nieznacznie bocznie spłaszczone, walcowate, z szeroką głową. Brzuch lekko zaokrąglony. Pysk tępy, zagłębiony między otworami nosowymi. Otwór gębowy w położeniu końcowym. Dwa szeregi zębów gardłowych, zęby na brzegach skośnie ścięte, bocznie ścieśnione i piłkowato pofałdowane. Na pokrywach skrzelowych wyraźne promieniste rowki. Łuski duże, 40–42 w linii bocznej. Młode osobniki żywią się zooplanktonem. Przy długości 6-10 cm zaczyna się odżywiać głównie roślinnością wodną. W tym czasie jego przewód pokarmowy wydłuża się do około 2-2,5 raza długości ciała. Amur biały żyje około 15 lat. W sprzyjających warunkach rośnie bardzo szybko. Dojrzewa w 6–7 roku życia, w rzece Jangcy już w 4-5 roku. W Malezji dojrzewa już w wieku 14 miesięcy. Tarło odbywa się od IV przez całe lato w strefie prądowej dużych rzek nad żwirowym dnem przy temperaturze 20–23 °C. Ikra składana w otwartej toni wodnej spływa z prądem rzeki. Jaja amura białego mają średnicę ok. 1,1 mm. Od 2 do 3 godzin po złożeniu jaja pęcznieją, powiększając swoją objętość 40–50 razy. Inkubacja przy temperaturze 27-29 °C trwa 32-40 godzin. Narybek przebywa w spokojnej wodzie przybrzeżnej, w starorzeczach itp. Żyje w nizinnych rzekach oraz jeziorach w stadach liczących kilka - kilkanaście osobników. Zimuje gromadnie w pobliżu dna. Brak okresu i wymiaru ochronnego. Po raz pierwszy złowiono tę rybę na pęczak. Potem okazało się, że doskonale bierze również na ziemniaki, pomidory, rzodkiewki, surową marchewkę, zieloną sałatę, czereśnie, truskawki, a zwłaszcza na śliwki z kompotu. W Polsce najliczniej występuje w zbiornikach zasilanych podgrzaną wodą z elektrowni. Wędkarze wpuścili go także do rzek w całym kraju. Można go więc spotkać i w Wiśle, i w Bugu, i w Odrze. Niestety w naszych wodach amur nie rozmnaża się w naturalny sposób. Materiał zarybieniowy uzyskuje się przez sztuczne tarło. Boleń (Aspius aspius) - ryba z rodziny karpiowatych. Boleń bywa również
nazywany rapem lub rapą. Są jeszcze inne nazwy : bielec, fat, bolonek, fatynka lub bolonek. Długie, wyciągnięte, bocznie nieco spłaszczone ciało. Głowa spiczasta, oczy małe. Szeroki, końcowo położony otwór gębowy. Nieco wysunięta szczęka dolna ma na końcu garbikowate zgrubienie, chowające się we wgłębieniu szczęki górnej. Łuski małe, 64-76 wzdłuż linii bocznej. W płetwie grzbietowej 10-11 promieni, w odbytowej 15-18. Krawędź płetwy odbytowej sierpowato wcięta. Zęby gardłowe dwurzędowe. Ubarwienie grzbietu oliwkowozielone z niebieskawym połyskiem. Boki jaśniejsze, żółto lśniące. Strona brzuszna srebrzyście biała. Płetwy piersiowe, brzuszne oraz odbytowa są czerwonawe. Odżywianie w okresie młodzieńczym – wrotki, skorupiaki i larwy owadów. Po osiągnięciu długości około 9 cm zaczyna odżywiać się rybami. Są to prawie przede wszystkim ukleje a także płocie oraz okonie, karasie i cierniki. W wieku starszym może atakować żaby, ptaki wodne i małe ssaki (gryzonie). Jedyny typowo drapieżny przedstawiciel rodziny karpiowatych. Często jego polowanie daje się zaobserwować na nizinnych rzekach w postaci mocnych, widowiskowych uderzeń ogona o powierzchnię wody. Boleń jest rybą nurtu – występuje w wielkich oraz średnich rzekach nizinnych, choć często można go spotkać również w niewielkich dopływach większych rzek. Żyje również w wielu zbiornikach zaporowych oraz jeziorach, które mają połączenie z wodami płynącymi. Co jakiś czas pojawiają się informacje o złowieniu pojedynczych przedstawicieli tego gatunku w przybrzeżnej strefie Bałtyku, jednak należy traktować te zdarzenia jako incydentalne – rapa jest rybą słodkowodną, niechętnie przebywającą w wodzie o niskim nawet zasoleniu. Boleń najliczniej występuje w Europie Środkowej na wschód od Renu i na północ od Dunaju, aż po Ural i morze Kaspijskie. Można go również spotkać w rzekach południowej Szwecji oraz Norwegii, jednak tam jego liczebność jest mniejsza niż w rzekach Europy Środkowej. W rzekach, boleń zamieszkuje rejony krain brzany i leszcza. Szukając miejsca jego przebywania, z reguły można kierować się wzrokiem, a nawet słuchem. Atakująca drobnicę rapa robi w wodzie bardzo dużo zamieszania, głośno chlapiąc i powodując rozbryzgi wody – często tuż pod nogami wędkarza. Ulubionymi stanowiskami boleni są miejsca, gdzie łączy się główny nurt ze stojącą wodą. Będą to okolice rzecznych ostróg (główek) – ich napływ oraz okolice warkocza na stronie zapływowej, filarów mostów, zatopionych drzew oraz umocnień brzegowych („opaski”). Wiele boleni przebywa też w okolicach ujść mniejszych rzek oraz śródrzecznych przykos. Właśnie na przykosach możemy spodziewać się obecności największych rap. Szukając rzecznych boleni warto przyjąć zasadę, że każde zaburzenie nurtu – jego zwolnienie, zmiana kierunku lub załamania, jest potencjalnym miejscem, gdzie boleń prędzej czy później się pojawi. Boleń przebywający w wodzie stojącej jest trudny do zlokalizowania. Tak jak na rzekach, tak i tu jego ataki są widowiskowe, jednak miejsce gdzie uderzy – trudne do przewidzenia. Czasem jest to płycizna tuż przy trzcinach czy grążelach, a innym razem głęboka toń z dala od brzegu. Długość 50-75 cm, maksymalnie 120 cm (ciężar do 12 kg). Boleń wymiar ochronny : do 40 cm. Okres ochronny : od 1 stycznia do 30 kwietnia Brzana (Barbus barbus) - gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych. Jest to ryba szeroko rozpowszechniona. Ciało długie, niskie i walcowate. Otwór gębowy dolny wysuwany zaopatrzony w dwie pary wąsików. oczy skierowane nieco ku górze. Płetwa ogonowa głęboko wcięta. Ostatni promień płetwy grzbietowej jest twardy i gruby, na tylnej krawędzi ząbkowany. Grzbiet oliwkowozielony lub ciemnoszary, boki jaśniejsze, brzuch biały. Płetwy grzbietowa i ogonowa szare z ciemniejszym obrzeżeniem, pozostałe płetwy czerwonawe. Osiąga przeciętnie około 60 cm, maksymalnie 120 cm długości i 12 kg wagi. Brzana osiąga dojrzałość płciową w czwartym roku życia, a tarło odbywa się od maja do lipca.
Brzana spławia się w bardzo specyficzny sposób wydając dźwięk podobny do syku lub świstu. Ten odgłos często pozwala namierzyć wędkarzom ryby na łowisku. Rekord Polski wynosi 85 cm (2003). Głównym pokarmem są larwy owadów wodnych (muchówki, chruściki, widelnice, jętki) oraz kiełże, mięczaki i skąposzczety, rzadziej małe ryby.
Warto wiedzieć : Brzana nie należy do ryb pierwszej jakości, jak najbardziej nadaje się do konsumpcji. W czasie tarła jej ikra jest trująca, odradza się spożywanie brzany w tym okresie.
Brzana wymiar ochronny do 40 cm. Okres ochronny : brzany przypada od 1 stycznia do 30 czerwca.
Dla ochrony tego gatunku ograniczono również wielkość jednorazowych połowów. Nie wolno łowić więcej niż 4 brzany w ciągu doby. Certa (Vimba vimba) - ryba anadromiczna z rodziny karpiowatych. Długość do 50 cm
(zazwyczaj 30-40 cm). Ciało wydłużone, mocno bocznie spłaszczone, na brzuchu pozbawiony łusek kil, na grzbiecie przed płetwą grzbietową
również pozbawiony łusek rowek. Otwór gębowy miękki o grubych wargach, brzuszny położony w dolnej części wystającego pyska. Płetwa ogonowa głęboko wcięta. Grzbiet szarawoniebieski, boki srebrzyste, brzuch biały, tęczówka szarobrązowa. W okresie tarła grzbiet i boki stają się prawie czarne, a spód ciała pomarańczowy lub żółty. Żywi się zooplanktonem, larwami ochotkowatych, małżoraczkami, gąbkami, ślimakami, małżami, racicznicami, ikrą oraz glonami. W czasie wędrówek tarłowych żeruje bardzo słabo. Wymiar ochronny: 30 cm. Okres ochronny: Głowacica, rodzina łososiowate (salmonidae) należy do najsilniejszych i największych śródlądowych ryb łososiowatych, posiada silne szczęki i dobrze wykształcone zęby. Ciało o zielonomiedzianym kolorze z połyskiem o okrągłym przekroju, u starszych głowacic znacznie ciemniejsze niż u osobników młodszych. W okresie tarła boki samców przybierają odcień różowy a brzuch czernieje. Szybko rośnie dochodząc do ciężaru 20kg o rozmiarach 80-100 cm. W sprzyjających warunkach dorasta do 150cm i może ważyć ponad 50 kg. Ulubionym środowiskiem głowacicy są rzeki dobrze natlenione, szybko płynące o kamienistym lub żwirowym dnie. W Polsce występuje w Czarnej Orawie dopływie Wagu oraz Dunajcu . Od dłuższego czasu zarybiane są również rzeki takie jak: Poprad, San, Raba, Skawa, Soła, Nysa Kłodzka, Noteć, Bóbr i Gwda. Płoć, płotka (Rutilus rutilus) - ryba z rodziny karpiowatych. Ciało krótkie, wysoko wygrzbiecone, bocznie ściśnięte, w wodach ubogich w pokarm bardziej
wysmukłe. Głowa krótka, szczęka górna nieco wysunięta przed mały, końcowo położony otwór gębowy. Płetwy piersiowe najdłuższymi promieniami sięgają nasad płetw brzusznych. Grzbiet ciemnobrązowy lub szaroczarny z niebieskawym lub zielonkawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, brzuch biały. Płetwa grzbietowa i ogonowa są szare z czerwonawym odcieniem, inne płetwy czerwonawe. Tęczówka oka czerwona. Występowanie: płoć występuje w stawach, wyrobiskach, jeziorach, zb. zaporowych, rzekach średnio nizinnych oraz wielko nizinnych. Morfologia: płoć ma ciało mniej lub bardziej wygrzbiecone i ścieśnione w płaszczyznach bocznych. Brzuch jest lekko zaokrąglony na odcinku pomiędzy płetwami brzusznymi, a płetwą odbytową. Najbardziej charakterystycznym znakiem jeśli chodzi o płoć są czerwonawe oczy. Płoć ma wąski pysk, ustawiony prawie w poziomie. Ubarwienie jeśli chodzi o płoć od ciemnozielonego do zielononiebieskiego (grzbiet), boki są srebrzyste z żółtawym połyskiem, z kolei płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa - czerwonawe.
Żerowanie: płoć żywi się zarówno pokarmem roślinnym, głównie planktonem, jak i zwierzęcym, drobnym zwierzętami wodnymi, np. chruścikami znalezionymi wśród wodnej roślinności, ślimakami, a także małżami. Rozmnażanie: płocie ryby- samice osiągają dojrzałość płciową w 3-4 roku życia, samce o rok wcześniej. Tarło trwa od kwietnia do maja, samica składa wówczas 4000 40 000 jaj w płyciznach porośniętych roślinnością wodną. Ikra płoć składana jest na na różnym podłożu, najczęściej są to podwodne rośliny, stare liście i łodygi trzcin, czasami kamienie. Wylęg młodego narybku następuje po 12 dniach, natomiast po około 20 dniach wylęg napełnia pęcherz pławny i rozpoczyna normalne życie. Ciało pokrywa się łuską przy długości około 5 cm. Płoć rośnie bardzo wolno, długość 22 cm zyskuje dopiero w wieku 10 lat. Okres połowu : Płocie poławia się głównie w lato. Pora dnia to wieczór i ranek, choć zdarza się, że żeruje w środku dnia. Łowi się ją również z pod lodu. Jeden z najlepszych okresów przypada na przełom mają i czerwca gdy w tym czasie sporo jest zatopionej roślinności przybrzeżnej, a stan wód jest jeszcze podwyższony i właśnie wtedy nawet te największe płocie wyruszają w takie obszary za poszukiwaniem pokarmu. Drugi doskonały okres przypada na koniec lata i wczesną jesień. Na co łowimy: Wszelkie drobne przynęty zwierzęce, zwłaszcza ochotki; ziarna, zwłaszcza konopie, pszenica, pęczak, oraz inne przynęty roślinne również sztuczne muszki. Osobiście jednak preferuje białe robaczki mało z nimi roboty i są bardzo czyste i oczywiście są skuteczne.
Zanęta Dużą płoć trzeba zanęcić, aby zwiększyć sobie szanse na sukces. Dobrą zanętą są rozgniecione gotowane ziemniaki z kaszą jęczmienną i tartą bułką. Warto dodać też substancję zapachową. Płoć lubi zapach anyżu. Przynęta :
Najlepszą przynętą są białe i czerwone robaki. Duża płoć nie pogardzi przynętami roślinnymi jak kukurydza, gotowany ziemniak, pszenica czy pęczak oraz wszelkie ciasta. Płoć okres ochronny: nie ma. Płoć wymiar ochronny: nie ma. Płoć dobowy limit połowu: 5 kg. Leszcz (Abramis brama) - ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Leszcz jest gatunkiem bytującym w głębokich słodkich wodach stojących, zasobnych w osady mułowe, o czym świadczy jego kształt ciała (wydatny brzuch i grzbiet, co dowodzi dużej zwrotności ryby w płaszczyznach pionowych) i ryjkowaty pyszczek (leszcz żywi się pokarmem zalegającym w mule. Dzięki właściwościom swojego aparatu gębowego jest w stanie zasysać muł, a następnie wypluwać go i wyszukiwać cząstki pokarmu). Żyje w stadach: gromadnie odbywa tarło, zespołowo żeruje, a zimuje w wielkich zgromadzeniach. Stada rzeczne nie są jednak tak liczne jak te jeziorne. Ryba jest gatunkiem ciepłolubnym; ma wysokie wymagania cieplne w czasie rozrodu. Temperatura tarła wynosi 13-18 °C, wylęg zdrowych larw odbywa się w temp. 19-22 °C. Optymalna temperatura żeru to 17-23 °C. W
przeciętnie ciepłym roku sezon leszczowy w rzece zaczyna się po tarle, trwa od czerwca do początku września. Kulminacja przypada w lipcu i pierwszej połowie sierpnia. Osiąga przeciętnie 3,5-4 kg wagi i do 70 cm długości. Zdarzają się także osobniki 7 kilogramowe.
Przynęta : leszczowe to wszelkie robactwo - białe, czerwone robaki. Dobra także jest kukurydza, parzona pszenica, ciasta. płatki owsiane, makaron, ochotka. Leszcz okres ochronny: nie ma. Leszcz wymiar ochronny: nie ma. Leszcz dobowy limit połowu: nie ma. Krąp (Blicca bjorkna) - ryba z rodziny karpiowatych. Jedyny przedstawiciel rodzaju Blicca, często mylona z leszczem. Różni się jednak od niego mniejszą ilością promieni miękkich w płetwach: grzbietowej i odbytowej oraz mniejszą ilością łusek w linii bocznej. Dorasta przeciętnie do 30 cm (maks. 36 cm) i 0,5 kg wagi (maks. 1 kg). Żywi się bezkręgowcami, larwami owadów i roślinami. Często uważana za szkodnika. Z tego powodu nie posiada ani wymiaru ani okresu ochronnego.
Występowanie: na terenie Polski krąp jest bardzo rozpowszechniony, zarówno w rzekach jak i jeziorach nizinnych, zbiornikach zaporowych, rzekach średnich nizinnych, rzekach wielkich nizinnych, gdzie przebywa głównie przy dnie. Morfologia: krąpie ryby zewnętrznie bardzo przypomina młodego leszcza - ciało bardzo mocno bocznie ścieśnione, wysokie w stosunku do długości. Pysk jest tępy z wysuwaną paszczą skierowaną ukośnie ku dołowi. Grzbiet jest zielonoszary do zielonoczarnego, boki jaśniejsze. Strona brzuszna biaława do czerwonawej, srebrzyście lśniąca. Płetwy ciemnoszare, nasada płetw piersiowych i brzusznych czerwonawa. Żerowanie: krąp żeruje w stadach, wyjadając z dna drobne zwierzęta wodne. Odżywia się zooplanktonem, larwami owadów oraz drobnymi skorupiakami: ośliczkami i kiełżami. Dorosłe krąpie, podobnie jak płocie, chętnie zjadają małże, zwłaszcza racicznice. Rozmnażanie: tarło trwa do maja do czerwca, samica składa ok. 300 000 jaj w płyciznach porośniętych roślinami wodnymi. W tym czasie u samców pojawia się drobna tarłowa wysypka. Ikra składana jest stadnie wśród przybrzeżnej, podwodnej roślinności. Jasnożółta ikra o średnicy 2 mm przykleja się do roślin wodnych. Młode ryby rosną bardzo powoli, jednak w wieku 3 do 5 lat, przy długości 10 - 12 cm, osiągają dojrzałość płciową. Krąp okres ochronny: nie ma. Krąp wymiar ochronny: nie ma. Krąp dobowy limit połowu: nie ma. Karp (Cyprinus carpio) - ryba z rodziny karpiowatych. mocny tułów o płaskiej stronie brzusznej, ubarwienie ciała - żółtobrunatne do ciemnobrunatnego - zależne od odmiany oraz warunków środowiskowych, otwór gębowy końcowy z grubymi wargami i czterema wąsikami – dwa małe, na górnej wardze, i dwa większe, w kącikach pyska, wysuwalne
górne szczęki, płetwa grzbietowa pojedyncza, długa, początek przypada w najwyższym punkcie grzbietu przed nasadą płetwy brzusznej, koniec sięga nasady płetwy odbytowej, płetwa ogonowa nieco zaokrąglona, słabo wcięta, krótka płetwa odbytowa kolor
mięsa: białe mięso (tłusta ryba), czerwone mięso (chuda ryba),brak żołądka. Odżywia się drobnymi zwierzętami wodnymi, owadami i ślimakami. W czasie żeru wydaje odgłosy przypominające mlaskanie. Bardzo ostrożny i płochliwy. Może żyć ponad 20 lat. Ryba bardzo płodna, na 1 kg masy ciała samicy przypada średnio 100–200 tys. ziaren ikry. W wodach polskich nie odbywa naturalnego tarła, z powodu zbyt niskiej temperatury wody. Odmiany hodowlane są wyższe, grubsze i bardziej odporne na choroby.
Kotlina Oświęcimska jest jednym z głównych centrów hodowli karpia w Polsce. Występowanie: w naturalnych warunkach karp przebywa w wodach stojących lub wolno płynących. Sprawdzonymi siedliskami karpia są stawy, jeziora nizinne, zbiorniki zaporowe, stawy i wyrobiska.
Metody połowu: gruntówka, przystawka ze spławikiem i bez, gruntówka z ołowiem przelotowym (sprężyna, koszyczek zanętowy).
Przynęty: ziemniak, kukurydza, groch, pasty, kulki proteinowe, makaron, rosówki, czerwony i biały robak, szyjki rakowe.
Karp okres ochronny: nie ma. Karp wymiar ochronny: do 30 cm (nie dotyczy rzek). Karp dobowy limit połowu: 3 szt. * razem z boleniem, lipieniem, pstrągiem potokowym, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną.
Karaś (Carassius) – rodzaj ryb z rodziny karpiowatych. długość: 20-35 cm (wyjątkowo do 40cm), waga: 2-2,5 kg (wyjątkowo do 5 kg), rozmnażanie: jajorodne, ilość jaj: 150 000-300 000, czas inkubacji: 3-7 dni, dojrzałość płciowa: 2-3 lat (samiec), 3-4 lat (samica), pożywienie: larwy owadów, niewielkie skorupiaki, mięczaki, długość życia: 5-10 lat (w hodowli do 25 lat) Rekordowa długość życia wynosiła 28 lat, zasięg występowania: w rzekach całej Polski i zbiornikach wodnych, z wyjątkiem szybko płynących potoków i zbiorników górskich, siedlisko: płytkie, zarastające roślinnością
zbiorniki wodne, wypłycone części dużych jezior, małe oraz ciepłe jeziora z bogatą roślinnością wodną.Okres połowu :
Najlepszą porą do połowu są miesiące letnie: maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień. Pora dnia to zdecydowanie wczesny ranek.
Zanęta : Wskazane jest nęcenie, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z jeziorem i znacznym rozproszeniem ryby. Warto pamiętać, że na karasia nie należy nęcić obficie. Najlepiej nadają się: czerwone robaki, ochotka, białe robaki, a także kasza, chleb. Nęcenie powinno trwać kilka dni. W czasie łowienia dobrze jest podnęcić od czasu do czasu dla utrzymania ryb w łowisku. Najlepiej wtedy używać bułki tartej z kaszą kukurydzianą i rozdrobnionymi płatkami owsianymi z niewielką ilością białych robaków.
Przynęta : Najlepszymi sprawdzonymi przynętami są białe i czerwone robaki, ciasta, ziemniaki, kukurydza, chleb.
Karaś okres ochronny: nie ma. Karaś wymiar ochronny: nie ma. Karaś dobowy limit połowu: 5 kg. Kleń (Leuciscus cephalus syn. Squalius cephalus) gatunek słodkowodnej ryby
karpiokształtnej z rodziny karpiowatych. Przeciętnie osiąga długość 40-50 cm i 2-3 kg wagi, maksymalnie dorasta do 60cm. Ciało
wrzecionowate, lekko bocznie spłaszczone, pokryte dużymi, czarno obrzeżonymi łuskami. Dzięki temu charakterystycznemu ułuszczeniu łatwo
go odróżnić od jazia i jelca. Szeroki otwór gębowy w położeniu końcowym. Płetwa grzbietowa i ogonowa szarozielone, płetwy brzuszne i odbytowa - czerwone. Płetwa odbytowa zaokrąglona. Grzbiet szaro-brązowy z zielonym odcieniem, boki srebrzyste, brzuch jasny.
Tęczówka szara. Żerowanie: kleń żywi się bezkręgowcami, starsze odżywiają się głównie mniejszymi rybami i innymi drobnymi kręgowcami. Kleń lubi również owoce. Latem kleń nie potrafi się obejść bez pokarmu roślinnego, który stanowi aż połowę objętości jego naturalnego pożywienia. Szczególnie większe klenie wykazują upodobanie do roślin z liśćmi. Lwią część pokarmu zwierzęcego stanowią małe ryby, na które klenie najnormalniej w świecie polują. Kleń staje się rybą drapieżną szczególnie zimą. Rozmnażanie: rozród klenie ryby stymuluje woda płynąca, więc nie opuszczają właściwego koryta rzeki, choć dobrego miejsca potrafią szukać długo i wytrwale. W dużych rzekach kleń wyszukuje przede wszystkim kamienisk na zerwanych główkach, śródnurtowych raf, czyli miejsc, gdzie po męczących czynnościach może się skryć w spokojnej wodzie – w cieniu za kamieniami, w głęboczce za ostrogą. Ciało samca pokrywa wówczas wysypka tarłowa. Narybek kleń wylęga się w ciągu 4 dni przy temperaturze około 15°C. Kleń okres ochronny: nie ma. Kleń wymiar ochronny: 25 cm. Kleń dobowy limit połowu: 10 szt.* łącznie z jaziem. Jaź (Leuciscus idus) - gatunek słodkowodnej ryby karpiokształtnej z rodziny
karpiowatych. Osiąga 40-50(80)cm długości i 2(5)kg wagi. Ciało bocznie spłaszczone, lekko wygrzbiecone, pokryte małymi łuskami. Głowa mała, otwór gębowy w położeniu końcowym. Oczy duże. Grzbiet szaroniebieski lub ciemnozielony, boki srebrzyste, brzuch biały. Płetwy grzbietowa, ogonowa i odbytowa są są szare, pozostałe żółtawe lub czerwonawe. Żerowanie: Jazie ryby polują na owady na powierzchni wody oraz drobne zwierzęta wodne. Pokarmem młodych jazi są głównie plankton zwierzęcy i roślinny, starsze osobniki zjadają robaki, skorupiaki, larwy owadów i małe mięczaki. Rozmnażanie: tarło jazi trwa od kwietnia do maja, samica składa w tym czasie 35 000 – 100 000 jaj w płytkich rejonach rzek o dnie piaszczystym lub kamienistym. W tym okresie u samców występuje wysypka tarłowa. Aby złożyć ikrę, stada dojrzałych do rozrodu osobników udają się w górę rzeki. Tam kleista ikra o średnicy 1,5 mm (40000-115000 sztuk w zależności od wielkości samicy), przyczepia się do kamieni i wodnych roślin. Okres inkubacji trwa od 10 do 20 dni. Dojrzałość płciową młody jaź uzyskuje w wieku 3-4 lat. Jaź okres ochronny: nie ma. Jaź wymiar ochronny: do 25 cm. Jaź dobowy limit połowu: 10 szt. * razem z kleniem - 5kg. Lin (Tinca tinca) - słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Tinca. Ciało lina jest pokryte drobnymi łuskami, mocno osadzonymi w śluzowatej skórze. Płetwy charakterystycznie zaokrąglone. Otwór gębowy poziomy. W kącikach znajduje się po jednym krótkim i miękkim wąsiku. Żyje w niezbyt głębokich, mulistych i obficie porośniętych wodach rzek i jezior. Hodowany w gospodarstwach stawowych. Występuje w całej Europie prócz Islandii, północnej Szkocji, Skandynawii, Dalmacji, Grecji, Krymu. W Azji spotykany na Syberii. Spotykany w wodach słonawych, np. w zlewisku Bałtyku. Hodowlana odmiana, zwana złotym linem jest w naszym klimacie bardzo popularną rybą ozdobną, często spotykaną w przydomowych oczkach wodnych i stawkach. Osiąga długość 70 cm i wagę 6 kg (Węgry, Rumunia). Żywi się drobnymi zwierzętami dennymi. Aktywniejszy nocą. Zimę spędza zagrzebany w mule. Lin jest także nosicielem bakterii jadu kiełbasianego. Tarło rozpoczyna w
połowie czerwca. Samica składa około 300 tys. jaj na 0,5 kg. swej wagi przylepiając je do roślin wodnych. Młode wylęgają się po 3 dniach. Dojrzałość płciową osiągają po 3-4 latach. Lin okres ochronny: nie ma. Lin wymiar ochronny: do 25 cm. Lin dobowy limit połowu: 4 szt. * razem z sieją, węgorzem. Okoń (Perca) – rodzaj drapieżnych ryb słodkowodnych zaliczany do
okoniokształtnych. Północnoamerykański Perca flavescens'' (Mitchill, 1814), azjatycki Perca schrenkii Kessler, 1874, europejski Perca
fluviatilis L., 1758 – jeden z najpospolitszych w Polsce gatunków, występujący w większości zbiorników słodkowodnych oraz w przybrzeżnych wodach Bałtyku. Dorasta do 50 cm długości (średnio 25-30 cm), waga do 3 kg (najczęściej nie przekracza 1 kg). Ma duży pysk, który zdolny jest do dużego rozwarcia. Łuski koloru srebrnego, drobne i głęboko umiejscowione. Ich charakterystyczne ząbkowane krawędzie nadają rybie szorstkość w dotyku. Ma dużą, dwudzielną płetwę grzbietową; przednia jej część, większa, rozpięta jest na ostrych, kolczastych promieniach twardych. Płetwy brzuszne, odbytowa i ogonowa są barwy pomarańczowej, na
brzegach krwistoczerwone. Część grzbietowa mocno wysklepionego ciała jest ciemnoturkusowa. Rozpoczynają się na niej, schodząc w kierunku jaśniejszych boków, charakterystyczne ciemne, poprzeczne pręgi w liczbie 5-9. Okonie żyją w stadach, przy dnie, blisko krzaków, kamieni i innych kryjówek. Największe ławice tworzą małe okonie, większe sztuki pływają
zwykle w mniej liczebnych grupach. Żerowanie: narybek początkowo odżywia się planktonem, później organizmami bezkręgowymi, a w momencie gdy najbardziej żarłoczne osobniki w stadzie młodych okoni, żyjących w trudnych warunkach, osiągają odpowiednie rozmiary (10-15cm), natychmiast zaczynają odżywiać się mniejszymi od siebie rybami. Nie gardzą przy tym przedstawicielami własnego gatunku. Jeżeli w danym zbiorniku występują już cierniki, to wtedy one stanowią główną zdobycz młodych drapieżców. Niektóre okonie, mające dziesięć do dwunastu centymetrów długości, są już prawdziwymi rybami drapieżnymi. Z drugiej jednak strony ciągle jeszcze potrafią zaspokajać głód, ryjąc w mule lub zawzięcie polując na ośliczki. Rozmnażanie: dojrzałość płciową okoń osiąga w trzecim roku życia. W kwietniu i maju, gdy woda osiągnie temperaturę około 6°C, samica składa około trzydziestu tysięcy ziaren ikry, która układa się na podwodnej roślinności w formie charakterystycznych, długich na 2 metry taśm. Ikra okoni składana jest w płytkich i przeważnie silnie zarośniętych miejscach. Podczas upalnych miesięcy letnich, gdy stada okoni osiągają dojrzałość płciową, zaczynają przystępować do tarła. Świeżo wykluty narybek już w pierwszym roku swojego życia może osiągnąć długość 6, a nawet 8 centymetrów. Jeżeli rok po roku następują po sobie upalne lata, to wkrótce liczebność populacji tych ryb staje się tak wielka, że dla wielu z nich zaczyna brakować pożywienia. Cały dostępny pokarm naturalny błyskawicznie znika w milionach pysków wiecznie głodnych garbusów wielkości dłoni. W tym właśnie momencie niektóre okonie zaczynają odczuwać nieodpartą chęć kanibalizmu i przestawiają się na pokarm złożony wyłącznie z osobników własnego gatunku. Z punktu widzenia psychiki człowieka jest to odrażający proceder, jednak matka natura wie co robi. Dzięki kanibalizmowi, rozrośnięta populacja okoni szybko przerzedza się. Równowaga zostaje zachowana. Ze względu na dużą płodność i żarłoczność często jest uważany za szkodnika. Odławiany z uwagi na smaczne mięso. Inne nazwy regionalne: okłoń, garbus (z racji wygrzbiecenia u większych osobników), kostyrz. Okoń został zaaklimatyzowany w Australii, gdzie cieszy się
dużą popularnością Okoń okres ochronny: nie ma. Okoń wymiar ochronny: 15 cm za wyjątkiem wód ujętych w Informatorze wód krainy pstrąga i lipienia, niektóre okręgi PZW wprowadziły większy wymiar ochronny 18 cm. Okoń dobowy limit połowu: nie ma.
Sandacz (Sander lucioperca) – gatunek drapieżnych, słodkowodnych ryb z rodziny okoniowatych. Jest najbardziej atrakcyjnym gatunkiem pod względem wędkarskim, cenowym oraz walorów smakowych mięsa. W okresie młodocianym odżywia się w stawach drobnymi zwierzętami bezkręgowymi. Na drapieżny tryb życia przechodzi w różnym czasie, decyduje o tym ilość i jakość pokarmu, w stawach o gęstej obsadzie chowany w monokulturze już po 2-3 tygodniach. W drugim roku życia odżywia się wyłącznie drobnymi rybami.
Dojrzałość płciową osiągają samce w wieku 3 lat, samice 4 lat. Płodność względna ok. 200-250 tys. ziaren ikry, drobnej, kleistej. Sandacz składa ikrę jednorazowo w gniazdach o średnicy 50x60 cm, na różnym substracie: piachu, roślinności wodnej, trawie, korzeniach włośnikowych, jałowcu, świerku, trawie morskiej, korzeniach traw. Ciało krępe, wydłużone, szczupakowate, z szarobrązowym lub szarozielonym grzbietem, boki srebrzystozielone pokryte ciemnymi, poprzecznymi smugami. Na płetwie grzbietowej i ogonowej ciemne, regularnie rozmieszczone plamki. Pysk długi, spiczasty z szerokim otworem gębowym. Dorasta do 1,3 m, osiągając do 23 kg. Przeciętna masa odławianych sandaczy wynosi 3 - 5 kg. Rekord Polski 15,6 kg. Sandacz okres ochronny: od 1 stycznia do 31 maja. Sandacz wymiar ochronny: 50cm. Sandacz dobowy limit połowu: 2 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, pstrągiem potokowym, szczupakiem, brzaną. Łowienie statyczne sandacza. Jeśli jesteśmy przekonani, że w danym miejscu jest ryba - nie do końca właściwe założenie - możemy kombinować z przynętami i sposobem ich prowadzenia. Oczywisty jest fakt, że wszystkich (również zwierzęta) bardziej interesuje to co nieznane. I to jest jedyny - duży - plus "kombinacji".
Łowienie aktywne. Natomiast w znakomitej większości przypadków postępujemy odmiennie - zmieniamy miejsce i łowimy na sprawdzone przynęty i techniki! W większości przypadków ten drugi wariant znacznie lepiej się sprawdza (mowa cały czas o rzekach). Większość z nas łowi w tej sposób, że kluczowe znaczenie nie ma przynęta lecz miejsce! Dlatego tak często je zmieniamy. Nie znam osoby która cały dzień - no, może poza późną jesienią - "katowałaby" cały dzień jedną miejscówkę.
Nie ma przynęt idealnie pracujących, bo czasami okazuje się, że to co "idealnie" pasuje nam nie pasuje rybom. I na odwrót. Szczupak (Esocidae) - rodzina ryb szczupakokształtnych. Osiąga długość do 1,5 m i masę do około 30 kg. Okazy ponad 15-20 kg są rzadkie. Ciało ich jest spłaszczone, opływowe. Głowa wydłużona, ze zwężającymi się szczękami i bardzo szerokim spłaszczonym pyskiem. Zęby szczupaka na dolnej szczęce są skierowane do środka i bardzo ostre, szczęka górna jest ich pozbawiona. Ponadto liczne zęby występują na kości podniebiennej, kościach międzyszczękowych, lemieszu, kości gnykowej oraz łukach skrzelowych. Łuski są dosyć małe, owalne, mocno osadzone w skórze. Linia boczna dobrze rozwinięta, często poprzerywana, posiada ona dwa lub trzy rozgałęzienia wzdłuż boków. Na głowie znajdują się liczne jamki zmysłowe. Płetwy grzbietowa i odbytowa są przesunięte mocno do tyłu i położone blisko siebie. Ubarwienie zmienne w zależności od warunków środowiska. Młode osobniki są zwykle jasnozielone, brązowawe lub srebrzyste. Ciemne plamy na bokach zlewają się czasami w poprzeczne smugi. Starsze osobniki mają ciemnozielony grzbiet, jaśniejsze nakrapiane żółtymi plamami boki i biały brzuch. Płetwy parzyste są czerwonawe i jasne, na nieparzystych występują ciemne poprzeczne paski. W dobrych warunkach rośnie bardzo szybko. Jest świetnie przystosowany do
życia wodnego drapieżnika, normalnie nie jest aktywnym myśliwym, choć zalicza się do najbardziej drapieżnych ryb. Czyha w ukryciu między roślinami wodnymi i czeka na przepływającą zdobycz. Większe osobniki mogą aktywnie gonić ławice ryb (na przykład śledzi) w strefie pelagicznej dużych jezior albo Bałtyku. Szczupak wybiera ryby często występujące w jego ekosystemie i dostatecznie duże, "żeby były warte wysiłku”. Wśród szczupaków częstym zjawiskiem jest kanibalizm. Występowanie: szczupak występuje w stawach i wyrobiskach, jeziorach, zb. zaporowych, rzekach średnio nizinnych, rzekach wielkich nizinnych. Morfologia: szczupak kiedy płynie, wygląda jak „wodna strzała”. Tułów szczupaka wydłużony, mocno przewężony przed nasadą płetwy ogonowej, głowa z przodu spłaszczona, płetwa grzbietowa przesunięta w tył, aż nad płetwę odbytową. Rozmnażanie: szczupak odbywa tarło na przybrzeżnych płyciznach, w temperaturze wody 2-5ºC. Wczesny, przypadający na surowe warunki okres tarła ma swoje głębokie uzasadnienie, gdyż: dorosłe szczupaki po tarle mogą się dokarmić łatwymi do upolowania tarlakami innych gatunków ryb, odbywających rozród w kilka tygodni później, mały narybek w szóstym tygodniu po wylęgu ma do dyspozycji bogatą bazę pokarmową w postaci wylęgu ryb karpiowatych. Szczupak okres ochronny: od 1 stycznia do 30 kwietnia. Szczupak wymiar ochronny: 50 cm. Limit ilościowy do zabrania z łowiska w ciągu doby wynosi 2 sztuki (łącznie z trocią jeziorową, trocią wędrowną, łososiem, sandaczem, sieją, boleniem) Sum (Silurus glanis) - duża ryba z rodziny sumowatych, żyjąca w Polsce.
Największa ryba słodkowodna Europy. Osiąga długość ponad 2 m i wagę ponad 100 kg (maksymalnie 5 m i wagę 306 kg)[1]. Ciało długie pozbawione łusek, głowa duża, otwór gębowy duży silnie uzębiony. Nad górną szczęką znajdują się dwa długie, a pod dolną cztery krótkie wąsy. Płetwa grzbietowa jest silnie zredukowana, posiada tylko 3-5 promieni, natomiast płetwa odbytowa jest bardzo długa i sięga prawie do zaokrąglonej płetwy ogonowej. Ogon bardzo długi, stanowi 3/5 długości ciała. Oczy małe, nozdrza zakończone krótkimi mięsistymi rurkami. Ubarwienie zależy od środowiska. Grzbiet jest ciemny lub prawie czarny, czasem z zielonkawym, niebieskawym lub brązowawym odcieniem. Boki ciemnożółtawobiałe z wyraźnym szarobrązowym marmurkowym wzorem, brzuch szarobiały z ciemnymi nieregularnymi plamami. Czasami występują czerwonookie osobniki albinotyczne. Dożywa ponad 30 lat. Wybitny drapieżnik. Poluje na ryby różnych gatunków, jest kanibalem. Wbrew pozorom większość zdobyczy to niewielkie rybki o długości kilkunastu centymetrów. Okres połowu : Sumy poławia się w lato. Wykazują sporą aktywność w sierpniu. Najlepsza pora dnia to wieczór i noc. Głównym czynnikiem mającym wpływ na żerowanie suma jest temperatura. W Polsce najlepszym czasem do jego połowu jest okres od końcowych dni czerwca do końca września. Musicie jednak pamiętać o bardzo ważniej rzeczy. W czerwcu sum jeszcze przeważnie jest na tarle, ale o tym decyduje temperatura wody. I właśnie w tym miesiącu brania suma – o ile w ogóle są – są przeważnie przypadkowe i bardzo rzadkie, choć znamy przynęty, na które ryby te wtedy reagują względnie dobrze. Jeżeli zauważycie czy dowiecie się od innych wędkarzy, że sum ma tarło, powinniście kategorycznie zaprzestać jakichkolwiek połowów. Pamiętajcie o tym, że jakość tarła, którą możecie sumowi zaburzyć, ma ogromny wpływ na kolejne sezony, a tych chyba nie chcielibyście popsuć. Aby nie propagować takiego zachowania, nie wspomnimy ani słowem o tym, jak łowić sumy w czasie tarła. Nie róbcie tego nigdy, a na pewno zostanie wam to wynagrodzone. Za najciekawszy okres, w którym łowi się piękne sumy, uważamy koniec sierpnia i początek września. To jest czas największych szans na złowienie pięknych rekordowych sztuk. W miesiącach chłodniejszych (październik i listopad) liczba brań ulega zdecydowanemu zmniejszeniu, ale nie jest to okres, w którym powinniście sobie całkowicie odpuścić wyjazdy nad wodę. W tym czasie wszystkie ryby przygotowują się do zimy i mają wielki apetyt na wszelkie przysmaki. Zdarzają się sytuacje, że wędkarz łowiący zimowe sandacze złapie suma. Są to jednak dosyć rzadkie przyłowy i raczej nie powinniście się nastawiać na dobre wyniki w tym okresie. Jedyną ciekawą możliwością złowienia suma zimą jest uganianie się za nim w głębokich wodach, ale tylko w akwenach zasilanych ciepłą wodą z elektrowni lub kanałów. Przynęta : Żywe i martwe ryby, pęczki rosówek, ciężkie i duże błystki wahadłowe, duże woblery, rippery i twistery. Sieja, Sieja pospolita, głąbiel, brzona - (Coregonus lavaretus) – ryba z rodziny łososiowatych. Występuje od Wielkiej Brytanii, przez Skandynawię po północną Rosje. Zarówno w jeziorach jak i rzekach, także w przybrzeżnych wodach w Bałtyku. W rzekach zachodniej Europy, np. w Renie. Spotykana jest w niektórych jeziorach alpejskich.
W Polsce występuje w jeziorze Wigry - sieja wigierska, jeziorze Wdzydze - sieja wdzydzka, jeziorze Łebsko – sieja łebska ( gatunek endemiczny), jeziorze Miedwie – sieja miedwieńska, również endemiczna. Do niedawna występowała w 63 jeziorach Polski. Na terenach Mazur, Wielkopolski, pojezierza drawskiego i Pomorza zachodniego. Do jednych została sztucznie wsiedlona, w innych występuje naturalnie. Sieja miedwieńska inaczej zwana - mareną, cudem ocalona przed zupełnym wyginięciem w latach 70 XX w., z powodu przełowienia i znacznego zanieczyszczenia jego wód. Dopiero w latach 90 XX w. nastąpiła nieznaczna poprawa jakości wód jeziora Miedwie, co spowodowało powolny proces odnawiania tego najcenniejszego gatunku naszych wód. Sieje miedwieńskie dorastały do wagi 10 kg i 130 cm długości. Przeciętna długość tej ryby w obecnych czasach to 50-60 cm i waga około 1 kg. Ciało siei jest śledziowate, a zależności od formy mniej lub bardziej wysmukłe. Głowa mała o wygiętym w kształcie nosa pysku. Łuski większe niż u innych łososiowatych. Otwór gębowy sięga do krawędzi oka. W zależności od formy jest położony dolnie (formy rzadko filtrowe) lub końcowo (formy gęsto filtrowe). Grzbiet od niebieskawozielonego do ciemnozielonego z metalicznym pobłyskiem. Brzuch i boki srebrzystobiałe. Płetwy mniej lub bardziej ciemnoniebieskie. Przypominają ubarwieniem płetwy leszcza. Pomiędzy płetwą grzbietową, a ogonową znajduje się mała płetwa tłuszczowa. Młode ryby do trzeciego roku życia odżywiają się głównie planktonem. Starsze różnie. W zależności od rodzaju, zooplanktonem, przemieszczającymi się ku powierzchni wody larwami owadów i ich poczwarkami. Jeszcze inne zjadają wylęg ryb - najczęściej stynkę, oraz rybią ikrę. W płytkich jeziorach i rzekach żywią się organizmami dennymi. Tarło siei trwa od września do grudnia. Na płyciznach w pobliżu brzegów, o piaszczystym dnie. Samica składa od 30 000 do 50 000 jaj. Wylęg się wykluwa po 5-6 dniach. Formy wędrowne w Bałtyku wchodzą do zalewów i dolnych odcinków rzek. Ryby osiadłe, jeziorowe czasem również podejmują wędrówkę tarłową w górę rzek wpadających do danego jeziora. Okres ochronny dla siei to: 15X - 31.XII. Wymiar ochronny : 35 cm.
Limit 2 szt. na dobę, łącznie. Miętus (Lota lota) - jedyna słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych. Długość
przeciętnie około 60 cm (maksymalnie 120 cm), masa do 34 kg. Ciało ma kształt walcowaty, w dotyku bardzo miękkie. Charakterystyczną cechą jest pojedynczy wąs na środku brody oraz ustawienie płetw brzusznych przed piersiowymi. Głowa jest mocno spłaszczona, przypomina wyglądem głowę żaby. Miętus jest rybą zimnolubną. Tarło odbywa w zimie, w wodzie o temperaturze 2-4 °C. W zależności od masy może złożyć od 10 tys. do 3 mln jaj. Żarłoczna zimą - pożywia się owadami, mniejszymi rybami, rakami i żabami. Kształtem podobny jest do suma ma jednak znacznie mniejszy pyszczek. Ryba ta do pięknych nie należy, ale za to posiada doskonałe walory smakowe. Miętus pokryty jest drobną łuską oblepioną gęstym śluzem. Osiąga długość 50cm i wagę 2kg. Okres ochronny trwa od 1 grudnia do końca lutego, a minimalny wymiar 25 cm. Miętusa spotkamy niemal we wszystkich jeziorach i rzekach. Zamieszkuje głębokie czyste wody. To typowa ryba denna. żywi się głównie w nocy larwami owadów, skorupiakami, mięczakami, narybkiem żywym i martwym. Jego przysmakiem jest rybia ikra. Do połowu miętusa używamy ciężkiej wędki gruntowej bez spławika, a na haczyk zakładamy kawałki rybiego mięsa ,kawałeczki świeżej surowej wątroby umiejscawiając przynętę na dnie lub tuż nad nim. Najlepsze wyniki osiągniemy łowiąc czynnie, tzn. przesuwamy wędkę z przynętą w coraz to inne miejsce; miętus bowiem nawet w czasie dobrego żerowania nie odchodzi zbytnio od swojej kryjówki. Warto nadmienić, że miętus nie znosi podwyższonej temperatury wody i kiedy ona przekroczy 10 stopni praktycznie przestaje żerować. Miętus podobnie jak okoń przynętę chwyta zdecydowanie i dzięki temu zwykle sam się zahacza. Hol jest z reguły łatwy, gdyż ryba ta nie stawia większego oporu. Miętus z uwagi na nietypowy okres żerowania jest rzadko poławiany przez wędkarzy. Nie mniej warto poświęcić kilka cieplejszych marcowych wieczorów na połów tej ryby, a nie najlepszą wiosenną aurę z pewnością wynagrodzi nam wyborny smak smażonego miętusa. Miętus - Na rzece Odrze od ujścia rzeki Warty, do granic z wodami morskimi wymiar ochronny wynosi 30 cm, w pozostałych wodach 25 cm. Okres ochronny : 1 grudnia - koniec lutego. Lipień (Thymallus thymallus) - słodkowodna, zimnolubna ryba z rodziny łososiowatych. Dorasta do długości 50 cm. Ciało ma lekko spłaszczone i małą głowę. Otwór gębowy niewielki, przedni, z drobnymi zębami, szczęka górna nieco dłuższa od dolnej. Łuski są duże, mocno osadzone w skórze. Młode osobniki są srebrzysto-jasnozielone z niebieskawymi plamami na bokach. Osobniki starsze mają grzbiet szarozielony, zielonkawe boki i biały brzuch. Na bokach podłużne ciemne smugi odpowiadające poszczególnym rzędom łusek. Płetwy nieparzyste mają bladofioletowy odcień, płetwa grzbietowa jest długa, wysoka i ozdobiona kilkoma rzędami czerwonych i czarnych plamek. Całe ciało ma metaliczny połysk. Płetwy grzbietowa, odbytowa, i piersiowe większe u samców niż u samic. Żyje przeciętnie 4-5 lat, maksymalnie 10. Jego liczebność i rozmieszczenie ze względu na
krótkowieczność są zmienne. Wymiar ochronny : 30 cm. Okres ochronny : 1.III – 31.V Troć jeziorowa (Salmo trutta lacustris L.) — ryba z rodziny łososiowatych należąca do gatunku Salmo trutta. Osiąga bardzo różne rozmiary w zależności od miejsca występowania. W niektórych jeziorach dorasta do 5 kg, w innych osiąga 30 kg i 1,5 m długości. Szczególnie duże rozmiary osiąga w Alpach. Ubarwienie jest srebrne z licznymi czarnymi plamkami na bokach, grzbiecie i głowie. Wymiar ochronny dla troci jeziorowej wynosi 50 cm. Limit dobowy :
Troć jeziorowa - 2 szt Na wodach zarządzanych przez: Stowarzyszenie PZW. W ciągu doby (łącznie z trocią wędrowną i łososiem). Okres ochronny : Troć jeziorowa - 1 wrzesień - 31 styczeń. W trollingu najlepiej sprawdzą się duże i ciężkie błystki wahadłowe, o długości ok., 15 cm, woblery, lub rippery. Trocie jeziorowe najlepiej łowić na spinning bądź metodą trollingową. Kije z reguły długości 2,70 – 3,00 m, o ciężarze wyrzutu ok. 40-50 gramów, żyłka lub plecionka o większej wytrzymałości. Z kolei na spinning dobrze będzie założyć woblery głęboko schodzące, o długości 15-20 cm jak i nawet dłuższe, błystki lub gumy z główką jigową.
Troć wędrowna (Salmo trutta trutta) — anadromiczna ryba wędrowna, należąca do gatunku Salmo trutta. Osiąga długość ponad 1 m, 30 kg wagi. W porównaniu z łososiem ma bardziej krępe ciało i większą głowę. Grzbiet jest szarawy lub brązowawy, boki jaśniejsze a brzuch srebrzysty. Głowa boki i grzbiet są pokryte licznymi czarnymi plamkami które w czasie tarła mają żółtą obwódkę. Płetwa tłuszczowa czerwono obrzeżona. W okresie tarła u samców pojawiają się czerwone plamki na bokach i przybierają one charakterystyczną miedzianobrązową barwę ciała. Wędrówki tarłowe odbywają się zazwyczaj od lipca do jesieni. Troć nie podejmuje tak dalekich wędrówek jak łosoś. Tarło odbywa się od grudnia do kwietnia w podobny sposób jak u łososia. Smolty spływają do morza przy długości 10 - 20 cm. Węgorz europejski (Anguilla anguilla) – ryba z rodziny węgorzowatych
(Anguillidae), rzędu węgorzokształtnych (Anguilliformes). Ubarwienie najczęściej ciemne, czasem niemal całkowicie czarne, spód srebrzysty lub żółtawobiaławy. Skóra węgorza pokryta jest grubą warstwą śluzu. Łuski są drobne, elipsoidalne, głęboko osadzone. Nie ma płetw brzusznych. Osiąga od 100 do 150 cm długości. Samce są mniejsze od samic i osiągają długość od 50 do 70 cm (tzw. sznurówki). Największy węgorz złowiony dotąd w Polsce ważył 6,43 kg (w Anglii 5,5 kg). Żywi się głównie fauną
denną (bezkręgowce) i drobnymi rybami, potrafi połykać zdobycz stosunkowo dużych rozmiarów. Jest zawziętym prześladowcą raków podczas linienia. Węgorz wymiar ochronny na wodach słodkich i morskich do 50 cm. Okres ochronny od 15 czerwca do 15 lipca.
Dobowy limit połowu : 2 szt. (Wymiar ochronny na wodach PZW do 60 cm) Węgorz europejski, jako gatunek zagrożony wyginięciem objęty jest od czerwca 2007 r. ochroną wynikającą z Konwencji Waszyngtońskiej (Konwencja o Międzynarodowym Handlu Dzikimi Zwierzętami i Roślinami Gatunków Zagrożonych Wyginięciem – CITES). Wzdręga (Scardinius erythrophthalmus syn. Notemigonus crysoleucas roseus)
L.1758 - ryba z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), często mylona z płocią od której jest bardziej jaskrawo ubarwiona i ciało ma silniej
spłaszczone. Wzdręga bywa również nazywana krasnopiórką. Osiąga długość 25-30(40) cm i wagę do 1 kg. Ciało bocznie spłaszczone. Otwór gębowy mały przedni, skierowany skośnie ku górze. Pomiędzy płetwami piersiowymi a odbytową występuje ostry, pokryty łuskami kil. Płetwa grzbietowa przesunięta do tyłu (jej przednia krawędź znajduje się na wysokości tylnej krawędzi płetw piersiowych. Grzbiet jest niebieskozielony, boki srebrzystobiałe z wyraźnym złotawym odcieniem. płetwy grzbietowa i piersiowe szare z czerwonawym odcieniem, pozostałe płetwy jaskrawoczerwone. Tęczówka oka żółta lub pomarańczowa. Okres połowu :
Najlepsze są dni ciepłe i gorące na wiosnę w maju i czerwcu. Później aktywność wzdręg spada co nie znaczy że jest niska. Jeśli chodzi o porę dnia najlepsze jest gorące południe i wieczór. Zanęta : Do zanęcenia stada wzdręg często wystarczy rzucić kilka kromek chleba. Gdy powierzchnia jeziora jest gładka, łatwo dostrzec stado żerujących wzdręg wtedy zanęta jest zbędna. Do nęcenia największych sztuk polecam kukurydzę z chlebem oraz ciasta. Przynęta : Najlepszą przynętą są białe i czerwone robaki. Duża wzdręga nie pogardzi przynętami roślinnymi jak kukurydza, pszenica czy pęczak oraz wszelkie ciasta.
Wzdręga wymiar ochronny : do 15 cm. Pstrąg potokowy (Salmo trutta fario) - ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae). W Polsce osiąga maksymalnie ok. 80 cm i 5 kg. Kształt torpedowaty - ułatwiający życie w wartkim prądzie rzeki. Ubarwienie bardzo zmienne - zależne od miejsca przebywania. Na ciele liczne czarne i czerwone kropki. Brzuch żółtobiały lub żółty. Płetwa tłuszczowa jasna, ciemnoobrzeżona. Młode osobniki mają duże, wyraźne niebieskoszare plamy na bokach. Dorosłe samce mają często hakowato zagiętą ku górze szczękę dolną i dłuższą głowę niż samice. Pstrągi trą się od października do stycznia i w tym okresie przemieszczają się w górny bieg potoków. Pstrąg potokowy rzadko osiąga 50 cm długości, a jego waga nie przekracza 2 kg.
Występowanie: pstrąg to zdecydowanie ryba górska, oba jego gatunki żyją w rzekach górskich oraz górnych odcinkach rzek średnich nizinnych. W Polsce najczęściej można je spotkać w południowej i północnej części kraju, wodach: Beskidów, Tatr, Sudetów, Dolnego Śląska, Rudawy, Przemszy, Jury Krakowsko-Częstochowskiej oraz Pomorza Zachodniego i Środkowego, Warmii i Mazur. Ochrona - poniżej.
Pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss), pot. tęczak - ryba z rodziny łososiowatych, należąca do rodzaju łososi pacyficznych. Ubarwienie jest zależne od wieku i miejsca przebywania. Najczęściej srebrne boki, niebieskoszary lub zielonoszary grzbiet, różowa wstęga wzdłuż linii bocznej (której zawdzięcza swoją nazwę) oraz zawsze czarne plamki na bokach i płetwach. Pstrąg tęczowy osiąga zazwyczaj długość do ok. 50 cm (maksymalna zanotowana 120 cm) i przeciętną wagę ok. 3 kg (maksymalna zanotowana 25.4 kg). Dojrzałość płciowa: w 2 roku życia, Ikra: 500 do 3000 sztuk stosunkowo dużej ikry Długość życia: w środowisku naturalnym najwyżej 7 lat. Pstrąg źródlany (Salvelinus fontinalis) pot. źródlak - ryba z rodziny łososiowatych, należąca do rodzaju Salvelinus obejmującego golce i palie. Osiąga zwykle 20-35 (50) cm i wagę do 3 kg. Ciało wydłużone, lekko bocznie ścieśnione. Otwór gębowy sięga za tylną krawędź oka. Grzbiet zielonobrązowy. Na zielonożółtych bokach charakterystyczny marmurkowy wzorek oraz zielone, czerwone i żółte plamki. Płetwy ogonowa i grzbietowa są jasnooliwkowe, ta pierwsza nakrapiana czarnymi plamkami. Płetwy piersiowe, brzuszne i odbytowa są pomarańczowe, ich białe krawędzie mają czarną obwódkę. Samce w okresie rozrodu mają jaskrawopomarańczowe podbrzusze. Drobne łuski cykloidalne. Wybitnie osiadła ryba, która dzięki bardzo małym wymaganiom środowiskowym spotykana jest nawet w wysokogórskich potokach. Pora tarła - od października do marca. Ikra składana w płytkich żwirowych dołkach w silnym prądzie wody; na 1 kg ciężaru ciała samicy przypada do 2000 jaj. Samce osiągają dojrzałość płciową w końcu drugiego roku życia, samice zaś w końcu trzeciego. Pstrąg okres ochronny: w przypadku pstrąga potokowego od 1 września do 31 stycznia w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San, w rzece San i jej dopływach oraz w rzece Odrze i jej dopływach od granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach od 1 września do 31 grudnia. Okres ochronny dla pstrąga tęczowego nie obowiązuje. Pstrąg wymiar ochronny: dla pstrąga potokowego - o 25 cm w Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia Sanu, w Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w Bystrzycy i jej dopływach. W pozostałych wodach -do 30 cm. Brak wymiaru ochronnego dla pstrąga tęczowego. Pstrąg dobowy limit połowu: pstrąg potokowy - 3 szt. * razem z boleniem, karpiem, lipieniem, amurem, sandaczem, szczupakiem, brzaną. Pstrąga tęczowy – 4 szt. GÓRA GŁÓWNA Atlas ryb słodkowodnych zestaw nr. 2 Amur Boleń Brzana Brzanka Certa Głowacica Jaź Jelec Karaś Karaś pełnołuski Karaś srebrzysty Karp Karp bez łuski Kiełb Kleń Koza Krąp Leszcz Lin Lipień Miętus Okoń Peluga Płoć Pstrąg potokowy Pstrąg tęczowy Pstrąg źródlany Różanka Sandacz Sieja Sliz Sum Świnka Szczupak Węgorz Wzdręga
GÓRA GŁÓWNA |