Poradnik wędkarza ABC


Robimy własną zanętę


Do wykorzystania wszystkich możliwości zanęty wymagane jest precyzyjne jej skomponowanie. Dobre właściwości trudno uzyskać stosując jeden składnik.

Zadaniem zanęty jest ściągnięcie ryb w miejsce łowienia i przytrzymanie ich w łowisku. Zanęta powinna wytwarzać smugę rozchodzącą się w wodzie w celu wabienia ryby. Następnie zanęta musi dać rybom coś do jedzenia, żeby stały w łowisku, lecz się nie nasyciły. Zanęta jest swoistą naszą reklamą dla ryb. Ma pobudzać do żerowania, ale nie sycić.

Podstawowe składniki zanęt to:
  • baza
  • wypełniacze i składniki smużące
  • składniki pobudzające
  • składniki zapachowe i smakowe
Baza i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające i zapachowe.
Do składników podstawowych, czyli do bazy możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone oraz mocno wysuszony chleb.
Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana oraz kasza manna.
Składniki smużące to mleko w proszku, torf oraz kreda.
Składniki pobudzające to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, mielony słonecznik, arachid oraz coco belge.
Do składników zapachowych zaliczamy wszelkie olejki i naturalne dodatki takie jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk lub kozieradka.
Składniki smakowe to cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone goździki, melasa i kakao.
Możemy zwiększyć atrakcyjność zanęty dodając do niej dodatki ruszające, czyli białe robaki, pinki lub ochotkę.

Bardzo ważny jest też kolor zanęty. Źle dobrany może odstraszyć ryby z łowiska. Jasnej zanęty nie należy używać w łowisku z ciemnym podłożem i na odwrót.

Oto kilka przepisów na zanęty wykonane sposobem domowym:

Zanęta na karpiowate
  • 1,5 części bułki tartej
  • 0,5 części mąki kukurydzianej
  • 0,5 części kaszy kukurydzianej
  • 1 część zmielonych płatków owsianych
  • 0,2 części cukru
  • 0,5 części mielonych nasion słonecznika
  • Zapach - wedle własnego uznania i w zależności od gatunku, na który się nastawiamy

Zanęta płociowa na wodę bieżącą
  • 3 części bułki tartej
  • 2 części mielonych herbatników
  • 2 części kaszy kukurydzianej
  • 1 część płatków owsianych mielonych
  • 1 część mleka w proszku
  • 0,5 części siemienia lnianego mielonego
  • 0,5 części konopi mielonych
  • Olejek anyżowy
  • Glina (odpowiednio do prądu rzeki)

Zanęta płociowa na wodę stojącą
  • 2 części bułki tartej
  • 3 części biszkoptów mielonych
  • 1,5 części mąki kukurydzianej
  • 0,5 części mleka w proszku
  • 2 części otrębów pszennych
  • 1 część siemienia lnianego mielonego
  • Zapach (koper, kminek)
  • Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)

Zanęta leszczowa na wodę bieżącą
  • 2 części chleba mielonego
  • 1 część bułki tartej
  • 2 części płatków owsianych mielonych
  • 0,5 części płatków owsianych całych
  • 1 część mąki ziemniaczanej
  • 1 część konopi mielonych
  • Olejek kminkowy
  • Glina (odpowiednio do prądu rzeki)

Zanęta leszczowa na wodę stojącą
  • 3 części bułki tartej
  • 2 części kaszy kukurydzianej
  • 2 części otrębów pszennych
  • 1 część płatków owsianych całych
  • 1 część konopi mielonych
  • Olejek kminkowy
  • Ziemia z kretowiska (stosownie do głębokości łowiska)

Zanęta linowo-karasiowa
  • 30% - bułka tarta
  • 25% - kasza kukurydziana
  • 20% - otręby
  • 10% - słonecznik
  • 7% - cukier puder
  • 5% - płatki owsiane
  • 2% - goździk
  • 1% - wanilia

Zanęta na płytkie łowisko z twardym dnem (płoć, lin, krąp)
  • 40% - suchary prażone i zmielone
  • 20% - chrupki kukurydziane zmielone
  • 15% - płatki owsiane zmielone
  • 10% - kukurydza konserwowa przetarta przez sito
  • 10% - wiórki kokosowe
  • 5% - ziarno sezamowe lekko wyprażone i zmielone

Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź)
  • 40% - biszkopty mielone
  • 40% - płatki owsiane zmielone
  • 15% - kasza kukurydziana sucha
  • 15% - mąka kukurydziana
  • 5% - wytłoki arachidowe zmielone
  • 5% - ziarna słonecznika zmielone
  • Substancja zapachowa
  • Drobny żwir - 0,1–0,3 kg na każdy kilogram suchej mieszanki zanętowej zależnie od szybkości nurtu i głębokości wody

Zanęta na wodę bieżącą z wolnym uciągiem
  • 20% - suchary zmielone
  • 20% - bułka tarta
  • 15% - kasza kukurydziana parzona
  • 10% - mąka kukurydziana
  • 10% - kopra-melasa
  • 10% - płatki owsiane zmielone
  • 5% - klej PV-1
  • 10% - pestki dyni prażone i zmielone
  • Zapach waniliowy
  • Gruby żwir lub glina (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej)

Zanęta na wodę bieżącą z silnym uciągiem
  • 30% - płatki owsiane
  • 20% - bułka tarta
  • 10% - kasza kukurydziana
  • 5% - mąka kukurydziana
  • 10% - mączka kostna
  • 10% - klej PV-1
  • 5% - otręby pszenne
  • 10% - ziarna słonecznika
  • Gruby żwir (0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina)

Zanęta powierzchniowa
  • 30% - biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony
  • 30% - mąka kukurydziana
  • 25% - bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona
  • 10% - siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone
  • 5% - kakao

Zanęta denna rozpraszająca się
  • 30% - płatki owsiane
  • 30% - bułka tarta – gruba
  • 20% - chrupki kukurydziane – gniecione
  • 10% - mąka kukurydziana
  • 5% - otręby pszenne
  • 5% - wiórki kokosowe
  • Zapach owocowy



Główna