Poradnik wędkarza ABC


Przygotowanie miejsca połowu

Przygotowanie miejsca połowu to przede wszystkim odpowiednie zanęcenie łowiska. Jeśli istnieje możliwość, łowisko należy zanęcać kilka dni przed planowanym łowieniem. Jeżeli takiej możliwości nie ma, zanętę podajemy zaraz po przybyciu na miejsce. Rozpoczynamy od wrzucenia większej ilości zanęty. Zazwyczaj jest to kilka kul zanętowych, garści kukurydzy lub pszenicy. Należy jednak uważać, aby nie wrzucić zbyt dużo zanęty do łowiska, ponieważ najedzone ryby przestaną żerować, a niezjedzona zanęta gnije i zanieczyszcza wodę. Po osłabnięciu brań lub spięciu się większej sztuki, donęcamy niewielkimi porcjami w celu zatrzymania ryb na łowisku.

Zanim rozpoczniemy łowienie należy także sprawdzić głębokość łowiska. Jeśli nie posiadamy gruntomierza, możemy posłużyć się przelotowym zestawem spławikowym z doczepionym na końcu żyłki ciężarkiem. Zwiększamy grunt tak długo dopóki spławik nie przyjmie odpowiedniej pozycji. Położenie stopera na żyłce wskaże nam przybliżoną głębokość łowiska.


Sprawdzanie głębokości łowiska:
a) prawidłowe położenie spławika - odległość stopera od ciężarka wskazuje przybliżoną głębokość łowiska
b) spławik tonie - głębokość łowiska jest większa niż odległość stopera od ciężarka
c) spławik leży na powierzchni wody - głębokość łowiska jest mniejsza niż odległość stopera od ciężarka